Kalevan kisojen viestikapula on nyt Seinäjoella

Vuoden kuluttua Seinäjoella kilpailtavien Kalevan kisojen lipunmyynti on jo alkanut, ja lähiaikoina on selvillä se ydinkeskustan paikka, jossa kisat pärähtävät käyntiin kävelyillä.

– Kävelyt kilpaillaan aivan ydinkeskustassa, siitä on Seinäjoen kaupungin kanssa jo päästy sopimukseen. Tarkka paikka ratkaistaan pikapuoliin, sanoo Seinäjoen Kalevan kisojen pääsihteeri Johanna Manninen.

Oulussa kävelijät sahasivat 500 metrin pätkää edestakaisin, jolloin yhden lenkin pituudeksi tuli kilometri. Seinäjoen kisaorganisaation edustajat katsastivat radan kävelykilpailun alla viime torstaina.

– Seinäjoen keskustaan saadaan ainakin 500 metrin pätkä kävelyitä varten, Manninen vakuuttaa.

Porissa vuosi sitten järjestetyt Kalevan kisat tekivät voittoa ruhtinaalliset noin 200 000 euroa. Määrä on huomattavan suuri Kalevan kisojen historiassa. Sunnuntaina päättyneiden Oulun-kisojen tilinpäätös valmistuu vasta kuukausien päästä, mutta suurehkoa taloudellista voittoa odottavat Oulunkin kisajärjestäjät.

Seinäjoen talousalueen väestöpohja on huomattavasti suppeampi kuin Porin ja Oulun. Karjalainen arvioi kuitenkin, että talousalueen koko huomioiden Seinäjoen Kalevan kisoilla on erinomainen mahdollisuus päästä oman kokoiseensa voittoon.

– Summista on vaikea sanoa vielä mitään, mutta tottakai meillä on odotuksia. Kun seura ryhtyy järjestämään suuria kilpailuja, yksi tavoite on taloudellinen voitto, jolla voidaan edistää seuran toimintaa ja etenkin nuorisotoimintaa, Karjalainen toteaa.

– Etelä-Pohjanmaa on urheilumaakunta, väki lähtee siellä kyllä liikkeelle. Kyseessä eivät ole vain Seinäjoen kisat, vaan koko maakunnan ja siihen päälle vielä Pohjanmaan kisat.

Virallista yleisötavoitetta Seinäjoen kisaorganisaatio ei ole vielä julkistanut, mutta sen Karjalainen uskaltaa jo sanoa, että tapahtuman pääpäivinä lauantaina ja sunnuntaina keskuskentän katsomon odotetaan olevan täynnä.

Seinäjoella kilpailtiin Kalevan kisat edellisen kerran vuonna 1999. Karjalainen ja Manninen arvelevat, että järjestämisintoa on vaivihkaa kasaantunut.

Seinäjoen kilpailuorganisaatiosta oli viikonvaihteessa Oulussa 19 henkilöä tutustumassa omiin vastuualueisiinsa ja katsomassa, miten asiat oli Oulussa hoidettu.

– Pieniä asioita, jotka pitää ottaa huomioon, on valtavasti, Manninen sanoo.

– Seuraava suuri asia on kumppanuusmyynti, joka alkaa täydellä teholla syksyllä ja on seuraavan puolen vuoden iso juttu kisojen tiimoilta.

Syyskuussa alkaa myös kisojen kannalta tärkeä Seinäjoen keskuskentän remontti. Kunnostustöissä uusitaan lajien suorituspaikat, ja juoksuradalle on tarkoitus saada uusi mondo-pinnoite. Remontin pitäisi valmistua ensi juhannukseen mennessä.

Seinäjoen Kalevan kisat järjestetään ensi vuonna 20.-23. heinäkuuta. Kalevan kisoihin on viime vuosina ottanut osaa keskimäärin 700 urheilijaa.

MINNA KALLASVUO

Kommentoi