Janette Lepistö viis välittää Superpesiksen lyöjätilastosta

LAPUA

Lapuan Virkiän Janette Lepistö voi nousta viidennen kerran peräkkäin naisten Superpesiksen lyöjätilaston ykköseksi. Ennen keskiviikkona pelattavaa runkosarjan päätöskierrosta Lepistö on lyönnin päässä Porin Pesäkarhujen Susanna Puistosta, joka nousi perjantaina Pesäkarhujen kotiottelussa 81 juoksun saldoon (1+80). Lepistön kausi on tuottanut viisi kunnaria ja 75 tavallista juoksua.

Tykkilyöjä Lepistö ei kuitenkaan perusta tilastoista.

–  Olen avannut lyöjätilaston varta vasten viimeksi vuonna 2015. Minulle lukuja tärkeämpää on onnistua tärkeissä paikoissa ja auttaa sitä kautta joukkuetta voittamaan, Lepistö sanoo.

Pesisfani kasvoi nopeasti ratkaisijaksi

Kun alle kouluikäinen Lepistö ilmoitti vanhemmilleen haluavansa pesiskouluun, kenelläkään ei ollut aavistustakaan, millainen pelaaja hänestä tulee. Lepistö ei osannut ennakoida vielä vuoden 2013 finaalienkaan aikaan, mitä on edessä.

–  Olin silloin kentällä kuvaamassa peliä. Koivuniemen Tiia löi voittojuoksun ratkaisevan ottelun kotiutuslyöntikisassa välilyönnillä, mikä teki minuun ison vaikutuksen. Ajattelin tuolloin, että olisipa hienoa olla jonain päivänä samassa tilanteessa, 23-vuotias Lepistö muistelee.

Nuoren lapualaisen haaveilema tilanne koitti nopeasti. Jo seuraavalla kaudella hän juhli Suomen mestaruutta. Lyöjätilastossa Lepistö sijoittui tuolloin kolmanneksi ja pudotuspelien lyöjätilastossa viidenneksi.

Tuon kauden jälkeen lyöjätilaston kärkinimi on ollut tuttua tavaraa, sillä Lepistö on joka kausi komeillut kotiuttajien ykköspaikalla.

–  Tämän kauden suurin tavoite on juhlia kultaa. Olen päässyt kokemaan sen kaksi kertaa, ja nyt olisi himmeämmän jakson jälkeen taas aika uusia mestaruus.

Lapuan edellinen mestaruus on vuodelta 2015. Sen jälkeen mestaruutta ovat juhlineet Kirittäret kahdesti ja Manse kerran.

Kokemus tuo armollisuutta

Lepistö sanoo vaativansa itseltään paljon, eivätkä epäonnistumiset miellytä. Hän on kuitenkin oppinut olemaan itselleen armollisempi.

–  Epäonnistumiset vaikuttivat aiemmin fiilikseeni nykyistä enemmän. Nyt keskityn käsillä olevaan hetkeen, sillä siihen voin vaikuttaa.

–  Myöskään ulkopuolisiin odotuksiin on turha kiinnittää huomiota, niillä ei saa olla vaikutusta tekemiseen. Olenkin aina sanonut, että osaan vaatia itseltäni ihan riittävästi ilman muitakin.

Merkittävä vaikutin hurjiin juoksumääriin on Lepistön tinkimätön halu harjoitella.

–  Haluan kehittyä koko ajan paremmaksi pelaajaksi. Haluan tehdä mieluummin hieman enemmän kuin jättää hommaa vajaaksi.

–  Samalla olen oppinut levon merkityksen, sillä väsynyttä kehoa on turha kuormittaa, se ei hyödytä mitään.

Opinnot auttavat urheilussakin

Lepistö on saanut uutta elämännäkemystä opintojen kautta. Kuopiossa ravitsemustieteitä opiskeleva eteläpohjalainen on tehnyt opintojen ansiosta muutoksia ruokavalioonsa.

–  Olen lisännyt hiilihydraattien käyttöä. Käytännössä tämä tarkoittaa bataattia, kaurapuuroa, pastaa ja leipää. Koen, että esimerkiksi leipää moni välttelee aivan turhaan. Kiinnitän itse myös enemmän huomiota siihen, mitä rasvanlähteitä valitsen.

Lapua kohtaa runkosarjan päätöskierroksella kotonaan Mynämäen.

Kommentoi