Jalkapallon nuorten EM-turnaus Vaasaan ja Seinäjoelle: "Tämä on erinomainen uutinen"

Euroopan jalkapalloliitto (UEFA) on vahvistanut Suomessa 16.–29. heinäkuuta 2018 pelattavan alle 19-vuotiaiden EM-lopputurnauksen pelipaikoiksi Vaasan ja Seinäjoen uudet jalkapallostadionit. UEFA päätti asiasta torstaina 8.12.

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seppo Rapo myhäilee tyytyväisenä.

– Tämä on oikeasti hieno asia ja todella erinomainen uutinen. Nyt on aihetta olla iloinen.

Rapo toteaa, että turnauksen saaminen kaupunkeihin on ajanmukaisten stadioneiden ansiota.

– Kun rakennamme hienon stadionin, voimme saada myös hienoja tapahtumia.

Rapo muistuttaa, että Seinäjoen ja Vaasan jalkapalloilun tilanne on nyt kaikin puolin kohdillaan.

– Suomen jalkapallossa Vaasa ja Seinäjoki muodostavat tällä hetkellä huippukeskittymän sekä pelillisesti että stadioneiden puolesta.

EM-turnaus tuo Rapon mukaan tullessaan paljon hyvää.

– Se on hieno juttu Vaasan ja Seinäjoen yhteistyölle. Me pääsemme tällä Euroopan kartalle. Turnaus tuo tänne paljon pelaajia ja heidän taustajoukkojaan sekä runsaasti näkyvyyttä esimerkiksi televisiossa.

Suomen alle 19-vuotiaiden päävalmentaja Kimmo Lipponen on myös tyytyväinen UEFA:n päätöksestä.

– Sekä Vaasassa että Seinäjoella on tehty erinomaista työtä olosuhteiden kehittämiseksi. Molempien kaupunkien stadionit ovat loistava näyttämö EM-lopputurnaukselle. Lisäksi kaupungeissa ja Pohjanmaalla yleensäkin jalkapallo herättää intohimoja, joten edessä on joukkueellemme ja suomalaiselle jalkapallolle hieno tapahtuma.

Alle 19-vuotiaiden Euroopan mestaruudesta pelataan kahdessa neljän joukkueen alkulohkossa, joiden kaksi parasta joukkuetta etenevät välieriin. Välierien voittajat kohtaavat 29.7.2018 pelattavassa loppuottelussa, pronssiottelua ei pelata.

Tämän hetken otteluohjelman mukaan alkulohkojen kolmansiksi sijoittuneet maat pelaavat lisäksi ottelun viidennestä sijasta, joka oikeuttaa paikkaan vuonna 2019 pelattavassa alle 20-vuotiaiden MM-lopputurnauksessa.

Kansainvälinen jalkapalloliitto (FIFA) ei ole kuitenkaan vielä vahvistanut turnauksensa maanosapaikkoja ja järjestäjää, joten EM-turnauksen otteluohjelma saattaa tältä osin vielä muuttua.

Karsinta kahdeksan joukkueen EM-lopputurnaukseen alkaa syksyllä 2017 13:ssa neljän joukkueen lohkossa (52 joukkuetta). Lohkojen voittajat ja toiseksi sijoittuneet (26 joukkuetta) etenevät keväällä 2018 pelattavaan EM-jatkokarsintaan, joka pelataan seitsemässä neljän joukkueen lohkossa.

Jatkokarsintavaiheeseen tulevat lisäksi mukaan Espanja ja Portugali, jotka ovat ikäluokan parhaiten sijoitetut joukkueet. Tältä Elite Roundiksi kutsutulta jatkokarsintakierrokselta lohkovoittajat (seitsemän joukkuetta) selviytyvät EM-lopputurnaukseen. Suomi osallistuu turnaukseen isäntämaana.

Aiheesta lisää Suomen palloliiton sivuilla.

Kommentoi