Ilkka-ajo uudistuu ensi vuodesta alkaen

SEINÄJOKI

Perinteisen pohjalaisen kasvattajakilpailun Ilkka-ajon karsinnat sunnuntaina ja finaali (23.11.) ajetaan viimeisen kerran nykyisellä systeemillä, sillä kilpailuun on tulossa muutoksia ensi vuodesta alkaen.

Suurimpana muutoksena tulee olemaan se, että kilpailtavat ikäluokat kummankin rodun osalta tulevat olemaan vuotta vanhempia eli 5- ja 6-vuotiaat suomenhevoset kilpailevat Ilkka-ajon voitosta ensi vuonna ja lämminveristen osalta kilpailu tulee olemaan 4- ja 5-vuotiaille. Myös Ilkka-ajon ajankohta tulee muuttumaan, sillä jatkossa karsinnat ja finaali tullaan kisaamaan kesäkuulla.

– Ilkka-ajon muutosta on valmisteltu pitkin vuotta ja se oli työpöydällä jo aika pitkällä, kun itse aloitin tässä uudessa tehtävässäni, elokuussa Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton toiminnanjohtajana aloittanut Jyri Saranpää sanoi.

– Tällä muutoksella pyritään parantamaan kilpailun elinvoimaisuutta tarjoamalla aiempaa vuotta vanhemmille hevosille kilpailumahdollisuus. Tällä muutoksella toivomme saavamme syntymään entistä vahvemman hevoskannan kisan taustalle ja mielenkiintoiset karsintalähdöt kaikkiin ikäluokkiin.

– Nykyisen systeemin keskittyessä varsaikäluokkiin toi valtakunnallinen kilpailukalenteri aina oman huolensa ja siksi Ilkka-ajon ajaminen on yleensä mennyt vähän turhan myöhään syksyyn. Nyt tehtävällä muutoksella pystymme löytämään kilpailulle uudenlaista profiilia ja kesäkuu vaikuttaa oikein hyvältä ajankohdalta jatkossa Ilkka-ajolle, Saranpää mietti.

Ilkka-ajon finaalit tullaan jatkossa ajamaan pelkästään ikäluokkahyvityksen turvin niin kuin lämminveristen osalta on jo nyt toimittu.

Suomenhevosten osalta tammahyvitykset tulevat jatkossa putoamaan pois eli finaalissa paalulta lähtevät jatkossa 5-vuotiaat hevoset ja 20 metrin takamatkalta 6-vuotiaat.

Karsinnat ajetaan entiseen tapaan. Ensi vuonna suomenhevosten karsinnat ravataan Kaustisella (2.6.) ja lämminveristen Seinäjoella (3.6.).

Finaaliravit juostaan suunnitelmien mukaan 13.6. Seinäjoella, jos ja kun sääntömuutokset on hyväksytty Suomen Hippoksessa.

– Uusi asia on myös se, että jatkossa on tarkoitus lisätä Ilkka-ajoon ilmoittautuneille hevosille lisää kilpailumahdollisuuksia tekemällä etusijaisuuksia tai tekemällä kisaan ilmoittautuneille hevosille omia lähtöjä, Saranpää kertoi.

Lisää aiheesta

Kommentoi