Tilaajalle

VPS:n testipelaajarumba jatkuu vielä viikon – haussa myös täydennystä valmennustiimiin

Testipelaajien virta jalkapallon ykköseen pudonneen Vaasan Palloseuran riveihin jatkuu vielä ensi viikon. Ensi sunnuntaina VPS kohtaa harjoitusottelussa Porissa kakkosen FC Jazzin testipelaajista koostuvalla kokoonpanolla.

– Pelaamme harjoituspelin lähinnä pelaajilla, joilla ei vielä ole sopimusta edustusjoukkueen kanssa, vahvistaa päävalmentaja Christian Sund.

Kuluvan viikon aikana VPS:n harjoituksissa on näyttäytynyt kymmenkunta testipelaajaa. Mukana ovat olleet mm. keskikenttäpelaaja Eetu Puro Vantaan Jalkapalloseurasta, ykkösessä AC Kajaania edustanut puolustaja Samuel Mahlamäki, AC Oulusta tullut laitapuolustaja Juuso Kemppainen, irlantilainen laitalinkki Tommy Cooney ja norsunluurannikkolainen keskikenttäpelaaja Donald Bende.

Maalivahdeista mukana ovat olleet Mika Kaarre ja Johannes Ström VIFK:sta.

Uusvanhaa kaartia edustaa testimiesten joukossa puolustaja Miika Niemi, VPS:n oma kasvatti. 25-vuotias Niemi debytoi jalkapalloliigassa VPS:n riveissä kaudella 2012, ja pelasi kaikkiaan 13 liigaottelua kausina 2012–14. Sen jälkeen hän on ehtinyt pelata ykköstä ja kakkosta mm. AC Kajaanissa ja VIFK:ssä.

– Sillä mielellä minä täällä näyttöjä annan, että saisin sopimuksen. Minulla on opiskelupaikka ja osa-aikatyö Vaasassa, ja jalkapallo mahtuu vielä isosti elämääni, sanoo Niemi, joka pelaa talvikauden myös futsalin ykköstä FC Kiistossa.

– Se, mitä minä voin tuoda VPS:aan, on pelikokemus. Eihän minulla paljon ikää ole, mutta olen pelannut paljon.

Puolustajia ja keskikenttäpelaajia

Sund kokee saaneensa ainakin ensimmäisestä try out -viikosta sen, mitä halusikin: runsaasti itse koettua tietoa pelaajista.

– He ovat tulleet testijaksolle tosissaan ja näyttäneet, että haluavat pelipaikan Vaasan Palloseuran edustusjoukkueesta, Sund sanoo.

Näytillä olleet pelaajat ovat käytännöllisesti katsoen tuntemattomia suuruuksia. Se ei vaivaa Sundia.

– Jos haemme nimimiehiä, ei minun heitä tarvitse katsastaa, koska tiedän ja tunnen heidät. Mutta nuoret ja ulkomaalaispelaajat on syytä nähdä livenä, videoklipit eivät kerro läheskään kaikkea.

– Viime kauden jälkeen keskikentältä ja puolustuksesta on poistunut aika paljon pelaajia. Niinpä testijaksolla on ollut ja ensi viikollakin tulee enimmäkseen puolustajia ja keskikenttäpelaajia.

Ensi viikolla mm. maalivahteja

Perjantain harjoituksissa huomiota herätti isokokoinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja, 21-vuotias norjalainen Mohammed Jatta. Hän on viimeksi pelannut maansa kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla Kjelsas IL:ssä.

– Mainio hyökkäyspään pelaaja, joka pystyy pelaamaan monella paikalla ja liikkuu hyvin linjojen välissä. Kokonsa puolesta hän pärjää myös kaksinkamppailuissa. Mielenkiintoinen kaveri, josta ihmettelin ensin, miksei hän ole noussut kotimaassaan korkeammille sarjatasolle. Hänellä on kuitenkin puutteita puolustuspelaamisessa, mikä varmasti selittää asian, Sund taustoittaa.

Ensi viikoksi testipelaajien joukko uusiutuu, ja VPS saa mm. yhden nuoren maalivahtiehdokkaan pääkaupunkiseudulta. Lisäksi näytille saapuu 26-vuotias itävaltalaismaalivahti Martin Kraus, joka on viimeksi pelannut Itävallan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla SC Neusiedlersee -nimisessä joukkueessa.

VPS:lla on tällä hetkellä sopimus yhdeksän pelaajan kanssa. Sopimusmiehistä kokeneimmat ovat hyökkääjä Steven Morrissey ja keskikentän Sebastian Strandvall.

– Tarkoitus on luoda joukkue, jossa olisi sekä kokeneita että nuoria pelaajia ja josta noin 40 prosenttia olisi Vepsun omia kasvatteja tai muista vaasalaisseuroista. Emme kuitenkaan voi vain luottaa siihen, että nuoret pärjäävät vaikeilla hetkillä, vaan joukkueessa pitää olla myös kokemusta ja johtajuutta, Sund miettii.

Muut valmentajat haussa

Kesken viime kauden VPS:n päävalmentajaksi Petri Vuorisen tilalle tullut Sund on vetänyt harjoitukset yksin kauden päättymisestä lähtien. Vaasan Palloseuralla ei siis tällä hetkellä ole apuvalmentajaa eikä maalivahtivalmentajaa. Viime kauden maalivahtivalmentajan Henri Sillanpään kanssa Vepsu on kyllä neuvotellut.

– Valmennustiimiä kasataan parhaillaan, ja neuvottelut ovat käynnissä. Tarkoitus on, että valmennusryhmä olisi kasassa, kun aloitamme harjoitukset tammikuussa 2020.

VPS:n sopimuspelaajat ovat Samu Alanko, Augustin Irumwa, Akseli Lehtimäki, Steven Morrissey, Leevi Mäkilä, Momodou Sarr, Samba Sillah, Sebastian Strandvall ja Jesper Suokko.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi