Nainen miesten maailmassa – Leena Harkimo kannustaa Ässien uutta toimitusjohtajaa

Vain pukuhuoneen ja saunailtojen ovet pysyivät kiinni. Niin luonnehti Leena Harkimo aikaansa Jokerien toimitusjohtajana vuosina 1994–1999. Harkimon mukaan hän sai äänensä kuuluviin niin perheyritys Jokereissa kuin SM-liigassa muutenkin. Nyt Harkimo kannustaa Porin Ässien uutta toimitusjohtajaa Eeva Perttulaa, joka tuli jääkiekon pariin eteläpohjalaisen yrityksen johdosta.

Harkimo koki saaneensa myönteisessä mielessä pientä erikoiskohtelua. Harkimon mukaan pelaajat tuntuivat olevan jopa ylpeitä naistoimitusjohtajastaan.

Harkimo lähti Jokereista eduskuntaan vuonna 1999. Lähes 18 vuotta piti odottaa ennen kuin seuraava nainen astui liigaseuran toimitusjohtajaksi.

Eeva Perttula aloitti työnsä Ässissä tämän vuoden alussa. Hän ei odota erityiskohtelua, mutta erityishuomiota on valinnan jälkeen riittänyt. Perttula sai enemmän valtakunnallista näkyvyyttä kuin kuusi muuta viime vuonna valittua liigaseuran toimitusjohtajaa yhteensä.

Ehkä nainen voi saada miehisessä maailmassa jotain myös anteeksi. Jos Ässien toimitusjohtajaksi valittu mies olisi kertonut, ettei muista, milloin on käynyt viimeksi jääkiekko-ottelussa, eikä tiedä kuka on Iso Musta, hänen kilpensä olisi saanut intohimoisessa kiekkokaupungissa heti kolhuja.

– Kyllä minäkin tiesin, kuka on Veli-Pekka Ketola. En vain ollut kuullut hänen lempinimeään Iso Musta, puolustautuu Pikku Mustaksi ristitty Perttula nauraen.

Jääkiekon asiantuntijaa Perttula ei aio jatkossakaan esittää, vaikkei laji ole hänelle vieras. Hänen lukioaikainen poikaystävänsä pelasi jääkiekkoa Säkylässä Lännen Kiekossa, joten kaukalon laidat tulivat tutuksi.

– Terminologia on tuttua nuoruudesta. Nyt kun olen muutamissa peleissä ehtinyt käydä, termit ovat palautuneet heti muistiin.

– Pystyn lukemaan ja tulkitsemaan peliä. En pysty pätemään, mutta pystyn puhumaan pelistä sillä tasolla, että ihmiset ymmärtävät, mitä tarkoitan.

Peleissä Perttula elää tunteella. Ässien nainen säälii joulukuussa edessään istunutta vanhempaa herrasmiestä, jonka korvat joutuivat koetukselle.

Köyliöstä maailmalle Köyliössä kasvaneen Perttulan pelikenttä on kuitenkin toimistossa. Siellä hän voi päteä niin koulutus- kuin työkokemustaustallaan.

Lukion jälkeen Perttula ei tiennyt, mihin hän haluaisi suuntautua. Mutta ainakaan hän ei halunnut kaupalliselle alalle. Kun jotain oli pakko keksiä, hän kuitenkin päätyi Satakunnan ammattikorkeakoulun Rauman yksikköön lukemaan liiketaloutta.

Kaksoistutkintoon tähdänneen koulutuksen kolmas vuosi oli Englannin Buckinghamshiressa, lähellä Lontoota. Paikallisille se oli rikkaan väen yliopisto, jonka parkkipaikka oli täynnä Aston Martineita. Buckinghamshiressa Perttula saattoi bongata esimerkiksi tiluksilleen livahtaneen Roger Mooren.

Kun Perttula oli valmistunut Suomessa tradenomiksi ja saanut Englannissa Bachelor of Business Administration -tutkintonimikkeen, hän päätyi Helsinkiin logistiikka-alalle. Köyliöläinen tunsi kuitenkin paloa opiskella lisää.

Ruotsista Göteborgin yliopistosta aukesi paikka kansainvälisen johtamisen koulutusohjelmaan. Länsinaapurissa hän valmistui kauppatieteiden maisteriksi ja ihastui melodisen death metalin Göteborg-tyyliin kuuluvaan In Flames -bändiin.

Valmistumisen jälkeen työ ja elämänkumppani veivät hänet ensin Ivaloon ja sitten Saariselälle. Kun kävi selväksi, ettei loppuelämä ole pohjoisessa, Perttula haki Helsingistä työpaikkaa IBM:ltä sekä yliopistosta paikkaa tohtorin koulutusohjelmaan. Molemmat varmistuivat yhden viikon sisällä kesällä 2007.

Väitöskirjaa Perttula tekee jaetusta johtamisesta luovilla aloilla. Esimerkkitapauksena hänellä on metallimusiikkiin keskittyvä suomalainen Sakara Records -levy-yhtiö. Väitöskirja on viime vuodet ollut aktiivisessa mietintävaiheessa.

– Mielen syövereissä se on. Kiroan välillä sitä piirrettä luonteessani, että kun jotain aloitetaan, se viedään aina myös loppuun.

Tohtorinhatun tavoittelu jäi taka-alalle, kun rakkaus vei Perttulan Etelä-Pohjanmaalle. Sieltä löytyivät myös hänen ensimmäiset toimitusjohtajan tehtävät.

Ensin hän oli Kurikan kaupungin pääomistaman Sellan toimitusjohtajana. Sella on kehitysyhtiö, joka keskittyy asumisen ratkaisuihin.

Parinsadantuhannen euron liikevaihtoa pyörittävästä Sellasta Perttula vaihtoi Seinäjoelle elintarvikealan kehitysyhtiön Foodwestin toimitusjohtajaksi. Foodwestin liikevaihto on parin miljoonan euron luokkaa. Foodwestin toimitusjohtajaksi Perttula nimettiin, kun hän oli raskaana.

Kurikassa Perttula asettui kunnallisvaaleissa kokoomuksen ehdokkaaksi. Hän tuli myös valituksi valtuustoon.

Kunnallispolitiikassa hän viihtyi vain kaksi vuotta. Kun tytär oli syntynyt ja työpaikka vaihtunut Foodwestiin, resurssit eivät enää riittäneet valtuustotyöhön. Osansa eroamisella oli myös turhautumisessa.

– Minulle tuli kuntapolitiikassa useassa tilanne tunne, onko keskiössä kuntalaisten etu, vai ajavatko poliitikkojen ja erilaisten ryhmien intressit päätöksiä tiettyyn suuntaan. Minulle tuli voimattomuuden tunne.

– Samanlainen tunne tulee, kun seuraan valtakunnan politiikkaa. Sellainen toimintatapa ei sovi luonteelleni, Perttula miettii.

Hän siis tuskin seuraa Leena Harkimon jalanjälkiä liigaseuran toimitusjohtajasta kansanedustajaksi.

Rohkeasti seisomakatsomoon Ässät on Perttulan uralla jälleen looginen hyppy hieman aiempaa suurempaan bisnekseen. Ässissä liikevaihto pyörii noin kuudessa miljoonassa eurossa.

Kiekkoseura ei ole 38-vuotiaalle toimitusjohtajalle eläkevirka, mutta ei pelkkä läpikulkupaikkakaan. Ässät tarjoaa hänelle tunnetun brändin, jonka kehittämisestä voi saada vahvaa meriittiä tulevaan.

– Toimialasta riippumatta toimitusjohtajan työssä pätee aina samanlaiset lainalaisuudet. On talouden kanssa tasapainoilua, asiakkuuksien hoitoa ja organisaation johtamista.

– Aiemmin olen ollut enemmän business to business -puolella. Ässissä kuluttajapuoli tulee vahvasti mukaan.

Siksi Perttula aikoo liikkua siellä, missä kuluttajatkin. Hän on jo ottanut tuntumaa Isonmäen seisomakatsomoon ja aikoo vierailla siellä myös jatkossa.

– Vain sillä tavalla voin tehdä omia huomioita ja toisaalta saada myös palautetta. Aina pitää olla rohkeutta ottaa suora palaute vastaan.

Perttula ei halua olla alaisilleenkaan mikään norsunluutornista käskyjä jakava johtaja. Hän haluaa olla innostaja. Hän uskoo jaettuun johtajuuteen, jossa hän luo ison kuvan, jonka sisällä ihmiset voivat omia vahvuuksiaan hyödyntäen tehdä töitä yhteisen päämäärän eteen.

Kun tulee ulkopuolelta, voi tuoda myös uusia ajatuksia. Sekin saa näkyä, että on nainen miehisessä maailmassa.

– Ei kai sukupuolineutraali hajuttomuus ja mauttomuuskaan ole tavoiteltavaa, Harkimo miettii.

Lopulta toki vain tulos ratkaisee.

Harkimo kuitenkin kannustaa Perttulaa muistuttamalla tutkimuksista, joiden mukaan naisten johtamat yritykset ovat keskimäärin kymmenen prosenttia tuottoisampia kuin miesten johtamat.

LÄNNEN MEDIA, HARRI LAIHO

Kommentoi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi