Mentaalivalmentaja Antti Peltonen: SJK:sta tulee kestomenestyjä

– SJK:sta tulee kestomenestyjä, se on väistämätöntä, sanoi SJK:n mentaalivalmentajana ensimmäistä kauttaan työskentelevä Antti Peltonen.

Hän tietää, mistä puhuu, sillä Peltonen on tehnyt lukuisia tunteja yhteistyötä pelaajien sekä valmentajien kanssa. Hän tuntee jokaisen tapauksen ja tietää heidän henkiset voimavaransa.

Peltonen painottaa, että joukkueen potentiaali on valtava, mutta maksimaalista huippua ei ole vielä saavutettu niin kentällä kuin kentän ulkopuolellakaan.

Peltonen on aiemmin työskennellyt yksilöiden kanssa, mutta nyt hän toimii ensimmäistä kertaa kokonaisen joukkueen mentaalivalmentajana. Viime kaudella hän toimi SJK:n Timo Tahvanaisen henkilökohtaisena mentaalivalmentajana, ja saman tien Tahvanainen nousi jalkapalloliigan parhaimpien laitapuolustajien joukkoon. Tämä riitti työnäytteeksi SJK:lle, ja Kerho nappasi Peltosen koko joukkueensa tueksi.

– SJK:ssa nähtiin, kuinka pelaaja voi yhdessä kaudessa kehittyä, kun mentaalinen puoli on kunnossa, Peltonen kertoi.

– Tämä homma on hyvin tärkeää, sillä mitä paremmin tunnet itsesi, sitä paremmin ja nopeammin pystyt saamaan parhaan osaamisen itsestäsi irti. Ja juuri tätä yritän saavuttaa.

Peltonen sanoo, että SJK:ssa on tapahtunut lyhyessäkin ajassa isoja muutoksia. Hallitsevan Suomen mestarin kausi alkoi heikosti, mutta suunta on kokoajan muuttunut.

– En ollut vielä viime kaudella mukana tässä, mutta seurasin SJK:ta tarkasti. Joukkue koki mestaruuden jälkeen muutoksia, mikä aina muuttaa tiettyjä asioita. Paineet ennen kautta olivat suuret, ja kausi alkoikin hitaasti, mutta me olemme onnistuneet parantamaan huomattavasti. Se kertoo siitä, kuinka vahva tämä joukkue on henkisesti.

Mentaalivalmentajalle on ollut erityisesti käyttöä Valko-Venäjällä, missä SJK pelaa tänä iltana historiansa isoimman ottelun. Vastassa on Mestarien liigan karsinnoissa BATE Borisov, joka tunnetaan isona huippuseurana.

SJK matkasi Valko-Venäjän pääkaupunkiin Minskiin jo lauantaina, ja siitä lähtien Peltonen on vetänyt monia palavereita joukkueen kesken. Hän tietää, ettei tällainen ottelu ole kaikille helppo pala purtavaksi.

– Tilanne on monelle pelaajalle hyvin uusi ja se tekeekin tästä haastavaa, mutta myös mielenkiintoista. Pitää miettiä, miten jokaisen pelaajan saa viritettyä parhaimpaansa. Jokainen pelaaja on erilainen, joten tapoja toimia on lukuisia.

– Fiilis joukkueessa on erittäin hyvä. Tässä huomaa selkeästi, että pelaajat ovat enemmän latautuneita ja odottavaisempia kuin normaalissa sarjaottelussa.

Sen lisäksi, että mentaalivalmentaja on isossa roolissa isoissa paikoissa, kuuluttaa Peltonen myös kokeneiden pelaajien puolesta ja heidän arvostaan joukkueelle.

– Mutta se pelkkä kokemus ei riitä, sillä se pitää myös osata tuoda esille omalla esimerkillään.

– Tämä on monelle täysin uusi tilanne, ja uudet asiat saattavat olla jopa pelottaviakin, mutta juuri tällöin kokeneiden pelaajien pitää nousta esiin. "Mehu" (Mehmet Hetemaj) on SJK:n yksi suurimpia henkisiä johtajia, "Miku" (Mihkel Aksalu) on pelannut paljon kovia kansainvälisiä otteluita ja (Abdoulaye) Meiten toivon johtavan omalla olemuksellaan. Heidän täytyy olla nuoremmille pelaajille apuna.

TONI RAJAMÄKI, MINSK

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi