Tilaajalle

Keihäänheittäjä Jenni Kangas, 27, joutui vaikean ratkaisun eteen: ”En nähnyt tänä syksynä muita vaihtoehtoja”

Seinäjoen Seudun Urheilijoita edustanut keihäänheittäjä Jenni Kangas , 27, jatkaa uraansa Lahden Ahkerassa. Kankaan siirrosta kertoi aiemmin muun muassa Etelä-Suomen Sanomat.

Jo seitsemän vuotta Lahdessa asunut urheilija on kaksi viime vuotta valmentanut Ahkeran keihäsryhmää urheilu-uransa ohella. Lahdessa ovat myös Seinäjoen seutua isommat sponsorimarkkinat, mikä vaikutti seurasiirtoon.

– Oli huono kausi ja rupesin miettimään, mitä kaikkea vaatisi, että pystyisin rahoittamaan olympiavuoden. Se on ainut syy, että vaihdoin seuraa. Ajattelin, että voisin saada tukijoita täältä, jossa asun ja missä ihmiset minut näkevät.

Kangas tietää, ettei sponsoreita tule Lahdessa automaattisesti Seinäjokea enempää. Tuloksia pitää tulla. Kangas myös myöntää, että päätös lähteä Seinäjoelta Lahteen oli vaikea.

– Seuran vaihtaminen oli tosi kova paikka. Olen aina ollut sitä mieltä, etten lähde kotiseurastani, mutta halusin viedä omaa uraani eteenpäin, enkä nähnyt tänä syksynä muita vaihtoehtoja, Kangas kertoo.

Isä Hannu Kangas jatkaa jo 7-vuotiaana urheilu-uransa aloittaneen tyttärensä valmentajana. Isä huomauttaa, että päiväkirjassa on kauan ollut unelmana, että Jenni heittää Tokion olympialaisissa ensi vuonna.

Urheilija luottaa siihen, että suuri unelma toteutuu, vaikka tänä vuonna hän ei päässyt Dohan yleisurheilun MM-kisoihin.

– Ihan 100-prosenttisesti uskon, että olen menossa olympialaisiin. Nyt en halua sanoa, miten pärjään siellä, mutta omasta mielestäni olen kova arvokisaheittäjä. Ensimmäisenä etappinani on heittää 64 metriä mahdollisimman aikaisin kaudesta.

Olympialaiset käydään Japanin Tokiossa heinä-elokuun vaihteessa ja yleisurheilun EM-kisat Pariisissa elokuun lopulla.

Valmentaja haaveili vielä kesän alussa, että tytär tekee ison hypyn kohti maailman kärkeä. Kausi oli kuitenkin epäonnen kausi monella tavalla.

– Talvella ollut iso noste jäi tekemättä ja tuli todella pettymysten kausi. Ensi vuonna on tavoitteena saada realisoitumaan hyvät asiat, joita teimme jo viime talvena, isä sanoo.

Hänen mukaansa tyttären kautta vaikeutti loukkaantuminen "juuri ratkaisevalla hetkellä". Heittoharjoituksessa lähentäjälihakseen tuli pieni repeämä yllättäen.

– Viime kaudesta on mennyt tovi toipua. Jotenkin tuntuu myös vähän käsittämättömältä, että pystyin sellaisessa kunnossa, missä olin keväällä, heittämään huonon kauden. Lähentäjän repeämä tuli huonoon aikaan vähän ennen kisakauden alkua viimeistelyharjoituksessa Tampereella. Ehkä vähän kiireellä yritin päästä kisaamaan ja saamaan hyvää tulosta, mutta epävarmuuskierre lähti väärille raiteille. En enää luottanut omaan kroppaani. Vaikka lähentäjä tervehtyi, olkapään kanssa tuli vähän vaivaa.

Jenni Kangas kertoo olevansa herkkä kroppansa kanssa.

– Jos ei ole 100-prosenttista luottoa, että pystyn täysillä heittämään, se heijastuu paljon (kaikkeen tekemiseen).

Kangas on jo monta vuotta ollut tasaisesti noin 60 metrin kunnossa. Miten tulevat kaivatut lisämetrit?

– Minun on tehtävä teknisesti vielä enemmän töitä. Jotenkin palaset eivät ihan loksahda kohdilleen. Fysiikka riittää, mutta keihään kanssa on ongelmia. Viimeinen palanen on, että saisin kaiken potentiaalini välineeseen. Monta vuotta olen mennyt niin, että parhaat tulokset olen tehnyt vasta syksyllä, mutta se ei riitä ensi kesänä. Syksyllä ja talvella on jo saatava enemmän tehontuottoa ja tekninen osaaminen paremmaksi.

Kankaan ennätys 60,98 on vuodelta 2017.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi