Itseoppinut tankotanssija tähtää maailman huipulle

Suomen Voimalajiliitto lisäsi tankotanssin lajivalikoimaansa marraskuussa 2015, joten sitä on vihdoin mahdollista harrastaa antidopingohjelman alaisena. Vaasalainen Jenni Multisilta, 23, odottaa innolla ensimmäisiä tankotanssin SM-kisojaan. Lauantaina on tähtäimessä voitto Hämeenlinnassa.

– Tankotanssin edelliset SM-kisat pidettiin vuonna 2012. Viikonloppuna kilpailen avoimessa sarjassa, josta voittajan on mahdollista päästä varsinaisen SM-sarjan kolmen parhaan kanssa Pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Olen harrastanut lajia vasta kolme vuotta, joten ajattelin, että avoimessa on parhaat mahdollisuudet voittaa, ja siihen tietenkin tähdätään, Multisilta hymyilee.

Porissa syntynyt ja Vaasassa viisi vuotta kauppatieteitä opiskellut Multisilta on erittäin tyytyväinen, että tankotanssi on nyt virallisesti urheilulaji.

– En edes muista kunnolla, miten löysin lajin aikanaan, mutta se oli menoa heti, kun tartuin tankoon ensimmäisen kerran, Multisilta naurahtaa.

Nuori nainen eteni vuosien saatossa omilta alkeistunneiltaan ensin niiden ohjaajaksi ja lopulta jo kolmos- sekä nelostason ja vielä spinnituntien ohjaajaksi.

– Nelostasoon olen saanut koulutusta Ruotsissa, mutta koko harrastuksen ajan olen harjoitellut myös yksin. Olen pitkälle itseoppinut. Kisakoreografianikin olen tehnyt itse eikä minulla ole valmentajaa.

– Laji on niin kiehtova, koska siinä on niin monta eri elementtiä. Tarvitaan voimaa, notkeutta, venyvyyttä, tanssillisuutta. Itseään pitää kehittää monella tavalla, että lajissa pärjää eikä koskaan ole kokonaan valmis. Aina keksii lisää temppuja, haastaa itseään ja kohtaa pelkojaan.

Multisillan mukaan kisaohjelmat ovat noin kolmen minuutin mittaisia. Niissä täytyy olla sekä staattista (tanko pysyy paikallaan) että liikkuvaa tankoa (tanko pyörii itsensä ympäri). Tankotanssijat käyttävätkin kisaohjelmansa aikana kahta eri tankoa.

– Ohjelmassa on lisäksi lattiatyöskentelyä, kun esimerkiksi siirrytään tangolta toiselle, hän kertoo.

Vaasassa on Multisillan mukaan innokkaita tankotanssijoita.

– Kasvot ovat tulleet tutuiksi, ja alkeistunnit ovat aina täynnä. Minä olen tosin Vaasasta ainut, joka nyt osallistuu SM-kisoihin. Tähtään tässä lajissa niin pitkälle kuin mahdollista, Multisilta tuumaa.

Tankotanssin SM-kisat 2016 järjestetään lauantaina Aulanko Areenalla Hämeenlinnassa. Mukana on myös mieskilpailijoita.

JENNI MÄKELÄ

Kommentoi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi