Tilaajalle

Alajärven Ankkurit talouskurimuksessa – näillä keinoilla seura yrittää välttää konkurssin

Urheilun yleisseura Alajärven Ankkurit on ajautunut suuriin talousvaikeuksiin.

Yhdistyksen puheenjohtaja Antti Joensuun mukaan Ankkureilla on velkaa 280 000 euroa, josta 200 000 on pidempiaikaisia pankkilainoja ja loput lyhytaikaista velkaa. Lainoissa maksuaika on kymmenen vuotta, ja niissä ovat henkilötakaukset.

Miksi Ankkurit on nyt vaikeuksissa?

– Siinä on taustalla pesäpallotoiminta Superpesiksessä. Alijäämät, joita on varsinkin viime kaudella tullut.

Ankkurien tilikausi vaihtui loka-marraskuun vaihteessa. Joensuu arvioi, että viime kauden pesäpalloilun alijäämä on peräti noin 100 000 euroa. Aiemmilta vuosilta on pienempiä alijäämiä.

Viime kauden romahdus tuli seuran puheenjohtajalle yllätyksenä.

– Toki odotimme parempaa menestystä ja sitä kautta parempaa tulosta myös taloudellisesti, mutta urheilu on tällaista.

Olivatko pelaajapalkkiot liian isoja?

– Ymmärsin, että se on koko Superpesiksessä ollut ongelmana viime kaudella. Menestykseen nähden varmasti olivat liian suuret.

Joensuu ei kommentoi, paljonko seura maksoi enimmillään pelaajilleen palkkoja. Päättyneellä kaudella edustusjoukkueen pelaajien, valmennuksen ja seuran työntekijöiden palkkoihin meni kuitenkin yli 300 000 euroa.

Joensuu kertoo, että pesäpalloilussa talousvaikeuksia aiheuttivat viime kaudella liian suuret kustannukset ja heikko menestys. Kauden päätteeksi Ankkurit putosi Ykköspesikseen.

Talousvaikeuksista kertoo paljon jo esimerkiksi se, että pelaajapalkkoja on maksamatta vielä noin 50 000 euron edestä.

– Ne etenevät maksusuunnitelman mukaisesti vielä joitakin kuukausia ja näyttää siltä, että pystymme ne maksamaan.

Ankkurit myös puolittaa ensi kaudeksi pesäpallotoimintansa kustannukset. Ne putoavat päättyneen kauden noin 500 000 eurosta 250 000 euroon. Lisäksi seuran henkilöstökulut putoavat alle 40 prosenttiin nykyisestä.

– Meillä tehdään nyt kaikki talkoovoimin, ja valtavasti ihmisiä on lähtenyt työhön mukaan koko seuran taustalle. Pesäpallotoiminnasta vastaa uusi perustettu pesäpalloryhmä. Tällä hetkellä meillä ei ole yhtään palkallista, kun aiemmin meillä oli palkallisia noin yhden ja puolen työvuoden edestä meidän rahoituksella. Ensi vuonna on tarkoitus tehdä vain murto-osa (töistä) palkatulla työväellä.

Vaikka seuran taloustilanne on juuri nyt vaikea, Joensuu on toiveikas, että vuonna 1944 perustettu Ankkurit välttää konkurssin ja selviytyy kuiville.

– Mutta työtä se vaatii ja onnistumisia niissä, mitä nyt teemme.

Joensuu puhuu talouskurin lisäksi pesäpalloilun yhteistyösopimuksista, joita seura on jo tehnyt yksityisten ja yritysten kanssa.

– Näyttää vahvasti siltä, että seura nousee aika vahvasti jo ensi kauden aikana taloudellisesti jaloilleen.

Ankkurit on myös aloittanut marraskuun alussa seuran verkkosivuilla Ankkurisydän-varainkeräyksen toiminnan jatkamisen turvaamiseksi. Pohjanmaan poliisilaitoksen alueella tapahtuva keräys jatkuu ensi vuoden huhtikuun loppuun saakka. Ankkurit tavoittelee vähintään tuhatta lahjoittajaa, joista kukin antaisi noin sata euroa. Tavoitteena on siis saada lahjoituksina jopa 100 000 euroa kasaan, että seuran urheilu- ja junioritoiminta jatkuisi.

– Keräys on lähtenyt voimallisesti liikkeelle, ja varmasti jaamme vielä mainoksia talouksittain. Myös lipaskeräys on tulossa jossain vaiheessa, ja lisätietoa löytyy eri somelähteistä. Olettaisin, että tähän asti ihmiset ovat osallistuneet keräykseen kympeistä satasiin. Taitaa olla ihan tonninkin lahjoituksia.

Joensuu vakuuttaa, ettei seuran muiden lajien eli hiihdon, lentopalloilun, suunnistuksen ja yleisurheilun toiminta ole uhattuna pesäpalloilun huonon taloustilanteen vuoksi.

– Toki olemme yksi seura, jonka menestys liittyy kaikkiin lajeihin, mutta muilla lajeilla on vakaa tilanne.

Joensuu myös ilmoittaa, että Ankkurit pystyy sadan prosentin varmuudella pelaamaan Ykköspesiksessä ensi kaudella.

– Siitä ei ole mitään epäilystä.

Joukkue, pelinjohto ja valmennus ovat jo kasassa sekä tulevan kauden talouspuoli kunnossa. Joukkueen teemana on jatkossa "oman kylän joukkue".

– Lahjakkaiden omien nuorten ja oman valmennuksen kautta haemme nousua Superpesikseen 3–5 vuoden aikana.

Oma yhdistys?

Ankkureissa on yritetty eriyttää edustusjoukkueen pesäpallotoiminta pääseurasta. Se oli tarkoitus yhtiöittää, mutta puheenjohtaja Antti Joensuun mukaan seurassa yhtiömuoto koettiin vieraaksi. Vuosikokous ratkaisee maaliskuussa, tapahtuuko edustuspesäpalloilun eriytyminen yhdistyspohjalta. Tällöin joukkue toimisi siis oman yhdistyksen alla omalla nimellä.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi