Tilaajalle

Ala-Rannan painikaksoset yhdistävät koulunkäynnin ja kova harjoittelun

SEINÄJOKI

Seinäjokelaiset Jutta ja Ninna Ala-Ranta aikovat lähivuosina katsoa, miten pitkälle rahkeet riittävät painimolskilla. Ilmajoen Kisailijoita edustavat 16-vuotiaat kaksoset aloittivat tänä syksynä opiskelut Kuortaneen urheilulukiossa.

– Painin perässä menimme Kuortaneelle, koska siellä on tarjolla enemmän harjoitusvastustajia, kertoo Jutta, joka tänä vuonna on saavuttanut mm. alle 17-vuotiaiden PM-kultaa ja naisten SM-kultaa. Kokemusta kertyi myös nuorten olympiafestivaaleilta Bakusta.

Ninna puolestaan oli PM-kisoissa kolmas ja SM-mittelöissä hopealla.

– Kuortaneella pystyy hyvin yhdistämään treenaamisen ja koulun. Ilmajoella painin pääsääntöisesti vain Jutan kanssa kahdestaan, mutta Kuortaneella samankokoisia vastustajia on enemmän, Ninna tähdentää.

Kuortaneella heidän valmentajanaan on Tiina Vainionpää. Joskus oppia jakaa myös Ahto Raska ja ovatpa kaksoset päässeet ottamaan painimatseja jopa maailmanmestari Petra Ollin kanssa.

Harjoituksia on viikossa 7–8. Ne niveltyvät hyvin kouluviikkoon.

– Hyvin siinä ehtii kouluasiatkin hoitaa. Ohjelmassa on yleensä kaksi raskasta viikkoa ja sitten yksi kevyempi. Tarkoitus on käydä lukio neljässä vuodessa, eikä kiirehtiä mihinkään.

Liikunnalliset sisarukset harrastivat aluksi noin seitsemän vuotta joukkuevoimistelua, mutta syksyllä 2014 laji vaihtui ja tie vei Ilmajoelle painikouluun. Reilua vuotta myöhemmin alkoi totisempi harjoittelu Antti Setälän johdolla.

Joukkuevoimistelutausta toi mukanaan kehonhallintaa sekä venyvyyttä, joita voi painissa hyödyntää.

Tavoitteet ovat kaksosilla korkealla. Vanhemmat Timo ja Sanna-Mari Ala-Ranta ovat vahvasti tukemassa urheiluharrastusta.

– Kadettien EM-kisoihin ensi vuoden kesäkuussa Puolassa olisi kiva päästä painimaan. Sitä ennen haluamme menestyä joulukuussa kadettien SM-kisoissa, sisarukset kaavailevat.

Olympialaisetkin kajastavat ainakin hieman mielessä.

– Onhan se ihan hyvä pitkän tähtäimen tavoite, mutta mennään pala kerrallaan, kaksikko pohdiskelee.

Painissa ei tasapelejä tunneta. Koska kaksoset vääntävät samassa sarjassa (46 kg), niin väistämättä kisoissa kohdataan ja vain toinen voi ottelun voittaa.

– Ei sitä sillä lailla mieti. Matsiin mennään vaan niin kovaa kuin mahdollista ja mietitään vasta sen jälkeen, Jutta painottaa.

– Jos painitaan, niin jommankumman on pakko hävitä, eikä siitä sillä lailla pahastu, Ninna täydentää.

Keskinäiset yhteenotot ovat totisia taisteluja.

– Ei siinä löysäillä, vaan ihan täysillä mennään, kuten muissakin matseissa.

Huipputasolla kyse on äärimmäisen kovasta lajista, mutta se ei hirvitä.

– Jotenkin sitä treeniä vain oppii kestämään. Aluksi harjoituksissa tuntui, että taas vähän tärähti, mutta sitä ei enää mietitä, eikä pienistä kolhuista edes sanota mitään.

Energiaa sisaruksilla riittää ja esimerkiksi syyslomalla Ninna ehti olla kolme päivää töissä lounasravintolassa.

– Olin siellä kesätöissä kolme viikkoa ja kävin nytkin tekemässä pari vuoroa.

Myös Jutta ehti kisakiireistään huolimatta olla pari viikkoa kesätöissä.

KommentoiLuetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi