Tilaajalle

Pääkirjoitus: Seinäjoen päättäjät, ottakaa tästä koppi - ilotulituksen korvaaminen valoshow'lla olisi kulttuuriteko, jota kaupunkilaiset arvostavat

Pyhäinpäivänä Seinäjoen Aalto-keskuksessa järjestetty Aalto Aesthetics valo- ja videotaidetapahtuma oli ilmeinen menestystarina.

Kävijämääriä Seinäjoen Elävän musiikin yhdistyksen Selmun marraskuisessa ilmaistapahtumassa ei laskettu, mutta silmämääräisesti Lakeuden Ristin, Seinäjoen kaupungintalon ja -kirjaston vaiheilla kierteli helpostikin tuhatpäinen yleisö. Tunnelma oli kuin kaupungin uuden vuoden vastaanotossa, mutta elävämpi ja vastaanottavampi. Ihmisten huulilla eri puolilla Aalto-keskusta oli ilmeinen wau: Tämä oli uutta ja kiinnostavaa.

Lue lisää: Seinäjoen valotapahtuman suosio yllätti järjestäjät, mutta vielä ei ole varmaa, tuleeko tapahtumasta pysyvä 

Helposti heräsi kysymys, voisiko perinteisen uuden vuoden ilotulituksen tulevaisuudessa korvata valotulituksella: näyttävällä valo- ja videoshowlla, joka toisi väriä ja loisi toivoa talviseen yöhön. Muun muassa Espoon kaupunki on päätynyt tällaiseen ratkaisuun. Ilotulitteet on korvattu kokonaan valoilla.

Valopitoinen ohjelma sai Seinäjoella jatkoa tälläkin viikolla kun ValotON -tapahtuma valtasi Törnävän museoalueen.

Ilmaistapahtumassa on esillä sekä ammattilaisten että erilaisten ryhmien valo- ja videotaidetta. Valoisaa sanomaa korostettiin myös kaupunkilaisille osoitetulla pyynnöllä osallistua valotalkoisiin kotipihoilla.

Ilkan verkossa tekemä kysely antoi Aalto Aestheticsin jälkimainingeissa valotapahtumalle voimakkaan tuen. Kyselyymme vastasi yli neljäsataa lukijaa ja enemmistön toiveena oli kaupungin uuteen vuoteen näyttävä valoshow. Sen katsottiin hyvinkin voivan korvata perinteisen ilotulituksen nyt kun kaupunki juhlii 60. ikävuottaan.

Kaupungin johdon suulla kuitenkin vakuutettiin, että raketit on jo hommattu. Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kimmo Heinosen (kok.) sanoin: ”Ilotulitus kuuluu uuden vuoden juhlaan.” (Ilkka 3.11.)

Voisi kuvitella, ettei käsitys välttämättä olisi ollut aivan sama heillä, joita pyhäinpäivän valoshow kiinnosti sankoin joukoin.

Päättäjille soisi hieman herkkyyttä lukea ympäristön hiljaisia signaaleja: Kaiken ei tarvitse aina mennä niin kuin ennen, asian voi ajatella myös uudella tavalla. Moderni valoshow olisi uuden vuoden juhlintaan tyylikäs, näyttävä, meluton ja päästötön vaihtoehto, tätä päivää. Nyt on nähty, että hanke voidaan toteuttaa täysin pätevästi paikallisin osaavin voimin.

Viime kädessä kyse lieneekin enemmän rahasta. Aalto Aestheticsin tuottajan Teemu Tuuttilan arvion mukaan uuden vuoden valotulituksen hintalappu olisi 40 000–50 000 euroa. Kun perinteisen rakettikavalkadin hinta on noin 3 500 euroa, saattaa olla, että tulevaisuudessakin raketit valaisevat kelmeästi keskustaa.

Lue lisää: Räiskyvät raketit juhlistavat 60 vuotta täyttävää Seinäjokea vuoden vaihtuessa – kaupunki on harkinnut myös valoshowta, mutta sen hinta yllätti 

 

Lisää aiheesta

Kommentoi