Tilaajalle

Pääkirjoitus: Vaivalloiset eroneuvottelut antavat varoittavan esimerkin muille maille

Tuskin arvasi pääministeri David Cameron, mitä hänen onnettomasta brexit-äänestyksestään juhannusaattona 2016 seuraa.

Cameron sortui omaan näppäryyteensä: halusi vahvistaa sisäpoliittisesti valtaansa ja käytti vipuvartena äänestystä, jonka lopputulos oli lopulta toisenlainen kuin hän lopulta uskoi tulevaksi.

Brittien pitkällinen ero EU:sta on kestänyt jo yli kolme vuotta ja johtanut kahden pääministerin eroon: kolmas näyttää eron toteuttavan, mutta varmaa se ei ole. Edellisen pääministerin Theresa Mayn erosopimukset lytättiin parlamenttitalolla kolmesti ja hylkääminen on mahdollista myös nyt.

Pääministeri Boris Johnson on uhannut Britannian jättävän EU:n lokakuun viimeisenä päivänä, tapahtui mitä tahansa. Sopimuksettomalla erolla uhkailu on kiillottanut Johnsonin kilpeä kannattajien piirissä ja se on ollut neuvottelutaktiikkaa.

Lopulta Britannian sopu EU-eron ehdoista tuli kuitenkin odotetusti viimeisellä hetkellä, kuten kuvaan sopi. Mikäli parlamentti eron ehdot lauantaina hyväksyy, eroaa Iso-Britannia EU:sta tämän kuun lopussa.

Lauantaina päättyy takaraja, jolloin Britannian pitää hakea EU:lta jatkoaikaa, jos parlamentti ei ole hyväksynyt erosopimusta.

Johnson on kannattajineen voitontunnossaan, mutta ei uusi sopimus ole juuri Mayn neuvottelemaa kummempi. Sopimukset ovat aina kiinni ajasta ja paikasta ja joskus esittäjästäkin. Aiemmin huono sopimus voi olla toisessa tilanteessa hyvä.

Sopimuksen syntyminen on arvokasta sekä EU:lle että briteille. Sopimukseton ero olisi tuonut paljon Suomeenkin kohdistuvaa ylimääräistä vaivaa.

Suomen kannalta brexit merkitsee EU:n vaikutusvallan heikentymistä. Unioni täytti juuri 25 vuotta, mutta viimeiset vuodet aika on mennyt sisäiseen riitelyyn tilanteessa, jossa tarvittaisiin vahvoja ulkopoliittisia mahteja Yhdysvaltojen, Kiinan ja Venäjän rinnalle.

Jos brittien lähtö lopulta toteutuu, puhutaan lopulta muustakin. Eroa ei tehty liian helpoksi esimerkiksi muille maille.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset