Tilaajalle

Pääkirjoitus: Savola lähti joukkoineen rymistellen puheenjohtajakisaan

Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtajavalinnasta näyttää tulevan kuohuja vaikka ehdokkaita on vasta yksi. Ähtäriläinen kansanedustaja Mikko Savola on saapastelemassa tehtävään ovenkarmit kaulassa. Hän kirjoittaa uudistuspamflettia ja miehen takana on pitkä lista alueen keskustavaikuttajia.

Ministeripestijaossa pettyneellä kansanedustajalla ei ole varaa hävitä kilpailua. Puheenjohtajuus tosin vaikuttaa todennäköiseltä, sillä korkeamman profiilin ehdokasta piiri ei saa. Antti Kurvista pitää kiireisenä eduskuntaryhmän puheenjohtajuus. Pasi Kivisaari taas on vasta eduskuntauransa alussa, kun Savola on jo kolmatta kautta Arkadianmäellä.

Valtakunnallisen tason näkyviä poliitikkoja ei tällä hetkellä ole keskustapiirien puheenjohtajien joukossa. Savolan kannattajien mukaan puheenjohtajan kuitenkin pitää olla kansanedustaja, jotta viesti kentältä menee puoluejohtoon asti.

Nykyisellä puheenjohtajalla Esko Lehtimäellä on paikkoja puolueen korkeissa elimissä, joten viestin luulisi välittyvän, jos on välittyäkseen. Savolan tukiryhmä siis selvästi haluaa nimenomaan miestä vaihtoon.

Mielenkiintoisempaa kuin se, että Savola hakee puheenjohtajuutta, on tyyli, jolla hän taustajoukkoineen tehtävää hakee. Taustavaikuttajien julkaisemassa, Savolan siunaamassa kannanotossa Etelä-Pohjanmaan keskustapiirin nykytilaa roimitaan surutta.

Savolan ryhmä ei ole antanut Lehtimäelle mahdollisuutta luopua puheenjohtajuudesta täysin palvelleena puolueen soturina. Lehtimäki on ottanut Ilkalle antamistaan kommenteista (Ilkka 16.10.) päätellen kritiikistä itseensä, mikä ei ole mikään ihme, kun lukee syntiluetteloa, joka välillisesti hänen päälleen on luettu.

Savola tukiryhmineen katsoo ennen niin vaikutusvaltaisen piirin menettäneen valtaansa puolueessa ja jäsenhankinnan sekä paikallisyhdistystoiminnan olevan lamassa.

Lehtimäki puolusti Ilkassa seitsenvuotista kauttaan voimakkaasti. Savolan ulostulo ei selvästikään miellytä teuvalaista, joka näkee tehneensä hyvää työtä. Vaikka tinki on täynnä, hän tuntuu varaavan mahdollisuuden hakea jatkoa, kunhan joku nousisi puolustamaan tehtyä työtä.

Keskustan loppusyksy on pyykinpesun aikaa muuallakin kuin Etelä-Pohjanmaalla.

Suomenmaan mukaan kuun alkuun mennessä yksi piiri oli jo vaihtanut puheenjohtajaa, neljässä piirissä nykyinen puheenjohtaja oli ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä muille ja neljä muuta piirijohtajaa harkitsi asiaa vakavasti.

Kesällä pyykättiin puoluejohto vaalitappion jäljiltä, mutta nyt kenttää käännetään syvemmältä.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset