Tilaajalle

Pääkirjoitus: Politiikan ei kuulu olla illasta toiseen jatkuvaa draamaa

Suomi saa tällä viikolla, ehkä jo tänään, uuden hallituksen. Siitä tulee pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus.

Edellinen hallitus ehti hallita maata ainoastaan puoli vuotta. Syyksi sen kaatumiseen on kerrottu hallituskumppani keskustan epäluottamus nyt väistyvään pääministeri Antti Rinteeseen.

Pääministerin mukana vaihtuu liuta muitakin ministereitä. Osa ministereistä saa salkkuunsa uutta sisältöä.

Samassa rytäkässä myös keskusta tekee vaihdon, jota on ehditty odottaa. Puolueen syksyllä valittu uusi puheenjohtaja Katri Kulmuni siirtyy valtiovarainministeriksi ja Mika Lintilä elinkeinoministeriksi.

Kuluneet kaksi viikkoa ovat olleet surkeaa seurattavaa niille, jotka odottavat politiikalta muutakin kuin illasta toiseen jatkuvaa draamaa. Varsinainen työ on jäänyt erilaisten epäselvyyksien selvittelyn ja jalkoihin.

On syytä toivoa, että maassa palataan pian normaaliin päiväjärjestykseen, sillä tekemistä hallituksella riittää. Toimintakykyä edesauttaa ministerivaihdosten jälkeen se, että sama hallitusohjelma pysyy Marininkin hallituksen ohjenuorana. Kaikki viisi hallituspuoluetta ovat ilmoittaneet olevansa siihen sitoutuneita.

Tulevina kuukausina nähdään, miten hallitus pääsee ohjelmansa kanssa vauhtiin. Yksi tärkeä askel on valtion budjetti, joka on määrä lyödä lukkoon eduskunnan täysistunnossa ennen joulua.

Saman koalition jatkossa voi piillä myös hallituksen heikkous, jos demarit ja keskusta eivät saa kannatustaan gallupeissa nousuun.

Kummallakin hallituksen pääpuolueella on kova tarve nostaa profiiliaan ja päästä näyttämään saavutuksiaan kannattajilleen. Miten ne onnistuvat sen tekemään samassa hallituksessa, se on vielä arvoitus. Toistaiseksi vihreät ja vasemmistoliitto ovat onnistuneet kannatusmittausten mukaan paremmin.

Mielenkiinto kohdistuu nyt etenkin Mariniin ja Kulmuniin, joiden myötä sukupolvi vaihtuu kahdessa vanhassa punamultapuolueessa.

Marinilla on monia edellytyksiä onnistua pääministerinä Rinnettä paremmin. Toisen kauden kansanedustaja tuurasi jo kevään eduskuntavaaleissa Rinnettä puolueen puheenjohtajana. Marin sai Pirkanmaalta yli 19 000 ääntä. Hän voi lukea osan demareiden vaalivoitosta omaksi ansiokseen. Hänellä on myös ministerikokemusta.

Kaiken koetun jälkeen Marin tuskin yllättää hallituskumppaneitaan samanlaisilla sivutaskusta vedetyillä toimilla ja lausunnoilla, jotka lopulta koituivat hänen edeltäjänsä kohtaloksi.

Kommentoi