Tilaajalle

Pääkirjoitus: Lääkäripulasta palolaitoksen miehistöpulaan

Suomesta ovat pelastajat lopussa. Terveyskeskuksissa on avoinna 300 täyttämätöntä lääkärin paikkaa ja pelastuslaitoksilla on jatkuva ja kasvava pula koulutetuista palomiehistä. (Ilkka 15.10.)

Hallitus lupaa 70 miljoonaa lisää rahaa, jolla puretaan terveyskeskusjonoja. Tavoitteena on palkata terveyskeskuksiin lisää lääkäreitä ja perustaa laaja-alaisia sote-keskuksia, joissa tiimit olisivat monialaisia.

Sekä pelastustoimi että terveyden huolto kärsivät osaajapulasta. Muuttoliike vie maakuntien keskuksiin ja ammattitaitoista henkilökuntaa on vaikeuksia saada muualle.

Lääkäreitä on vähän työttömänä, mutta työvoiman saatavuudessa olevaa pulaa ei ratkaista vain nostamalla koulutettavien määrää. Syy on ihmisten henkilökohtaisissa valinnoissa, jota ei rahallakaan saa aina käännettyä, vaikka terveyskeskuslääkäreiden kohdalla on yritetty. Lääkäreitä houkuttaa palkkaa enemmän ympärillä oleva tiimi, josta saa omaan työhön tukea.

Pelastuslaitoksen kohdalla edessä on tulevaisuudessa jopa uhka pelastusvalmiudessa, ellei tyhjiin tehtäviin ole tulijoita ja keinoja löydetä. Sammutustöitä ei voi hoitaa ajanvarauksella.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset