Tilaajalle

Pääkirjoitus: Kuohunnan keskellä poliitikoilta vaaditaan kanttia pitää pää kylmänä ja keskittyminen asiassa

Kuluneet viikot ovat olleet politiikassa tapahtumia tulvillaan. Vauhdin tunnetta ei ole hillinnyt se, että seuranta on nykyisissä viestintävälineissä reaaliaikaista ja kommentointi ympärivuorokautista.

Aamulla annettu puolittainen lausunto ehtii synnyttää iltaan mennessä monta kysymystä, vastausta ja jatkokysymystä. Uutispäivän kaikkien käänteiden jälkeen ovat ainekset koossa seuraavan päivän jatko-osaan.

On tahoja, jotka halutessaan voivat käyttää nopeita käänteitä omien poliittisten tavoitteidensa edistämiseen epätoivottavalla tavalla.

Sosiaaliseen mediaan on helppo luoda valetilejä eli trolleja. Niiden tarkoituksena voi olla tieten tahtoen lisätä sekaannusta ja hallitsemattomuuden tunnetta yhteiskunnassa.

Osa valetileistä on tekaistu näyttämään jonkun tunnetun poliitikon tililtä. Sitäkin on nähty, että kansanedustajien eduskunnassa pitämistä puheista on irrotettu pätkiä ja yhdistelty niitä videoksi niin, että sanoma muuttuu aivan toisenlaiseksi kuin alkuperäisessä yhteydessä.

Ilmiö ei ole yksin suomalainen, vaan tuttu informaatiovaikuttamisen keino eri puolilla maailmaa.

Kun tällaista väärennettyä kuvaa ja viestiä on paljon liikkeellä sosiaalisessa mediassa, ihmiset eivät voi aina luottaa näkemäänsä ja kuulemaansa.

Jos siis huomaa jonkun yleensä vakaana tuntemansa poliitikon viestivän sosiaalisessa mediassa jotakin, joka ei kuulu hänen tyyliinsä, kannattaa tarkistaa, onko kyseessä oikea henkilö.

Samoin jos jonkun väitetään sanovan jotakin kuohuttavaa, kannattaa varmistaa asia alkulähteiltä ainakin ennen kuin menee levittämään valhetta eteenpäin.

Osa samaa,demokratiaa haavoittavaa ilmiötä on maalittaminen eli tilanne, jossa joku kehottaa suurta joukkoa hyökkäämään jonkun tietyn kohteen kimppuun.

Maalittamisen kohteeksi on joutunut esimerkiksi työtään tekeviä poliiseja ja syyttäjiä. Heille on tehtailtu vihaviestejä, ja heistä on levitetty perätöntä tietoa. Joskus on peloteltu perheenjäsenten vahingoittamisella.

Tähän asiaan otti tällä viikolla kantaa myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

”Tämä on vakava asia. Ei saa olla niin, että työkseen muita palvelevat ja suojaavat ihmiset joutuvat itse ahdistetuiksi”, Niinistö kirjoitti torstaina Twitterissä.

Kun keskustelu on kiihkeää, päättäjiltä vaaditaan kanttia pitää pää kylmänä ja keskittyminen asiassa, etteivät he omilla harkitsemattomilla liikkeillään lisää vellontaa.

Voi kysyä, kenen etu on, jos poliitikkojen viestit kärjistyvät niin, ettei heitä enää erota trolleista.

Toisen ihmisen kunnioittaminen on edelleen hyvä ohje silloinkin, kun ratkaistavat asiat ovat vaikeita. Se tekee tästä maailmasta siedettävämmän paikan elää.

Kommentoi