Tilaajalle

Pääkirjoitus: Koulutustason nostamisen eteen kannattaa taistella

Nuorten koulutustaso suurten yliopistokeskusten ulkopuolella on lähtenyt nopeaan laskuun. Etelä-Pohjanmaalla tilanne on poikkeuksellisen vaikea.

Maakunnassa on vähiten korkeakoulujen aloituspaikkoja uusia ylioppilaita kohden. Nuorten on lähdettävä etsimään koulutusta muualta. Lähtö tarkoittaa yleensä myös sitä, että paluupäivä koittaa ehkä vasta eläkeiässä.

Seinäjoen ammattikorkeakoulu sai edellisillä hallituskausilla kylmää kyytiä. Aloituspaikkojen väheneminen näkyy rajuna laskuna korkea-asteen tutkinnon suorittaneiden määrässä.

Samaan aikaan maakunnan korkeakoulusta valmistuneet sijoittuvat hyvin työelämään. Koulutus on siis tarpeellista ja työmarkkinat luottavat sen tasoon.

Maakunta on pitänyt kovaa ääntä ammattikorkeakoulusta ja uuden hallituksen tarjoamiin koulutusmyönteisiin signaaleihin on tartuttu voimallisesti. Samaan aikaan kun maakunta käy kamppailua aloituspaikkojen lisäämiseksi, ammattikorkeakoulu tekee toisaalta työtä vetovoimansa vahvistamiseksi.

Maakuntaa vaivaavat negatiivinen väestökehitys ja ikäluokkien pieneneminen. Se ei lupaa hyvää, jos maakunta haluaa vahvistaa ammattikorkeakoulun asemaa. Niinpä Etelä-Pohjanmaan on kyettävä houkuttelemaan opiskelijoita myös muualta. Sen jälkeen nämä koulutetut nuoret on myös saatava pidettyä.

Eteläpohjalaisten koulutustaso on pitkään ollut alhainen. Tilanteen parantamiseksi on tehty hartiavoimin töitä. Hetkellisten valonpilkahdusten jälkeen on yleensä tullut takaiskuja.

Koulutustaso on merkittävästi auttanut Suomea menestymään ja luomaan kansakunnastamme vauraan. Etelä-Pohjanmaa on pystynyt paikkaamaan koulutustason mataluutta yritteliäisyydellä ja ahkeruudella.

Vaikka näinkin on pärjätty, ehdoin tahdoin ei ole syytä tyytyä matalaan koulutustasoon. Osaajille on työmarkkinoilla aina kysyntää, mutta korkea koulutus suojaa työttömyydeltä.

Kommentoi