Tilaajalle

Pääkirjoitus: Kokemusetua ja muita keinoja voi kokeilla

Työministeri Timo Harakka tarjoaa palkkatukea avuksi, jolla yli 50-vuotiaat työttömät saataisiin paremmin työllistettyä. (Yle Ykkösaamu 12.10.)

Harakka puhuu lisästä kokemusetuna, sillä sitä kokeneella työntekijällä on ja sitä yritys saa itselleen palkatessaan kokeneen työntekijän. Jo pelkkä nimike nostaa yli 50-vuotiaiden arvoa, työllistyminen on ikäryhmässä muita vaikeampaa.

Antti Rinteen hallituksen tavoitteena on saavuttaa 75 prosentin työllisyysaste. Se ei tapahdu ilman toimenpiteitä. Keppiä on jo ehdotettu: ansiosidonnainen pienenisi asteittain kun kaksi vuotta työttömyyttä lähenee.

Lisäisikö kumpikaan keino työllistymistä, ei ole selvää. Pahimmassa tapauksessa keppi ajaisi työttömät pahempaan ahdinkoon, kun aika valuisi loppuun ja yli 50-vuotiaita alettaisiin kohdella tukityöllistettyinä, jolla on ikävä kaiku.

75 prosentin työllisyysaste on vaikea saavuttaa. Vaikka on kiire, hallitusta voi rohkaista tekemään erilaisia kokeiluja, jotta nähdään, mitkä ovat vaikutukset. Niistä ovat kiinnostuneet myös muut maat, kuten nähtiin perustulokokeilun aikana. Kokeilu on parempi kuin keinojen tyrmääminen kättelyssä.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset