Tilaajalle

Pääkirjoitus: Jalasjärven onnettomuus jättää syvät jäljet koko maakuntaan

Jalasjärvellä tapahtui myöhään tiistaina liikenneonnettomuus, joka ravistelee koko Etelä-Pohjanmaata. Kaksi 17-vuotiasta paikkakuntalaista naista kuoli ja kolmas loukkaantui vakavasti ulosajossa. Onnettomuus jättää pysyvät jäljet uhrien lähipiiriin ja järkyttää laajasti myös muita eteläpohjalaisia.

Suru-uutisella voi olla vaikutuksia myös yhteiskunnalliseen keskusteluun, sillä onnettomuusauton alaikäisellä kuljettajalla oli poikkeuslupa ajaa henkilöautoa. Ajokortin voi saada poikkeusluvalla 17-vuotiaana, jos siihen on erityisiä syitä.

Kesällä 2018 voimaan tulleet muutokset helpottivat poikkeusluvan saamista tuntuvasti. Poikkeusluvasta on tullut erittäin suosittu ja lupien käsittelyyn on syntynyt jonoja.

Erityiset syyt, kuten työmatkojen kulkeminen tai oppilaitokseen pääsy, ovat tavallisia nimenomaan maakuntien nuorille. Nuoret ovat vuosikymmenten ajan puhuneet ajokortin saamisen ikärajan pudottamisen puolesta. Heidän toiveeseensa on vastattu.

Jos ikärajoja ja edellytyksiä tulee arvioida uudestaan, se kannattaa tehdä suuremman tietomäärän kuin yhden onnettomuuden perusteella.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset