Tilaajalle

Pääkirjoitus: Etiopia on vasta matkalla mallivaltioksi, mutta toivottavasti palkitun pääministerin tie saa seuraajia

Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin saama Nobelin rauhanpalkinto on hyvä muistutus siitä, että maailmassa asiat eivät aina ole niin kuin ennakkoluulot antavat olettaa.

Etiopia on merkittävä afrikkalainen valtio, jonka lähihistoriasta tunnetaan parhaiten nälänhätä. Sen lisäksi maa on kärsinyt köyhyydestä, väkivallasta, rauhattomuuksista, sortotoimista ja etnisistä jännitteistä. Etiopia on helppo ohittaa yhtenä maana maailmankolkassa, jossa yhteiskunnan kehittymiselle ei ole ollut sijaa.

Abiy Ahmedin ansioluettelo kuitenkin kertoo muuta. Vajaan kahden vuoden aikana pääministeri on vapauttanut poliittisia vankeja, muuttanut pidätyskeskuksen museoksi, tehnyt rauhansopimuksen naapurivaltio Eritrean kanssa ja toiminut välittäjänä alueen muissa konflikteissa. Tällaisten tekojen jälkeen olisi pikemminkin yllättävää, jos rauhanpalkinto ei osuisi jossain vaiheessa kohdalle.

Luultavasti Abiy Ahmed ei ole henkilö, jonka valinnasta kaikki lausuvat kiitoksia. Suuret uudistajat herättävät monenlaisia tunteita.

Etiopia ei myöskään missään nimessä ole valmis mallivaltio. Nobel-komiteakin toivoi valinnan kannustavan Etiopiaa jatkamaan valitulla tiellä.

Uudistajapoliitikon rauhanpalkintoon liittyy aina riski. Moni uusi johtaja on tuonut yhteiskuntaansa raikkaita tuulia, mutta kyynistynyt ajan mittaan. Etiopia voi myös tempautua uusiin konflikteihin. Silloin rauhanpalkinnon myöntäminen voi vaikuttaa hätiköidyltä.

Joka tapauksessa rauhanpalkinto jaettiin tällä kertaa teoista, jotka varmasti suurin osa ihmisistä voi mieltää perinteiseksi rauhantyöksi.

Ennakkoon suurin suosikki oli 16-vuotias ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg. Thunberg oli ja on arkaluontoinen ehdokas, sillä hänen tyylinsä on päällekäyvää ja syyllistävää. Myös asia josta Thunberg puhuu, jakaa mielipiteitä.

Nobel-valinnan alla esitettiin arvioita, että ilmastonmuutoksesta kertominen ei olisi Nobelin rauhanpalkinnon vaatimusten mukaista rauhantyötä. Juuri siitä ilmastonmuutospaneeli IPCC ja Yhdysvaltain entinen varapresidentti Al Gore kuitenkin saivat palkinnon 2007.

Tiedossa ei ole, oliko Thunberg vakavasti otettava ehdokas ja mikä mahdollisesti ratkaisi hänen kohtalonsa. Nuoren naisen palkitseminen kansainvälisenä tyttöjen päivänä olisi tuonut valtavasti huomiota. Thunberg kun on henkilö, jota maailman johtajat Donald Trumpista Vladimir Putiniin kommentoivat, Abiy Ahmed kaikista saavutuksistaan huolimatta ei.

Thunbergin ikä tai sukupuoli tuskin olivat este. Pakistanilainen tyttöjen oikeuksista puhuva aktivisti Malala Yousafzai sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 2014 17-vuotiaana.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset