Tilaajalle

Pääkirjoitus: Brexit-lykkäys pelaa aikaa erolta ilman sopimusta

Mikään ei ole ohi, ennen kuin se on ohi. Toisin kuin luultiin, pistettä Ison-Britannian päättymättömälle brexit-tarinalle ei saatu lauantaina. Mankeli jatkaa pyörimistään pääministeri Boris Johnsonin tahdosta huolimatta.

Britit viettivät lauantaina brexit-passissa. Ison-Britannian parlamentti kokoontui ensimmäistä kertaa täysistuntoon lauantaina sitten Falklandin sodan. Tavoitteena oli hyväksyä tai hylätä uusi brexit-sopimus, joka olisi johtanut eroon EU:sta.

Pääministeri puhui kaunopuheisesti brexit-sovun ja yhtenäisen kansakunnan puolesta. Oppositio vaati hylkäämistä ja kokonaan uutta EU-äänestystä.

Se luottaa siihen, että yli kolme vuotta jatkuneen mutkaisen eron aikana enemmistölle kansalaisista olisi selvinnyt, mitä brexit merkitsee ja se äänestäisi EU:n puolesta.

Parlamentti äänesti lauantaina lykkäystä. Alahuone hyväksyi ehdotuksen, jonka mukaan erosopimuksesta voidaan äänestää vasta, kun sopimuksen toimeenpanoa koskeva lainsäädäntö on valmistunut. Uusi yritys on mahdollisesti tiistaina.

Lykkääminen on takaisku pääministerille, joka on sanonut maan eroavan lokakuun lopussa, on sopimusta tai ei. Koska lauantaina ei tullut valmista, pitäisi hänen lain mukaan anoa lykkäystä. Siihen Johnson ei sano taipuvansa, vaan makaavansa vaikka katuojassa ennen. Lakia noudattamaton pääministeri ei herätä luottamusta, mutta se näytelmä voi olla edessä, kukaan ei tiedä. Eiliseen puoleenyöhön mennessä askelmerkkien olisi pitänyt olla selvillä.

Lykkäyksellä pelataan aikaa, ja siirretään sopimukseton tila hieman kauemmas, ettei Britannia joutuisi eroamaan missään olosuhteissa ilman sopimusta.

Pääministeri olisi voinut viedä maan sopimuksettomaan brexitiin. Sitä juuri kovan linjan konservatiivit häneltä toivovat.

Myös oman politiikkansa suosion takia pääministerin oli voinut olla hyödyllistä rysäyttää eroon ilman sopimuksia.

Ilo olisi lyhytaikaista. Sen jälkeen neuvottelut alkaisivat sopimuksettomassa tilassa nollasta EU:n kanssa. Sopimista maa kuin maa kaikista puheista huolimatta tarvitsee ja sitä tarvitsee myös EU.

KommentoiLuetuimmat pääkirjoitukset