Tilaajalle

Yksityinen päiväkoti on noussut Kurikan Magneetin alueelle – ”Varhaiskasvatuspaikat ovat tällä hetkellä täyteläiset kanta-Kurikan alueella”

KURIKKA

Kurikan Magneettiin on noussut uusi yksityinen päiväkoti. Touhula Varhaiskasvatus Oy:n palvelupäällikkö Maiju Tiittanen kertoo, että parhaillaan käynnissä on sisätyöt ja hirsirakenteinen päiväkoti on tarkoitus avata 7. tammikuuta. Kurikan päiväkotiin tulee neljä ryhmää ja siihen sopii vähän yli 70 lasta.

– Jos kaikki neljä ryhmää olisi täynnä, se tarkoittaisi 12 työntekijää, Tiittanen kertoo.

Hänen mukaansa työntekijöiden rekrytointi on aloitettu.

– Paikkoja täytetään sitä mukaan, kun tulee lapsia.

Hoitopaikoista on varattu muutamia. Miksi Kurikkaan?

– Hankkeita viedään eteenpäin kaupunkien kanssa ja heidän tarpeestaan. Usein rakentajalla voi olla tontti hyvällä sijainnilla ja sitten me lähdemme sinne toimijaksi.

Kurikan päiväkodin teemana on Kieli ja seikkailu.

Perhepäivähoitajien määrä vähentynyt

Avautuessaan Touhula on Kurikan ainut yksityinen päiväkoti. Kurikan varhaiskasvatuspäällikkö Outi Koskenvallan mukaan yksityinen päiväkoti täydentää kaupungin omaa varhaiskasvatusta.

– Varhaiskasvatuspaikat ovat tällä hetkellä aika täyteläiset kanta-Kurikan alueella.

Karkeasti arvioiden koko Kurikassa on noin 700 lasta päiväkodeissa ja 160 lasta perhepäivähoitajilla. Määrä vaihtelee viikoittain.

– Perhepäivähoitajia on jäänyt eläkkeelle vuosien aikana ja samassa suhteessa ei ole saatu heitä tilalle. Muun muassa sieltä tulee paikkatarvetta.

Vuoden 2019 alusta lähtien kaupungissa otettiin käyttöön uutena varhaiskasvatuksen palveluseteli.

– Meillä se tarkoittaa, että perheelle varhaiskasvatus on samanhintaista riippumatta siitä, onko lapsi hoidossa kunnalla tai yksityisellä, eli maksu määräytyy vanhempien tulojen mukaan. Kaupunki maksaa sitten erotuksen.

Vielä palvelusetelillä ei ole ollut Koskenvallan mukaan paljon käyttöä, sillä yksityistä päiväkotia ei ole ollut kaupungin alueella. Valmistuttuaan Touhula hakee palvelusetelioikeutta. Yritys joutui alkuvuonna otsikoihin muun muassa hoitajamitoituksen vuoksi.

– Ei se ole huolettanut, mutta olemme siitä keskustelleet Touhulan edustajien kanssa. Yhteistyötä teemme positiivisista lähtökohdista.

– Kunnan tehtävä on valvoa ja seurata toimintaa – samoin kuin omaakin toimintaa.

Jo kolmas uusi päiväkoti alueelle tänä vuonna

Tänä vuonna Touhula on avannut alueelle kaksi uutta päiväkotia: Seinäjoelle ja Laihialla. Molemmat avattiin elokuussa. Tiittasen mukaan Seinäjoen päiväkodille oli selvästi kysyntää. Laihian liikuntateemaisessa päiväkodissa toimii tällä hetkellä yksi ryhmä. Uusia Touhula-päiväkoteja ei ole tulossa Etelä-Pohjanmaalle ja Pohjanmaalle ainakaan heti.

–Ei tällä hetkellä ole enempää tiedossa. Nyt on aika hyvin kapasiteettia siellä suunnalla, Tiittanen arvioi.

Vaikka erityisesti lastentarhaopettajista on pulaa, toistaiseksi työntekijöitä on löytynyt.

– Pieniin kaupunkeihin ja kuntiin se on vähän haastavaa. Vielä siinä olemme onnistuneet hyvin. Laihialla on pätevä henkilökunta kuten myös Seinäjoella ja Lapualla.

Yritys on pääasiassa tiloissa vuokralla. Kurikan kiinteistön omistaa Rioxx Oy.

Fakta: Touhulalla yli 170 päiväkotia Suomessa

Touhula Varhaiskasvatus Oy perustettiin vuonna 2010. Vajaassa kymmenessä vuodessa yrityksellä on yli 170 päiväkotia eri puolella Suomea.

Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on yhteensä seitsemän Touhulan päiväkotia.

Lapuan Touhula-päiväkoti avattiin vuonna 2015. Lisäksi Vaasassa on kolme Touhulan päiväkotia, jotka ovat tulleet yritysostoilla.

Vuonna 2016 omistajaksi tuli sijoitusyhtiö EQT, joka omistaa myös muun muassa Mustin ja Mirrin, Woltin ja Verto Analyticsin.

Tammikuussa 2020 Touhula kertoo avaavansa viisi päiväkotia: Kurikkaan, Mikkeliin, Siilinjärvelle ja kaksi Helsinkiin.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta