Tilaajalle

Vuokrien nousu on ollut Seinäjoella maan häntäpäätä – Kaksioiden vuokrat ovat kääntyneet jopa laskuun

SEINÄJOKI

Asuntojen vuokrat ovat nousseet Seinäjoella hitaasti verrattuna Suomen muihin suurimpiin kaupunkeihin. Tämä selviää Tilastokeskuksen perjantaina julkaisemasta vuokratilastosta vuoden 2019 kolmannelta vuosineljännekseltä eli heinä-syyskuulta.

Suurista kaupungeista vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet vuoden 2015 jälkeen eniten Vantaalla, Turussa ja Kuopiossa.

Häntäpäässä ovat Seinäjoki, Hämeenlinna ja Kotka. Näissä kaupungeissa vuokrat ovat nousseet vähiten.

Vuoteen 2015 verrattuna vuokrat ovat nousseet lähes kaikkialla, mutta vuokrien vuosinousu on hidastunut viime vuosina eri puolilla maata.

Pääkaupunkiseudulla vuokrat ovat nousseet 6,3 prosenttia ja muualla Suomessa 5,2 prosenttia.

Seinäjoella vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat nousseet vuoden 2015 jälkeen keskimäärin 2,8 prosenttia.

Lukua painaa alaspäin kaksioiden vuokrakehitys. Kaksioiden vuokrat ovat nousseet 2,1 prosenttia, kun yksiöissä nousu on ollut 5,2 prosenttia.

Viimeisen vuoden aikana kaksioiden keskineliövuokrat ovat Seinäjoella jopa laskeneet, ja lasku kiihtyi loppukesällä. Tämän vuoden heinä-syyskuussa kaksioiden vuokrat laskivat 0,4 prosenttia maalis-kesäkuusta.

Yksiöiden neliövuokra oli Seinäjoella 14,69 euroa ja kaksioiden 11,26 euroa. Kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen neliövuokra oli 10,22 euroa.

Vaasan kaupunkialueella asuntojen vuokrat ovat kivunneet ylöspäin vauhdikkaammin kuin Seinäjoella.

Yksiöiden vuokrat ovat nousseet vuodesta 2015 Vaasassa 4,5 prosenttia. Kaksioiden vuokrat ovat nousseet selvästi enemmän kuin Seinäjoella, jopa 6,1 prosenttia eli lähes pääkaupunkiseudun tahdissa.

Vaasan kaupunkialueella yksiön keskineliövuokra oli heinä-syyskuussa 15,97 euroa ja kaksion 12,14 euroa.

Helsingissä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskivuokra on 20,50 euroa ja uusissa vuokrasuhteissa 22,10 euroa neliöltä. Tampereella ja Turussa liikuttiin 15 euron pinnassa.

Vuokraturvan hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kommentoi Tilastokeskuksen vuokratilastoa tuoreeltaan.

–Vuokrat eivät nouse yhtä tasaisesti kuin aiemmin, vaan paikkakuntakohtaisessa kehityksessä on eroja, Metsola sanoi tiedotteessa.

Hän pitää vuokrien heikkoa kehitystä varoitusmerkkinä siitä, että asuntojen kysynnän ja tarjonnan suhde alueella on muuttunut epäedulliseksi.

Sijoittajalle vuokra-asuntojen tarjonnan lisääntyminen tarkoittaa sitä, että merkkien seuraaminen on entistä tärkeämpää sijoitustoiminnan kannattavuuden kannalta.

–Muuten hankitun sijoitusasunnon tuotto ei välttämättä vastaakaan odotuksia.

Vuokralaisen asemaa tarjonnan lisääntyminen vahvistaa, kun vuokranantajia voi jopa kilpailuttaa. Talvikausi on Metsolan mukaan parasta aikaa asunnon vaihtamiselle, kun hakijoita on vähemmän kuin kesällä ja kilpailu asunnoista vähäisempää.

–Jos ajankohdasta johtuen vuokrataso on nyt esimerkiksi 50 euroa kesää edullisempi, vuodessa säästöä syntyy 600 euroa verrattuna siihen, että vastaavan asunnon olisi vuokrannut kesällä, Metsola laskee.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta