Tilaajalle

Vuoden työpaikka luottaa laatuun ja osaamiseen – Osastolla 9 työntekijöistä pidetään aidosti huolta, työntekijät kertovat

VAASA

Vaasan kaupunginsairaalan osasto 9 on valittu Vuoden työpaikaksi.

Tärkeänä perusteena valinnalle on ollut henkilöstön hyvinvointi. Osastolle saapuessa perusteluihin on helppo uskoa. Osaston ilmapiiri on rauhallinen ja hyväntuulinen, vaikka kyseessä on hektinen akuuttiosasto.

Sairaanhoitaja Anna Björklund on työskennellyt osastolla tammikuusta asti.

– Työyhteisö on ollut hyvä, täällä on hyvä henki. Se on tärkeää, koska työ on henkisesti ja fyysisesti raskasta, sanoo Björklund.

Björklundin työ on "99-prosenttisesti" potilastyötä kolmessa vuorossa. Aamuvuorot alkavat seitsemältä, hieman ennen kuin yövuoro päättyy. Työvuoro voi osua kohdalle myös jouluna, juhannuksena tai arkipyhänä.

Björklundin mukaan osastolla on pidetty huolta, että kaikilla on mahdollisuus osallistua tyky- ja liikuntapäiviin. Työntekijöiden vaihtuvuus ei ole kovin suurta.

Työkaverit ulkoilevat yhdessä ja pitävät yhteyttä myös vapaa-ajallaan. Aamun kahvihetket ovat tärkeitä. Silloin voi puhua niin työasioista kuin halutessaan omistakin kuulumisistaan.

– Työkavereista pidetään aidosti huolta.

Björklundin mukaan ilmapiiriä parantaa monipuolisuus: työyhteisö on monikulttuurinen ja työntekijät kaiken ikäisiä.

– On hienoa, että saimme tämän palkinnon. Se kuvaa arvostusta tekemäämme työtä kohtaan.

Lähihoitaja Charlotta Hannuksela on työskennellyt osasto 9:llä jo kymmenen vuotta. Keskiviikkona hän kertoo avustaneensa eri puolilla osastoa potilaiden nostamisessa, siirtämisessä ja pesuissa siellä, missä kulloinkin on tarvittu käsiparia. Hannuksela tekee lyhennettyä työaikaa perhesyistä.

– On hienoa, että on mahdollisuus joustoon ja perhesyyt otetaan huomioon, Hannuksela kehuu.

Työhyvinvointia tukee henkilöstön osaaminen. Työntekijät lähihoitajista lääkäreihin ovat rautaisia ammattilaisia, ja kaikki on perehdytetty töihinsä kunnolla.

Henkilöstön osaaminen on erittäin tärkeää myös osastonhoitaja Kirsi Kainulaiselle.

– Kun vuorossa on riittävästi osaamista, hoitajat voivat tulla turvallisin mielin töihin, sanoo Kainulainen.

On kunnia-asia, että työvuorolistat ovat kunnossa ja työnjako riittävän selkeä, henkilökunta koulutettua ja apuvälineet laadukkaita.

Työntekijöiden kuunteleminen on tärkeässä osassa.

– Uusia ideoita kokeillaan eikä tyrmätä. Jokainen uskaltaa sanoa mielipiteensä, sanoo Kainulainen.

Osasto 9 on akuutti geriatrinen kuntoutusosasto. Osastolla hoidetaan monenlaisia potilaita. Moni on murtanut lonkkansa tai kätensä kaatuessaan, ja tulee ortopedisen leikkauksen jälkeen osastolle kuntoutumaan.

– Muistisairauden paheneminen voi olla syynä, tai sitten tulehdussairaudet, luettelee Kirsi Kainulainen syitä osastolle tuloon.

Iso osa potilaista on iäkkäitä, mutta mitään ikärajaa ei potilaille Kainulaisen mukaan ole. Useimmiten tavoitteena on kuntouttaa potilas takaisin kotiinsa.

Osastolle tullaan pääasiassa Vaasan keskussairaalan päivystyksen tai päivystysosaston kautta, tai keskussairaalan muilta osastoilta. Myös Turun tai Tampereen yliopistosairaaloista tulee potilaita.

Osasto 9 on Vuoden työpaikka

Vaasan kaupunki palkitsee vuosittain yhden tai useamman työyhteisöistään Vuoden työpaikka-kilpailussa.

Vuoden 2019 työpaikka on Vaasan kaupunginsairaalan osasto 9, joka on geriatrinen kuntoutusosasto.

Osastolla 9 on 22 potilaspaikkaa. Osasto on ollut toiminnassa 1980-luvun lopulta asti.

Osastolla työskentelee kymmenen sairaanhoitajaa, kymmenen perus- tai lähihoitajaa, osastonsihteeri, vahtimestari, 1-2 lääkäriä, kaksi fysioterapeuttia sekä laitoshuoltajia.

Vaasan kaupungin mukaan osasto 9 toteuttaa mallikkaasti työsuojelua ja työhyvinvointia omassa arjessaan. Tärkeitä arvoja ovat tasapuolisuus, avoimuus ja yhteisöllisyys.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta