Tilaajalle

Vs. johtajaylilääkäri: Lääkäritilanne on parantunut Vaasan keskussairaalassa – "Paras tapa saada erikoislääkäreitä on kouluttaa heitä itse"

Lääkäritilanne Vaasan keskussairaalassa on kohtalaisen hyvä.

Näin arvioi sairaalan vs. johtajaylilääkäri, medisiinisen vastuualueen johtaja Christian Kantola.

– Parempaan suuntaan olla menossa, se on tärkeintä. Siinä tulee sellainen lumipallo-efekti: Kun se lähtee pyörimään oikeaan suuntaan, se paranee entisestään.

Lääkäreistä on pulaa lähinnä röntgenosastolla ja psykiatriassa.

– Muut osastot ovat täynnä tai lähes täynnä. Tilanne on korjaantunut hyvin viime vuosien aikana.

Kantola uskoo, että laajan päivystyksen saaminen Vaasaan vaikuttaa jatkossa lääkärien rekrytointiin. Myös keskussairaalassa jo työskentelevät lääkärit jäävät nyt varmemmin tänne.

– Se vakiinnuttaa Vaasan asemaa. Tiedetään, että se on ja pysyy. Kaiken kaikkiaan se nostaa positiivista henkeä ja uskoa.

Noin puolet lääkäreistä on vakituisia ja puolet määräaikaisia

Vaasan keskussairaalassa on yhteensä 232 lääkärinvirkaa. Tällä hetkellä sairaalassa työskentelee 222 lääkäriä, joista 117 on vakituisia.

Määräaikaisessa työsuhteessa työsuhteessa on 105 lääkäriä. Suurin osa heistä on erikoistuvia lääkäreitä.

– Erikoistuvat lääkärit ovat aina määräaikaisia muutaman vuoden. Niitä ei koskaan täytetäkään vakituisesti, Kantola selittää.

Kevään jälkeen sairaalaan on saatu palkattua viisi uutta tohtoria: neurologi, gynekologi, verisuonikirurgi ja kaksi psykiatria. Alkuvuodesta myös reumapoli on saanut vahvistusta kahdesta erikoislääkäristä, joista toinen on erikoistumassa.

Sairaalasta lähtijöitä on Kantolan mukaan ollut kevään jälkeen vain 1–2.

Miten keskussairaala aikoo saada erikoistuvat lääkärit jäämään?

– Suurin osa meidän nykyisistä erikoislääkäreistämme alkaa olla jo sellaisia, jotka ovat aloittaneet erikoistumisen Vaasassa, käyneet yliopistosairaalassa ja tulleet takaisin. He ovat vähän kuin omaa tuotantoa.

Kantolan mukaan paras tapa saada erikoislääkäreitä onkin huolehtia heidän koulutuksestaan itse.

– Erikoistuvista täytyy pitää hyvää huolta, niin he palaavat.

Huutoniemen yt-neuvottelujen tavoitteena on vähentää potilaspaikkoja

Suurin pula sairaalalla on tällä hetkellä radiologeista eli röntgenlääkäreistä sekä psykiatrian erikoislääkäreistä, erityisesti aikuispsykiatriassa.

Lastenpsykiatriassa tilanne on Kantolan mukaan hyvä, nuorisopsykiatriassa kohtalainen, mutta aikuispsykiatrian puolelta puuttuu paljon lääkäreitä. Palvelua hoidetaan konsulttisopimuksilla.

Huutoniemen psykiatrisessa yksikössä ovat alkaneet myös yt-neuvottelut.

– Se koskee hoitohenkilökuntaa. Siellä pitäisi supistaa potilaspaikkoja, ja silloin pitää aina aloittaa yt-neuvottelut.

Kantolan mukaan se voi tarkoittaa, että hoitohenkilökunta siirtyy muille osastoille. Potilaspaikkoja järjestellään jo nyt uusiksi H-taloon siirtymistä varten.

– Huutoniemen sairaala rakennettiin aikoinaan usealle sadalle potilaalle. Tällä hetkellä potilaita on noin 60.

Kuinka monta potilaspaikkaa on vähenemässä?

– En muista tarkkaa lukua. Lopullisesti sitä ei ole päätetty. Muutamasta paikasta on kyse. Ajatuksena on katsoa kokonaisuus ja miettiä, mitä tehdään, Kantola toteaa.

Tulevassa H-talossa potilaat jaetaan osastoille esimerkiksi sairauden mukaan.

Ostolääkäreitä ja konsulttipalvelua

Kantola ei osaa sanoa, kuinka paljon keskussairaala käyttää tällä hetkellä ostolääkäreitä.

Konsultointiapua sairaala ostaa esimerkiksi röntgenosastolle, jossa kuvat otetaan Vaasassa, mutta lausunto voidaan pyytää toisesta sairaalasta.

Konsulttipalveluja tarvitaan myös tiettyä erikoisosaamista vaativilla erikoisaloilla.

– Jos vaihtoehtona on, että potilas joutuu lähtemään yliopistosairaalaan tapaamaan erikoislääkäriä, mieluummin lääkäri tulee meille konsulttina. Potilaan ei tarvitse silloin matkustaa kauas, Kantola sanoo.

Esimerkkinä hän mainitsee neurologiassa epilepsian ja neurokirurgian sekä tietyt selkäleikkaukset, joissa potilas jouduttaisiin lähettämään muualle.

– Kyllähän se maksaa meille ekstraa, mutta halvempaa se on kuin, jos potilas lähtee yliopistosairaalaan. Sieltä tulee vielä isompi lasku.

Lääkärien määrällä suuri vaikutus sairaalan toimintaan

Kantolan mukaan lääkärien palkkaamiseen pitää satsata yhä enemmän. Tarvittaessa Vaasan keskussairaala käyttää siihen ulkopuolista rekrytointifirmaa.

Lääkäreille työolosuhteet voivat olla ratkaiseva tekijä työpaikan valinnassa.

– Kun lääkäreitä on enemmän, he voivat paremmin. Heidän ei tarvitse tehdä töitä äärirajoilla, he pääsevät tarvittaviin koulutuksiin eivätkä lomajärjestelyt aiheuta ongelmia, Kantola luettelee.

Potilaille se tarkoittaa, että ei ole hoitojonoja eikä heitä tarvitse lähettää muualle.

– Jos lääkäreistä on pulaa, kaikki menee toisinpäin.

Kantola ei näe rekrytoinneissa ristiriitaa pohjalaiskuntien sairaanhoitopiirille esittämän säästövaatimuksen kanssa (Pohjalainen 7.10.).

– Jos potilaita joudutaan lähettämään muualle, taloustilanne pahenee entisestään. Oma tuotanto kannattaa pitää mahdollisimman pitkälle. Laskut tulevat kuitenkin meille.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta