Tilaajalle

Voimapossu, Madam mato ja taikuri Von Volkswagen ilahduttavat maakunnan lapsia kiertueellaan – Katso video lystikkäistä veijareista!

Pärisevä puhallinsoitin, kazoo-pilli, ujuttaa teatteriyleisön korviin Kauniiden ja rohkeiden tunnussävelen. Pienen tilan takaosaan ahtautuneet aikuiset huomaavat oitis, että esityksestä riittää lasten lisäksi hauskaa myös heille.

– Tosi hauska. Minua nauratti jo valmiiksi, kun tulitte heti aluksi esiin torvien ja kaunareiden tunnarin kanssa. Taisin osua kohderyhmään, tuumaa satusirkusesityksestä vaikuttunut Kati Pohjus, joka saapui yhdessä viisivuotiaan tyttärensä Minttu Pohjuksen kanssa syyslomaviikolla Aallon kirjastoon seuraamaan Sirkus Fantasian Hurrikaani-show`ta.

Huumoria joka sopii sekä lapsille että aikuisille

Sorsapillisoundisen intron ja koko esityksen ovat luoneet teatteri-ilmaisun ohjaaja ja pedagoginen sirkusohjaaja Sari Pasanen ja teatteri-ilmaisun ohjaaja sekä Turun amk:ssa nukketeatteria opiskellut Maippi Nuormaa Vilén.

Pasanen ja Vilén tuntevat olevansa etuoikeutettuja päästessään esittämään Satusirkus-hankkeen sisältöjä 22 kunnan jokaisessa Eepos-kirjastossa.

Satusirkus-kiertue tarjoaa lapsille ja lapsenmielisille esitysten lisäksi työpajoja ja klovnivierailuja.

– Lapsille suunnattua kulttuuriohjelmaa ei ihan hirveästi ole. On hyvin arvostettavaa, että Suomesta löytyy näin poikkeuksellinen kirjastolaitos, jonne voi tuoda maksuttomia ohjelmia, Pasanen iloitsee.

Tosin tämä esitys sopii koko perheelle.

– Olemme miettineet, millainen huumori sopii lapselle, mikä taas aikuiselle.

Esityksen alun saippuaoopperamelodia saa paikalle saapuneet äidit, päiväkodin työntekijät, isoäidit sekä yhden miehen rentoutumaan.

– Välisoitoiksi voisi ottaakin jatkossa Dallasin ja Ihmemies MacGyverin tunnarit, ideoi lennosta Pasanen ja saa selkeästi Kati Pohjuksen innostumaan.

Lapset auttavat susivaaria työllistymään uudelleen

Värikkäistä sirkusnukkehahmoista täytyy nostaa esiin Iso Paha Susi, joka paljastuu pian hyvin sympaattiseksi, silmälasipäiseksi ja harmaantuneeksi vaariksi, jolla ei ainakaan lietsota petopelkoja Grimmin sadusta tutulla tyylillä.

Sanomaan on upotettu aikuisten ymmärtämää yhteiskuntakritiikkiä. Tirehtööri Salama haluaa patistaa suden pois työelämästä eläkkeelle, kun seinän puhkuminen nurin ei enää oikein luonnistu.

Haikeudessa viivähtävä tunnelmamelodia muuttuu onneksi ilon oodiksi, kun lapset saadaan osallisiksi ja sudelle uusi alku sirkusklovnina maailman mahtavimman pellekollegan kanssa.

Teema päättyy toverilliseen nyrkkitervehdykseen ja akrobaattiseen ilotteluun susiklovnin saatua punaisen pellenenän kasvoilleen.

– Ei yhtään jännittävä, mutta hauska, tuumaa Minttu Pohjus esityksen tauottua.

Taikuri Von Volkswagen innostaa lapset salapoliiseiksi

Lasten osallistaminen, saaminen osaksi esityksen etenemistä, on teatterinaisille ohjelman punainen lanka.

Lasten aktivoinnissa onnistuu erityisesti areenalle mahtipontisesti astuva, Pasasen esittämä, maaginen taikuri Herman Von Volkswagen, joka pyrkii puijaamaan yleisöä sen minkä ehtii.

Jo eturivissä istuva viisas neiti paljastaa taikahatun ei niin tyhjäksi. Viimeistään siinä kohtaa alkaa haista palaneen kärylle, kun taikuri pyytää katsomaan toisaalle nypättyään hatustaan minikanin.

– Hyvä ettei kukaan epäile kykyjäni, Von Volkswagen myhäilee omahyväisesti.

– Minä epäilen, kuuluu pian kirkas tytön ääni, ja pienen rohkaisun jälkeen epäilyksen siemen on kylvetty koko lapsiyleisöön.

"Mee Atrialle töihin", kuului nurmolaispojan kommentti

Tiistaiaamun kello 10 esitys on teatterikaksikon seitsemäs. Edelliset kokemukset ovat Ylistaron ja Nurmon kirjastosta.

Osassa lapset ovat olleet vähän hiljaisen sorttisia, osassa taas hyvin rohkeita. Esimerkiksi Nurmossa lapsia kävi taputtelemassa nukkehahmoja kesken esityksen.

– Se on aina niin mahtavaa, kun lapset lähtevät mukaan.

Yleensä lapset elävät draaman kaarta hyvin vahvasti. Hyvä esimerkki siitä on Nurmon kirjastosta, kun siellä lasten kanssa yhdessä mietittiin ikääntyneelle sudelle uutta pestiä sirkusmaailmasta.

– Mee Atrialle töihin, kuului pikkupojan kommentti.

– Siinä on jotain kaunista, ihastelee Pasanen nurmolaisen pikkupojan väläytystä.

Vielä keskiviikkona esitys, torstaina sirkustyöpaja

Sirkus- ja nukketeatteriesityksen Voimapossua, ranskalaista nuorallatanssijaa Madam Matoa sekä muita riemastuttavia hahmoja on mahdollista katsoa Seinäjoen Aalto-kirjaston lastenosastolle keskiviikkona vielä neljässä noin 30 minuutin esityksessä.

Torstaina on vuorossa työpaja perhesirkuksen merkeissä.

Kiertue viettää lokakuun Seinäjoen toimipisteissä, suuntaa marraskuussa Kurikkaan ja sieltä edelleen eteenpäin Eepos-alueella.

Tapahtumat ovat maksuttomia.

Satusirkus-hankkeen anomuksen laittoi vireille Seinäjoen kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilä, jolla on Vilénin ja Pasasen mielestä raikas ote yhdistää kirjastoa muihin kulttuurialoihin, kuten sirkus- ja teatteritaiteeseen.

Hanke on saanut toteutuakseen tukea aluehallintovirastolta.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta