Tilaajalle

Vinaya Acharya sai työntekijän oleskeluluvan kahdessa kuukaudessa, mutta joillakin se voi kestää useita kuukausia

Intialainen Vinaya Acharya saapui Vaasaan elokuun alussa työskentelemään Wärtsilän Runsorin yksikössä. Tiedon työntekijän oleskeluluvan saamisesta hän oli saanut kesäkuun lopussa.

Sen jälkeen Acharya odotti virallisia papereita pari viikkoa. Kaiken kaikkiaan hänen lupaprosessinsa kesti kaksi kuukautta hakemuksen jättämispäivästä. Acharyan mukaan hakemuksen tekeminen oli helppoa, mutta luvan saannissa meni odotettua pidempään.

– Sain esimieheltäni tukea ja neuvoja. Työnantaja odotti, että olisimme täällä jo toukokuussa, hän kertoo.

Taloustieteiden maisteri Acharya työskentelee Share Service Centerissä master data -tiimissä, omien sanojensa mukaan taloussektorin ITC-osastolla. Siellä hän käsittelee master dataa eli pitkäikäistä ja hitaasti muuttuvaa dataa. Acharya teki samaa työtä aiemmin Intiassa.

Kuusi vuotta Wärtsilässä työskennelleen Acharyan mielestä Suomen työlupasysteemi on hyvä, mutta tietoa hän olisi halunnut saada enemmän prosessin aikana.

– Hakemus oli aina vain jonossa. Sitten kun tuli tieto, että se on käsittelyssä, meni vain pari päivää käsittelyssä, Acharya kertoo.

Alustavasti hän on Suomessa kaksi vuotta, mutta koska työpaikka on pysyvä, saattaa Acharya hakea oleskeluluvalleen jatkoa.

EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulevien työntekijöiden oleskeluluvan saanti kestää liian kauan, sanoo Wärtsilän henkilöstöosaston neuvonantaja Markku Rautonen.

Hänen mukaansa valtaosa Wärtsilälle tulevista työntekijän oleskelulupaa tarvitsevista on konsernin sisäisiä siirtoja.

– He ovat varmasti taattuja ihmisiä ja ammattilaisia. Meille tulevat ovat pääosin erikoisosaajia, joilla käsittely on paljon nopeampi kuin monilla muilla. Muutama on sellaisia, joilta puuttuu akateeminen koulutus, ja heillä käsittely kestää ikuisuuden, Rautonen kertoo.

– On sellaisia, jotka ovat siirtyneet töihin eivätkä ole jatkaneet opintojaan loppuun, eli ovat ammattilaisia hekin, hän jatkaa.

Rautosen mielestä systeemi on rakennettu turhan vaikeaksi. Hänen mukaansa yrityksen sisäisiä siirtoja koskevissa tapauksissa ei voi kovin monta päivää mennä papereiden toteamiseen.

– Tietysti jos värvätään ulkopuolelta työntekijä ulkomailta, on hyvä, että joku selvitys tehdään, hän kuitenkin toteaa.

Rautosen mukaan sisäisten koulutusten vuoksi Suomeen Wärtsilään tulevat työntekijät ovat jo tänne tullessaan ammattilaisia.

– Ei sellaisia ole muualla. Heitä tarvitaan myös kontaktiteiksi sinne suuntaan, mistä he tulevat, hän sanoo.

Lain mukaan työntekijän oleskeluluvan saanti saa kestää enintään neljä kuukautta. Wärtsilässä on tapauksia, joissa prosessi on kestänyt puolikin vuotta.

– Tuntuu, että on monta porrasta käsittelyssä. Ensimmäisenä on TE-palveluiden vaihe, jossa selvitetään, löytyykö vastaavaa tekijää Suomesta. Tätä en ole koskaan ymmärtänyt, en vanhaan aikaan enkä nyt. Olen tätä 30 vuotta katsellut, Rautonen sanoo.

Aiemmin kaikki työlupa-asiat käsiteltiin Tampereen TE-toimistossa, mutta nykyään paikkoja on kaksi. Vaasan alueen työlupa-asiat käsitellään Oulun TE-toimistossa.

– Kumpi tietää paremmin, mitä tarvitsemme, Oulun TE-toimisto vai me, Rautonen kysyy.

TE-toimisto selvittää, onko hakijan toimeentulo riittävä, onko työnteko tilapäistä vai jatkuvaa ja onko kyseiseen tehtävään saatavilla kohtuullisessa ajassa työvoimaa Suomesta tai EU/ETA-alueelta. Sen jälkeen Maahanmuuttovirasto Migri tekee lopullisen lupapäätöksen.

– Migri-vaihe menee kohtuullisen hyvin. Siinä on välillä niin sanottuja naamannäyttämisiä, joka myös voi olla aika hauskaa, Rautonen sanoo.

– Meillä on Bangladeshissä iso yksikkö, mutta suurlähetystö on Delhissä. Se olisi kai vähän sama kuin me kävisimme täältä Madridissa tai ehkä jopa Afrikan puolella asti. Välttämättä yksi kerta ei riitä, vaan jos jossain on pilkkuvirhe, niin sitten pitää mennä uudestaan, hän jatkaa.

Rautonen kertoo seuranneensa myös muiden alojen työntekijöiden lupatilannetta.

– Jos vaikka etsitään japanilaista kokkia, ei niitä hirveästi Suomessa ole, mutta sitten on ruvettu asiaa selvittelemään, löytyisikö vapaana oleva japanilainen kokki EU-alueelta, hän kertoo esimerkkinä.

Kaiken kaikkiaan ongelma ei Rautosen mukaan ole Wärtsilälle järin suuri. Hänen mukaansa yhtiöllä on työlupatapauksia vuodessa vain "vähän toista tusinaa". Vain "jokunen" projektin kannalta elintärkeä työntekijä on jäänyt tulematta, kun työntekijän oleskeluluvan saanti on venynyt.

– Jonkun verran on Euroopassa opiskelleita EU:n ulkopuolisia hyvin koulutettuja ihmisiä, joilla on useita vaihtoehtoja. He ovat sitten menneet sinne, mistä ovat nopeimmin luvan saaneet.

Laista huolimatta työntekijän oleskeluluvan käsittely kestää tällä hetkellä tapauksesta riippuen TE-toimistossa 3–6 kuukautta ja Migrissä 1–8 kuukautta. Venymiset johtuvat resurssipulasta, sanoo Migrin työperusteisia oleskelulupia käsittelevän tulosalueen johtaja Anna Hyppönen.

Elinkeinoelämän keskusliitto vaati kuukausi sitten, että vähintään 4 000 euroa tienaavien erityisosaajien pitäisi saada työntekijän oleskelulupa jopa viikossa. Se kuulostaa Hyppösen mielestä hurjalta.

– Mutta nyt on myös valoisia uutisia. Nimenomaan erityisasiantuntijoiden käsittelyaikaa olemme pystyneet lyhentämään ja jono on saatu puolitettua. Toivottavasti olemme viimeistään vuodenvaihteessa siinä tilanteessa, että se käsittelyaika olisi maksimissaan noin kuukausi uusilla hakemuksilla, Hyppönen kertoo.

Ensimmäinen työntekijän oleskelulupa myönnetään vuodeksi ja jatkolupa sen perään on neljäksi vuodeksi. Jos työntekijä lähtee Suomesta ja tulee esimerkiksi kahden vuoden päästä uudelleen, on taas kyse ensimmäisestä luvasta.

Hallitus antoi lisätalousarviossaan Migrille 4,7 miljoonaa euroa, jotta viraston loppuvuoden toiminta olisi turvattu. Rahoituksen ansiosta Migrissä ei tarvita lomautuksia tänä vuonna, mutta Hyppönen muistuttaa resurssien vähenevän ensi vuonna.

– Lisäraha ei sitä muuksi muuttanut.

Viime vuonna hieman yli 10 000 haki ensimmäistä työntekijän oleskelulupaa, ja niitä myönnettiin 8 650. Hyppösen mukaan lukemat kasvavat tänä vuonna noin 20 prosenttia.

– Tuossa ei ole mukana kausityötä, kuten marjanpoimintaa. Niitäkin on melkein 10 000, hän kertoo.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta