Tilaajalle

"Vilkas lapsi voidaan jättää huomiotta"

Olen nähnyt, kuinka opettaja voi helposti tehdä oppilaasta näkymättömän.

Vilkas tai muutoin koulun normeihin sopeutumaton lapsi voidaan jättää kokonaan huomiotta. Opettaja voi osallistua lapsen sulkemiseen ryhmän ulkopuolelle. Lapsen puhetta ei kuulla ja kysymyksiin ei vastata. Hänet huomioidaan vain negatiivisesti.

Toiset lapset oppivat aikuisen esimerkistä ja näkymättömän lapsen ulkopuolisuudesta tulee normaalia. Julma tapa, mutta on opettajan keino selviytyä suuressa luokassa. Nujerrettu lapsi on helpompi kuin rauhaton.

Ensimmäisellä ja toisella luokalla minulla oli ison kyläkoulun johtajaopettajan vaimo opettajana.

Hän sorti minua, veljeäni ja naapurin poikia ottamalla meidät aina tilaisuuden tullen silmätikuksi täysin keksittyjen aiheiden vuoksi, seisotti pulpetin vieressä tai nurkassa.

Kummallista kyllä jo ensimmäisen luokan oppilaat ymmärsivät, että opettaja tekee väärin, mutta kaikki pelkäsivät, että opettaja saattaa ottaa jonkun muunkin silmätikuksi.

Vuosia myöhemmin tämä opettaja otti yhteyttä äitiini ja sanoi että hänelle valehdeltiin meidän ja naapuriperheen puoluekannasta ja tuo hänen meihin kohdistama kiusaaminen johtui siitä.

Molemmat perheet olivat pienviljelijöitä eikä meillä ainakaan puhuttu koskaan politiikka, eikä vanhempamme olleet millään lailla politiikassa mukana. Minulta opettaja ei ole koskaan pyytänyt anteeksi, vaikka tapasimme muutaman kerran jälkeenpäin. Ei jäänyt mukavia muistoja tuosta opettajasta.

Ekaluokan opettaja otti lapseni silmätikuksi, huusi ja räyhäsi toki muillekin.

Lapsi muuttui pelokkaaksi ja ikuiseksi, numerot eivät olleet omaa tasoa. Kouluun meno pelotti. Kaikesta tekemisestä tuli vain negatiivista palautetta.

Puolen vuoden taistelun jälkeen saatiin vaihdettua toiselle luokalle mennessä eri luokkaan. Lapsi oli jälleen oma iloinen hassuttelija ja numerotkin nousivat huimasti.

Koin kiusaamista ala-asteella, ylä-asteella ja lukiossa. Näiden taustalla on paljon epämiellyttäviä asioita ja osan olen myös itse omalla ylimielisellä käytökselläni aiheuttanut.

Olin koko peruskoulun ja ammattikoulun ajan niitä luokan hiljaisimpia ja ehkä siksi jouduin kiusatuksi opettajien taholta.

Ammattikoulussa opettaja alensi arvosanojani, koska en suostunut myönnyttelemään ja arvostelin opettajan opetustapaa.

Yläasteella eräät opettajat tekivät minusta silmätikun vanhojen vaatteideni vuoksi.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta