Tilaajalle

Verotulojen kasvu on Evijärvellä hidasta hyvästä työllisyystilanteesta huolimatta

EVIJÄRVI

Mia Kärkkäinen

Evijärven kunnanhallitus ehdottaa 16.12. kokoontuvalle kunnanvaltuustolle, että tämä hyväksyisi ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2020 - 2022 talousarviosuunnitelman.

Vuoden 2020 talousarviossa kunnan tulos on alijäämäinen: Vuosikate on noin 402 000 euroa miinuksella, ja poistojen jälkeen tilikauden tulos on noin -1,06 miljoonaa euroa.

– Tilanteemme on kohtuullinen verrattuna moneen pieneen kuntaan, mutta menomme ovat suuremmat kuin tulomme. Emme saa taloutta tasapainoon omaa toimintaamme sopeuttamalla, jos meillä on nykyiset tulomme sekä palvelu-, toiminta- ja kulurakenteemme, sanoi kunnanjohtaja Teemu Kejonen.

Ensi vuonna kunta valmisteleekin talouden tasapainottamisohjelman, johon nimetään työryhmä alkuvuodesta.

Tuloja kertyy ensi vuoden talousarviossa noin 19,12 miljoonaa euroa. Valtionosuudet nousevat 372 000 euroa. Verotulojen kasvu (yli 100 000 euroa eli 1,4 prosenttia) on hidasta hyvästä työllisyystilanteesta huolimatta.

Taloussuunnitelmaan vuonna 2020 kirjatut tulot ylittyvät mut-teivät kata menojen nousua. Käyttötalouden menoissa erityisesti sote-kuluihin tulee iso nousu.

– Vuoden 2018 tilinpäätöksessä kunnan taseessa on ylijäämää noin 4,18 miljoonaa euroa, joten vuosille 2020 - 2022 ei ole pakollista suunnitella ylijäämäisiä vuosia. Alijäämäiset vuodet syövät kertynyttä ylijäämää, ja ensi vuodelle tulisi kolmas peräkkäinen alijäämäinen tulos, kunnanjohtaja kertoi.

Toimintamenot ovat noin 19,66 miljoonaa euroa, siinä on nousua kuluvan vuoden talousarviosta noin 1,2 miljoonaa euroa. Ostopalveluiden osuus menoista on 58 prosenttia ja kunnan oman toiminnan osuus noin 42 prosenttia.

Kunnan omista toiminnoista suurimman toimialan, sivistystoimen, toimintamenot ovat noin 5,27 miljoonaa euroa. Teknisen toimen yhdyskuntapalvelujen vastaava luku on noin 1,67 miljoonaa euroa ja vesihuoltolaitoksen 509 000 euroa.

Yleishallinnon toimintakulut ovat 851 000 euroa. 20,4 prosentin nousua selittää kuntoilukeskuksen ensi vuoden avustus, se on noin 148 000 euroa. Ilman sitä yleishallinnon toimintakulut laskisivat.

Kunnan yleiseen kehittämisen ohella talousarvioon varataan rahaa kuntastrategian toteutukseen. Yhtenä muotona on kylien kehittämisraha.

Suunnittelukauden investoinnit ovat lähes 8 miljoonaa euroa. Ehdotuksen mukaan ensi vuonna kunta investoi noin 2,73 miljoonalla eurolla.

Suurimmat kohteet ovat päiväkodin rakentaminen (miljoona euroa), Antinrinteen ja terveyskeskuksen saneeraus (500 00 euroa) sekä vesijohtoverkoston peruskorjaus ja runkolinjojen uusimista (400 000 euroa).

Sisäliikuntatilan laajentaminen jakautuu vuosille 2020 ja 2021. Muita investointeja ovat esimerkiksi luontoliikuntareitin toteuttaminen ja Evijärven kunnostushanke.

Hallitus esittää valtuustolle, että tämä hyväksyisi myös Kuntayhtymä Kaksineuvoisen yhtymähallituksen esityksen Evijärven kunnan rahoitussopimuksesta ja yhtymän talousarvion.

Esityksessä Evijärven osuus ensi vuoden menoihin on noin 10,75 miljoonaa euroa, siinä on kasvua 1,9 prosenttia verrattuna kuluvan vuoden tilinpäätösennusteeseen. Jäsenkuntien yhteissumma kasvaa kaksi prosenttia.

Evijärven osuus kuntayhtymän ikäihmisten palveluista on esityksessä noin 2,86 miljoonaa euroa, eli kasvua on 7 prosenttia. Sosiaalipalveluiden vastaavat luvut ovat noin 2,15 miljoonaa euroa ja 2,8 prosenttia.

Erikoissairaanhoito maksaa Evijärvelle noin 4,02 miljoonaa euroa, ja kasvu on 0,6 prosenttia. Jäsenkuntaosuudet kallistuvat yhteensä 2,1 prosenttia.

Evijärven osuus pienenee esityksen (1,71 miljoonaa euroa) mukaan perusterveydenhuollossa 3,4 prosenttia ja palveluliikenteessä (13 500 euroa) 24,3 prosenttia. Kuljetuspalvelujen tilaamisessa on tarkoitus siirtyä ulkopuoliseen välityskeskukseen, minkä odotetaan pienentävän jonkin verran.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta