Tilaajalle

Vanhasta Satamasta tulee syksyllä haettavaksi ensimmäiset 15 tonttia - alueen rakentumista hidastaa tuttu asia

VAASA

Vaasan kaupunki aikoo laittaa ensi syksynä hakuun ensimmäiset pientalotontit Vanhasta Satamasta. Suvilahden ja Vanhan Vaasan välimaastossa sijaitsevalta alueelta tulee jaettavaksi viisitoista rakennuspaikkaa.

Teknisen toimen johtaja Markku Järvelä ja kaupungingeodeetti Osmo Ovaska ovat vakuuttuneita, että alueesta tulee suosittu, sillä lähiö sijaitsee suhteellisen lähellä kaupungin keskustaa. Vanhan Sataman suunnalla on myös paljon työpaikkoja ja lisää on tulossa. Lisäksi lähitienoolle nousee kaupan suuryksiköitä ja muita palveluja.

Ensimmäisten uusien tonttien on määrä olla rakennuskelpoisia kesällä 2021, jos kuntatekniikka löytää rahat muutaman uuden kadun ja muun kunnallistekniikan rakentamiseen. Tontit sijaitsevat ns. vanhalla kyläalueella aiemman asutuksen kupeella. Lähistölle on kaavoitettu myös täysin uusi sadan tontin asuinalue, mutta kaavasta tehty valitus on käsittelyssä hallinto-oikeudessa.

– Jos käsittely etenee kaupungin toivomalla tavalla, lisää tontteja voisi olla jaossa vuosina 2021 ja 2022, kaavailee Järvelä.

Ovaskan mukaan Vaasassa varataan vuosittain 50 - 60 pientalotonttia. Kaukana ollaan siis takavuosien tahdista, jolloin määrät olivat lähes kaksinkertaisia.

Kaupungingeodeetin mukaan suurin kehitystä selittävä asia on valtakunnallinen trendi. Yhä harvempi perhe havittelee itselleen omaa tupaa.

Ovaska myöntää, että Vaasassa taustalla on myös hiljalleen hiipunut tonttitarjonta. Vaikka rakennuspaikkoja on haettavana jatkuvasti noin sata, tarjolla ei ole ollut muutamaan vuoteen Purolan kaltaisia suosikkialueita.

– Vähässäkyrössä on vapaana jatkuvasti lähes 40 tonttia, mutta tänä vuonna kaupaksi on mennyt vain kaksi. Björsinkallion alueella kysyntä on pysynyt suhteellisen tasaisena.

Muista alueista Länsiniitty alkaa olla täyteen rakennettu. Tarjolla on enää 18 pientalotonttia ja yhdeksän tonttia rivi/kerrostaloille.

Vaikka kysyntä on hiipunut, kaupungilla täytyy Ovaskan mielestä olla jatkuvasti tarjolla houkuttelevia pientalotontteja.

– Vaikka yhä useammat nuoret haluavat asua kerrostalossa kaupungin keskustassa, on edelleen myös niitä, joita rakennushanke kiinnostaa. Tavoitteenamme on, että tontteja on tarjolla monipuolisten hakuvaihtoehtojen kautta. Perheellä ei tarvitse olla viittä lasta, jotta omakotitontin saa.

Ovaska tähdentääkin, että kaavoituksen pitää edetä sitä tahtia, että asuntoalueita on valmiina, vaikka prosessit pakkaavatkin hidastumaan valitusten vuoksi. Rahaa ja aikaa on varattava myös kunnallistekniikan tekemiseen.

Ovaska ja Järvelä kertovat, että seuraava iso asuinalue Vanhan Sataman jälkeen lienee Länsiniityn pohjoispuolelle nouseva Maraholmen. Järvelän mukaan lähiön lopullinen nimi saattaa kuitenkin olla toinen.

– Uusiakin asuntoalueita tarvitaan, vaikka kaupungin laajenemista pyritään vähintäänkin hidastamaan.

Kaavoittajan pöydällä on myös Gerbyn rinne. Rantalahdentien ja Mäntymaantien väliin Gerbyn rantatien pohjoispuolelle on tarkoitus kaavoittaa lähinnä rivitalotontteja.

Myös kerrostalo- ja rivitalotonttien tarjonta ja kysyntä on pientalomarkkinoiden tapaan hiljentynyt Vaasassa

Tekninen lautakunta jakoi keskiviikon kokouksessaan kolme tonttia, kun haettavana oli 21 rakennuspaikkaa.

– Esimerkiksi Ristinummella ja muualla kaupungin laidoilla olevat tontit eivät tällä hetkellä kiinnosta. Rakentamisessa on kaikkiaankin havaittavissa varovaisuutta, sillä Vaasaan on rakennettu uusia taloja viime vuosina todella ahkerasti, näkee Ovaska.

Järvelä lisää, että varsinkin isoilla, mutta myös hieman pienemmillä rakennusfirmoilla, on omasta takaa tonttivarantoa, jota voidaan ottaa rakentamiseen tarpeen vaatiessa.

– Hihasta heitettynä faktana olen esittänyt, että meillä on kerrostalotonttivarantoa ainakin 60 vuodeksi.

Kaksikko sanookin, että seuraavan 10 - 20 vuoden aikana moni vaasalainen löytää kodin Ravilaaksosta. Asuntoja nousee myös muun muassa Vaskiluotoon, Klemettilään ja Wärtsilältä jäävälle teollisuusalueelle. Muutakin kaupunkirakennetta tiivistävää täydennysrakentamista on kaavailuissa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta