Tilaajalle

Vanhan piirisairaalan puiston koivukuja myllätään pian uusiksi, lähes sata vuotta vanhat koivut ovat tiensä päässä

SEINÄJOKI

Vanhan piirisairaalan puiston koivukujan koivut aiotaan uusia. Kyseessä on koivukuja, jota pitkin on kulku Huhtalantieltä vanhan piirisairaalan B-rakennukseen.

Alueen omistavan Rakennus K. Karhun toimitusjohtaja Keijo Karhu kertoo, että kujan puut ovat jo huonossa kunnossa.

– Kujalla on ollut alun perin 30 koivua, joista on pystyssä 13. Aika on hoitanut niitä hiljalleen pois. Tänä kesänä yksi koivu kujan vierestä kaatui myrskyssä, joten tämä on turvallisuuskysymys, Karhu sanoo.

Karhu kertoo kiertäneensä alueella kaupungin kaavoittajan, rakennustarkastajan ja puutarhurin kanssa ja viranhaltijat ovat antaneet luvan uusia puut. Koivut kaadetaan syksyn aikana tai viimeistään ensi keväänä. Kun ne on saatu kaadettua, tilalle istutetaan uusia.

– Istutamme uudet 30 koivua. Kuja on hetken paljas, mutta kun uudet puut kasvavat jonkun vuoden, puistossa on taas hieno koivukuja, Karhu visioi.

Karhu on tarkastellut puutarhaa kaupungin viranhaltijoiden kanssa ja sitä myötä on vahvistunut, että puutarha palautetaan alkuperäisen puistosuunnitelman mukaiseksi. Alueella on jo myllätty ja puutarhaa on alustettu. Varsinaisesti se kuitenkin otetaan käsittelyyn ensi kesänä.

– Suunnitelma on tehty vuonna 1954, mutta puutarhaa ei ole ikinä toteutettu kokonaan suunnitelman mukaisesti. Aivan täysin suunnitelman mukaista puutarhasta ei tule jatkossakaan, sillä siinä olisi niin paljon hoidettavaa. Alkuperäisen suunnitelman kukkaistutuksista ainakin karsitaan, Karhu kertoo.

Karhun mukaan työt alkavat koivujen uusimisen jälkeen lehmuksien siistimisellä.

– Lehmukset leikataan, jotta ne saadaan kukoistamaan uudelleen. Niiden kunnossa emme ole havainneet ongelmaa. Ainoastaan koivut on uusittava, sillä ne ovat jo tiensä päässä. Ne ovat 80–90 vuotta vanhoja.

– Se voi olla monelle näkymään tottuneelle kova paikka, kun maisema muuttuu hetkellisesti. Sille ei kuitenkaan voi mitään. Uusien koivujen ei tarvitse kasvaa kuin neljästä viiteen vuotta, niin kuja on jo taas hyvännäköinen, Karhu jatkaa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta