Tilaajalle

Väestökehitys ja digitalisaatio haastavat myös Eepeen, mutta kauppaa ei olla sulkemassa missään – Kimmo Simberg on johtanut osuuskauppaa lähes 17 vuotta

SEINÄJOKI

Etelä-Pohjanmaan Osuuskaupan Eepeen toimitusjohtajaa Kimmo Simbergiä ei tarvitse houkutella kuvaan Hyllykallion Prisman käytävälle. Laskeutuminen kakkoskerroksesta asiakkaiden arkeen ei ole pomolle hyppy tuntemattomaan.

Kun puhe kääntyy yhteiskuntavastuuseen, Simberg pääsee puhumaan osuustoiminnan arvoista.

– S-ryhmää syytetään usein liian isosta markkinaosuudesta. Mutta me olemme juuri se yritys, joka on joka paikassa läsnä. Helpompaa olisi keskittyä vain keskustoihin.

Eepee on maakunnan vanhojen osuuskauppojen yhteenliittymä. Etelä-Pohjanmaalla on kolme paikkakuntaa, joissa vain S-ryhmän kauppa on enää jäljellä: Kaskinen, Karijoki ja Kortesjärvi.

– Hiljattain tuli uusia väestöennusteita, ja olemme tietysti niistä huolissamme. Mutta ainakaan tällä hetkellä en näe, että olisimme sulkemassa liikettä missään.

Osuuskaupassakin osataan laskea, ja jo ryhmän perusperiaatteisiin kuuluu tuloksellisuus. Toisessa vaakakupissa on kuitenkin vastuu alueellisesta tasapainosta ja ihmisten pärjäämisestä. 74 prosenttia alueen talouksista kuuluu Eepeen asiakasomistajiin.

–Hallinnossa yhteiskuntavastuu on esillä säännöllisesti. Olemme siinä hyvässä tilanteessa, että emme ole joutuneet lopettamaan yhtään myymälää. Meidän ei ole tarvinnut kiistellä näistä asioista.

Uudet investoinnit tehdään kuitenkin Eepeessäkin alueille, joilla on saatavissa kasvua. Seinäjoelle tuli juuri kaksi uutta S-markettia, koska markkina kasvaa. Kauhavalle ja Kortesjärvelle Eepee avaa marraskuussa uuden myymälän. Kauhavalla korvataan liiketoimintaa, mutta luodaan myös uutta: S-marketin yhteyteen tulee ABC.

Porilaissyntyinen Simberg tuli Rauman ja Kajaanin kautta Etelä-Pohjanmaalle 1990-luvulla. Takana olivat oppivuodet S-ryhmän hotellibisneksessä. Vuonna 2003 hänestä tuli Eepeen toimitusjohtaja.

Kilpailu kuuluu kaupan perusluonteeseen, ja osuustoiminnalla on Simbergin mukaan kirittäjän rooli. Asiakasomistajuus, "vihreä kortti", on Eepeelle valtava kilpailuetu, hän sanoo.

– Jos me hoidamme asiamme oikein, kyllä asiakkaat omistamaansa yritystä käyttävät. Meidän on silti oltava edullinen ja helppo.

Kymmenessä vuodessa kuluttajaliiketoiminnat muuttuvat enemmän kuin edellisten 40 vuoden aikana. Ruuvia kiristävät digitalisaatio ja kansainvälinen kilpailu. Eepee on aluemarkkinassa iso tekijä, mutta kansainvälisten kilpailijoidensa rinnalla se on lilliputti.

– Väestön ikääntyminen ja kaupungistuminen ohjaavat kulutusta yhä enemmän. Seinäjoki kyllä pärjää, mutta pärjääkö maakunta? Helsinki pärjää, mutta pärjääkö muu Suomi? Tätä keskustelua käydään nyt kaupassakin.

Simberg vakuuttaa, että Eepee pitää alueosuuskauppana viimeiseen saakka huolta koko verkostostaan. Sitä ei kuitenkaan pidä hyväksyä, että yritys alkaisi toimia jossakin tappiolla.

– Sitä ei mikään liikeyritys kestä, ja osuuskauppa on kuitenkin myös liikeyritys. 1980-luvulla koko ryhmälle oli käydä huonosti, kun maailman muuttumiseen ja kylien tyhjenemiseen ei reagoitu riittävän nopeasti. Ihmiset muuttivat keskustoihin, mutta niistä puuttuivat silloin palvelut.

Eepee: 17 kunnan alueella 70 toimipaikkaa

Eepeen toimialoja ovat marketkauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa sekä autokauppa. Palveluverkostoon kuuluvat Prisma, 29 S-markettia, yhdeksän Salea, kolme ABC-liikennemyymälää, seitsemän Lähi-ABC-asemaa, 22 ABC-automaattiasemaa, kaksi hotellia ja 11 ravintolaa, Ess Autotalo, Emotion, Parturikampaamo ja S-Pankki. Eepeen kokonaismyynti oli vuonna 2018 lähes 472 miljoonaa euroa.

Se on alueensa suurin palvelualojen työllistäjä, vuodenajasta riippuen työntekijöitä on 1200–1400.

Eepee on investoinut 2000-luvulla toimipaikkaverkostoonsa noin 260 miljoonaa euroa. Asiakasomistajia on yli 92 000.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta