Tilaajalle

Vaasassa ulostetta siirretään Seinäjokea useammin – Kakkapankkia keskussairaaloista ei vielä löydy, mutta hoitotulokset ovat loistavia

Vaasan keskussairaalassa tehdään 5–10 ulosteensiirtoa vuodessa. Seinäjoen keskussairaalassa terveen ihmisen ulostetta viedään paksusuoleen vuodessa 3–4 kertaa.

Ulosteensiirtoja käytetään uusiutuvan Clostridium difficile -infektion ja sen aiheuttaman antibioottiripulin hoidossa, mutta ne näyttävät sopivan tutkimusten mukaan myös haavaisen paksusuolitulehduksen hoitoon .

Vuosittain tuhannet suomalaiset sairastuvat antibioottiripuliin. Etenkin vanhuksille ripuli voi olla jopa hengenvaarallinen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehdään asiaa koskevaa maailmanluokan tutkimusta.

Millaisia hoitotuloksia ulosteensiirroilla on saatu?

Kardiologian, sisätautien ja yleislääketieteen erikoislääkärin Matti Kotilan mukaan Seinäjoen keskussairaalassa tehdyissä ulosteensiirroissa onnistutaan 90-prosenttisesti, joten hoitotulosta voi pitää erittäin hyvänä.

– Keskeistä on ennalta ehkäistä Clostridiumin liikakasvua suolistossa. Tämä vaatii antibioottien käytön tarkkaa harkintaa ja kapeakirjoisten antibioottien käyttöä varsinkin avohoidossa, mutta kriittisyyttä myös sairaalassa, Kotila kertoo.

– Erittäin hyvät tulokset. Kuten muualla Suomessa, noin 90 prosenttia paranee. Tämä koskee siis clostridium difficile -bakteerin hoitoa, joka tällä hetkellä on ainut selkeä indikaatio kyseiseen hoitoon, kertoo puolestaan gastroenterologian ylilääkäri Christian Nielsen Vaasan keskussairaalasta.

– Sairaalassamme ja alueellamme ylipäätään pyritään noudattamaan kansallista suositusta, jonka mukaan jo toisen epäonnistuneen Clostridium Difficilen häätöhoidon jälkeen tehdään ulosteensiirto, kertoo LT Aki Käräjämäki, joka toimii osastonylilääkärinä sisätautien poliklinikalla Vaasassa.

Onko sairaalassanne ulostepankkia?

– Ei. Käytämme Taysin (Tampereen yliopistollisen sairaala) ulostepankkia. Luovuttaneelta vaaditaan laajoja esitutkimuksia. Tays on pystynyt hyvin vastaamaan tarpeeseemme, Kotila sanoo.

– Meillä on oma pieni varasto sairaalan vakioluovuttajalta. On ollut puhetta perustaa varsinainen ulostepankki ERVA-alueen eli Turun ja Porin sairaaloiden kanssa. En ole vielä kuullut mitään konkreettisempaa tämän osalta, Nielsen kertoo.

Apu-lehden haastattelussa Hyksin Vatsakeskuksen dosentti Perttu Arkkila kertoo ulostepankilla olevan vakituiset luovuttajat, jotka on testattu hyvin tarkasti, ettei heillä ole tarttuvia sairauksia. Yleensä näissä sairaaloissa luovuttaja tuo tietyin väliajoin ulostetta. Ulosteensiirtoja tehdään kaikissa yliopistosairaaloissa ja useimmissa keskussairaaloissa. Niin sanottuja ulostepankkeja on vain yksittäisissä sairaaloissa, koska sopivia luovuttajia on vaikea löytää. Pankin idea on kerätä ulostetallennuksia terveiltä ja tarkastetuilta luovuttajilta. Ne käsitellään ja pakastetaan, minkä jälkeen niitä voidaan jakaa sairaaloille .

Tervettä ulostetta viedään potilaan paksusuoleen

– Ulosteensiirto on hoitomuoto, jossa terveen ihmisen ulostetta viedään potilaan paksusuoleen. Manööveri voidaan tehdä peräaukon kautta: kolonoskopiassa tai peräruiskeella – tai suun kautta: gastroskopiassa, nenämahaletkulla tai nieltävillä kapseleilla, kertoo blogissaan gastroenterologi Perttu Lahtinen.

– Toistaiseksi ainoa virallinen hoidonaihe on juuri lääkehoidolle resistentti Clostridium-infektio, mutta tutkimus asian suhteen on maailmalla vilkasta, ja parista yksittäisestä lumekontrolloidusta tutkimuksesta on saatu alustavaa näyttöä esimerkiksi haavaisen paksusuolen tulehduksen hoidossa, kertoo osastonylilääkäri Aki Käräjämäki.

Muitakin tutkimuskohteita on.

– On kuitenkin eri asia hoitaa ulosteensiirrolla Clostridium-infektion aiheuttamaa suoliston mikrobiomin häiriötilaa kuin kroonisia sairauksia, joissa mikrobiomin ajatellaan olevan pysyvämmin poikkeava. Näin ollen näyttöä tarvitaan vielä lisää, ja on vielä myös tiettyjä asioita selvitettävänä ennen kuin ulosteensiirto voidaan kroonisissa sairauksissa ottaa kliiniseen käyttöön, ei vain tutkimuskäyttöön. Seuraamme tulevia tutkimustuloksia mielenkiinnolla, Käräjämäki lisää.

Ulosteensiirto nähtiin tehokkaimmaksi tavaksi hoitaa Clostridium difficile -suolistobakteerin aiheuttamaa uusiutuvaa ripulia jo kuutisen vuotta sitten LL Eero Mattilan väitöstutkimuksessa.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta