Tilaajalle

Vaasan sosialidemokraatit tyrmistyivät kuntavaaliehdokkaan raiskaustuomiosta

VAASA

Pohjanmaan käräjäoikeudessa viime viikolla kolmen ja puolen vuoden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin raiskauksesta tuomituista kahdesta miehestä John Marc Okello , 43, oli Vaasan sosialidemokraattien kuntavaaliehdokas kevään 2017 kunnallisvaaleissa.

Hän sai kolme ääntä.

Neljä johtavaa vaasalaista sosialidemokraattista vaikuttajaa ovat kaikki täysin yllättyneitä ja ihmeissään tiedosta. He kuulivat ensimmäistä kertaa tuomiosta ja koko tapahtumasta toissapäivänä tai eilen.

– Emme me voi olla mitään ennustajaeukkoja. Jos mistään tällaisesta olisi ollut edes pienintäkään tietoa, ei häntä tietenkään olisi otettu ehdolle, Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Vaasan sosialidemokraattien kunnallisjärjestön nykyinen puheenjohtaja Maria Tolppanen kommentoi Helsingin-junasta.

Kunnallisjärjestön puheenjohtajana ja vaaliehdokkaiden valinnassa keskeisenä toimijana kevättalvella 2017 oli Markku Ahonpää.

– Ei meillä tuolloin ollut mitään tietoa tai huhua mistään raiskauksesta, johon joku ehdokas olisi ollut epäiltynä, Ahonpää muistelee.

Vaasan sosialidemokraateilla on kaupungissa viisi paikallisyhdistystä. Nämä nimeävät ehdokkaansa ja kunnallisjärjestön hallitus hyväksyy ehdokkaat ja toimittaa keskusvaalilautakunnalle ehdokaslistan, jonka pitää olla vaalilautakunnalla 40 päivää ennen varsinaista vaalipäivää.

Ehdokkaita oli kaikkiaan noin 90. Miestä esitti ehdokkaaksi Vaasan työväenyhdistys ja hänellä oli taustaa luottamustehtävästä ammattiyhdistysliikkeessä.

Ehdokasasettelun aikajana oli se, että kunnallisvaaliehdokaslistat luovutettiin Vaasan keskusvaalilautakunnalle 28. helmikuuta. Raiskaus tapahtui 26. maaliskuuta eli pari viikkoa ennen vaalipäivää 9. huhtikuuta 1917.

Oikeusministeriön Demokratia- ja julkisoikeusosaston neuvottelevan virkamiehen Heini Huotarisen mukaan kunnallisvaaliehdokkaan ehdokkuus on keskusvaalilautakunnalle jätetyn ja sen hyväksynnän jälkeen peruuttamaton.

Ehdokkuutta ei siis voi puolue, ei ehdokas, ei mahdollinen tuomio oikeudessa, ei poliisin suorittama vangitseminen, ei mikään poistaa vaalilistalta.

– Kuntalainen voi äänestää jopa kuollutta ehdokasta, Huotarinen kommentoi.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta