Tilaajalle

Vaasan kaupunki toivoo taloyhtiöiden harkitsevan hissien jälkiasennusta kerrostaloihin – Keskustan arvokiinteistölle räätälöitiin hissi yli 500 000 eurolla: "Todella hieno"

Museoviraston suojelema lähes satavuotias arvokiinteistö Vaasan keskustassa sai viime kesänä hissin jälkiasennuksena.

As Oy Vaasan Virkamiestalon isännöitsijä Kimmo Nyman kertoo, että 16 huoneiston talossa asui 1900-luvun alussa kaupungin johtajia ja virkamiehiä.

Hissiprojektia hän kuvailee onnistuneeksi.

– Sinne rakennettiin todella hieno hissi, joka oli arkkitehdin räätälöidysti taloon suunnittelema.

Hissin rakentaminen tuli maksamaan vähän yli puoli miljoonaa euroa. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (Ara) antoi projektiin 45 prosenttia ja Vaasan kaupunki 10 prosenttia avustusta. Taloyhtiön asukkaille maksettavaa jäi noin 230 000 euroa.

Rakentamista käsiteltiin Nymanin mukaan useissa taloyhtiön kokouksissa.

– Äänestys hissistä meni tiukille, mutta se meni läpi.

Talon alimmissa kerroksissa sen rakentamista ei nähty ensin tarpeellisena, mutta hissin valmistuttua kaikki asukkaat ovat Nymanin mukaan olleet tyytyväisiä.

"Hyvä diili taloyhtiöille"

Ylitarkastaja Suvi Heikkinen Arasta arvioi, että hissin rakentaminen maksaa taloyhtiöille yleensä 150 000–200 000 euroa. Heikkinen kävi perjantaina kertomassa Aran hissi- ja esteettömyysavustuksista Vaasassa.

Hissittömät kerrostalot voivat saada hissin jälkiasennukseen Aralta ja kaupungilta avustusta yhteensä 55 prosenttia.

Vaasan kaupungin asuntopäällikkö Jonas Nylén kehottaakin taloyhtiöitä harkitsemaan hissien jälkiasennusta. Valtion avustus on niin merkittävä.

– Onhan se tosi hyvä asia Vaasalle, että avustuksia haetaan ja hissejä saadaan hissittömiin taloihin. Kun tukea on tarjolla 55 prosenttia, onhan se hyvä diili taloyhtiöille.

Yhdeksän vuoden aikana Vaasan kerrostaloihin on rakennettu liki 40 hissiä jälkiasennuksena. Hissien rakentaminen on tullut maksamaan yhteensä noin kahdeksan miljoonaa euroa, josta valtio on kustantanut lähes puolet.

Vaasalaiset vanhenevat ja liikkuminen hankaloituu

Tällä hetkellä Vaasassa on noin 400 vähintään kolmikerroksista kerrostaloa, jossa ei ole hissiä.

Nylén toteaa, että monissa taloissa asuu jo nyt paljon vanhuksia. Tutkimusten mukaan he pystyvät hissin ansiosta asumaan kotona 6–8 vuotta pitempään kuin hissittömässä talossa.

– Eli siirtyminen palveluasumiseen saattaa viivästyä, mistä tulee isoja kustannussäästöjä koko yhteiskunnalle.

Asuntopäällikkö muistuttaa myös, että väestö ikääntyy koko ajan ja heidän portaissa liikkuminen usein vaikeutuu.

– Tässä kaupungissa on noin 10 000 yli 70-vuotiasta henkilöä. Vuoteen 2040 mennessä heidän määränsä kasvaa lähes 3 000:lla. Ikäihmisiä on entistä enemmän näissä kerrostaloissa.

Päätös hissin rakentamisesta ei synny hetkessä

Nylén kertoo, että vuosittain hissejä jälkiasennetaan Vaasassa 5–6 kerrostaloon. Hissiavustusta ovat hakeneet "kaikenlaiset kerrostalot" eri puolilla kaupunkia kymmenen vuoden aikana.

– Suurin osa Vaasan kerrostalokannasta on tietenkin keskustan alueella ydinkeskustassa, Palosaarella ja Vöyrinkaupungilla.

Nylén tietää, että hissin rakentamista puntaroidaan taloyhtiöissä pitkään. Päätökset eivät synny nopeasti.

– Usein on niin, että joku aktiivinen ottaa asian sydämmelleen ja edistää sitä monta vuotta, kunnes hissi lopulta tulee. Yleensä kaikki ovat erittäin tyytyväisiä lopputulemaan.

Hissi nostaa myös asuntojen arvoa.

Lähes kaikki hakijat ovat saaneet avustustusta

Aran Suvi Heikkinen huomauttaa, että ennen rakentamista kaupungin rakennusvalvonnan ja Aran täytyy hyväksyä hissihanke, tai avustusta ei saa.

Likipitäen kaikki avustusta hakeneet hissittömät talot ovat tukea saaneet.

– Talon iällä ei ole Aralle merkitystä. Meillä edellytyksenä on se, että talossa on vähintään kaksi asuntoa päällekkäin, eli voi olla luhtitalokin, ja yli puolet neliöistä on asuinkäytössä, Heikkinen luettelee.

Esteettömyyttä parantaviin korjauksiin Ara myöntää erikseen esteettömyysavustusta. Sitä saa liikkumisesteen poistamiseen, jotta liikuntarajoitteinen pääsee liikkumaan asuinrakennuksessa.

Esteettömyysavustuksen määrä on enintään 45 prosenttia hyväksytyistä korjauskustannuksista.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta