Tilaajalle

Vaasa sai ensimmäisenä Suomessa päivänvalohuoneen – Ihotautien ylilääkäri: Uusi hoito poistaa jonotusajat

Vaasan keskussairaalan ihotautien poliklinikan uudessa päivänvalohuoneessa hoidetaan potilaita, joilla on ihosyövän esiaste.

Ihotautien ylilääkäri Johanna Hagman seisoo keskussairaalan S-talon takaterassilla ikkunalasien ympäröimän päivänvalohuoneen ovella.

– Tulkaa sisään, hän kehottaa.

Huoneen katossa koreilee kahdeksassa kohtaa hissillä toimivia ja Sveitsistä 24 000 euron yhteishintaan tilattuja lamppuja. Seinillä on pari rätisevää lämpölamppua ja lattialla kaksi nojatuolia raheineen päivineen.

– Lamput jäljittelevät päivänvaloa, mutta ne eivät aiheuta potilaatte UV-säteilyn vaaraa. Tila kaipaa vielä lisäsisustusta, Hagman tuumaa.

Aiemmin ihosyövän esiasteista kärsiviä potilaita hoidettiin valottamalla ihoa punaisella lampulla vajaan kymmenen minuutin ajan. Hoito oli yleensä kivuliasta ja kohdistui kerralla vain pienelle ihoalueelle.

– Päivänvalohuoneessa tarjottava hoito on potilaalle kivuttomampi, ja mahdollistaa laajempien ihoalueiden hoidon samalla kertaa, Hagman kertoo.

Potilaat jonottivat perinteiseen fotodynaamiseen hoitoon kuusikin kuukautta, ja hoitoa ehdittiin antaa noin 250–300 potilaalle vuodessa. Hagman uskoo, että uusi päivänvalohuone poistaa jonotusajat.

– Uusi hoito on tehokkaampaa, ja huoneeseen mahtuu viisi, kuusi potilasta kerrallaan. Voimme hoitaa jatkossa aikaisempaa enemmän potilaita, Hagman selvittää.

Ennen potilaille voitiin antaa perinteistä hoitoa myös vain toukokuusta syyskuuhun sään vaihteluiden takia. Nykyinen huone mahdollistaa hoidon lähes ympäri vuoden.

– Ennen saattoi käydä niin, että kesällä oli yhtenä päivänä aika kymmenelle potilaalle, mutta alkoikin sataa, joten ajat piti perua, Hagman kertoo.

Uusi huone säästää hoitajienkin aikaa, kun heidän ei tarvitse valottaa potilaita.

Perinteisessä hoidossa potilaan iholta poistetaan ensin hilsettä ja kovettumia ja ihon pintaa ohennetaan. Tämän jälkeen iholle levitetään hoitovoide, jonka pitää vaikuttaa kolme tuntia ennen kuin kahdeksan minuutin valotus voidaan aloittaa. Vanhalla menetelmällä hoito joudutaan toistamaan yleensä pari kertaa parin viikon välein.

Uusi menetelmä on niin tehokas, että yleensä yksi hoitokerta riittää:

– Potilaan iholle levitetään hoitovoide, joka imeytyy pahanlaatuisiin soluihin. Kun potilas istuu päivänvalohuoneessa, niin pahanlaatuiset solut räjähtävät, Hagman kuvailee.

Hoito ei tuhoa tervettä ihosolukkoa, mutta iho saattaa punottaa ja haavoittuakin, vaikka arpia ei hoidosta jää.

Päivänvalohuoneita on käytettu Tanskassa ja Norjassa jo jonkin aikaa. Vaasan hoitohuonetta suunniteltiin Hagmanin mukaan pari vuotta ennen toteutusta.

– HUS on hankkimassa vastaavia lamppuja, ja Rovaniemelläkin ollaan kiinnostuneita asiasta, Hagman kertoo.

Fakta: Päivänvalohoito

– Hoidettava ihoalue käsitellään aurinkovoiteella noin 15 minuuttia ennen hoidon alkua.

– Tämän jälkeen ihoalue esikäsitellään rapsuttamalla, ja iholle levitetään hoitovoide.

– Potilaan tulee siirtyä päivänvaloon 30 minuutin sisällä hoitovoiteen levittämisestä ja istua päivänvalossa kaksi tuntia välttäen sisällä käymistä. Yli 30 minuutin odotus saattaa tehdä hoidosta kivuliaan päivänvalon alkaessa vaikuttaa.

– Kahden tunnin jälkeen hoitovoide huuhdellaan iholta vedellä. Tämän jälkeen päivänvaloa tulee välttää 48 tuntia.

Lähde: Vaasan keskussairaalan ihotautien poliklinikka

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta