Tilaajalle

”Vaasa on oikealla tiellä akkutehdashankkeessa” – maailman suurimpiin kuuluvat akkutuottajat edustivat Vaasan energiafoorumilla

Joukko kiinalaisia energia-alan yritysjohtajia vieraili Vaasassa torstaina ja perjantaina. Akkutuottajien CATL:n ja BYD:n edustajat oli saatu Vaasan yliopiston järjestämään energiafoorumiin keskustelemaan Suomen ja Kiinan mahdollisesta energiayhteistyöstä. Yhtiöt edustavat kahta maailman kolmesta suurimmasta akkutuottajasta.

– Jos kaksi näin suurta toimijaa on saatu paikalle, kertoo se siitä, että Vaasa on oikealla tiellä akkutehdashankkeessa, sanoo GigaVaasan myynti- ja markkinointijohtaja Marko Kuokkanen.

Hän kertoo, että kaksipäiväisen tapahtuman aikana luotiin kontakteja ja tapaaminen oli tärkeä. Sen enempää tulevasta hän ei kerro. Hänen mukaansa keskusteluja hankkeesta on käyty "ties vaikka kenen kanssa".

Kuokkala korostaa, että akkutehdashankkeessa kysymys ei ole pikajuoksusta, vaan maratonista. Tuloksia ei synny hetkessä.

– Meidän on hiljalleen rakennettava palasia kohdalleen, että päästään eteenpäin. Tämä vaatii pitkää työtä.

Vaasan kohdalla palaset ovat loksahdelleet jo pitkälti paikoilleen.

Vaasassa on osaamista, se on maantieteellisesti ideaalilla paikalla akkuvalmistukseen tarvittavien mineraalien kannalta, tehtaan paikka on jo kaavoitettu ja kaupungissa toimivilla suurilla energia-alan yhtiöillä on vahva yhteinen halu saada hanke kaupunkiin. Siitä Kuokkanen kiittelee paikallisia suuryrityksiä.

– Kaikki tekevät työtä, että päästäisi yhdessä maaliin. Ilman sitä ei hankkeesta tulisi mitään.

Vierailijat kävivät tutustumassa ABB:n, Wärtsilän, Danfossin ja The Switchin toimintaan.

Yritysvierailuilla ihmetyksen aiheeksi nousi yritysten kesätyökäytäntö.

– Suomessa opiskelijat saavat kesätyöläisinä jo vähän jalkaa yritysten oven väliin ja voivat samalla vahvistaa omaa osaamistaan alalla. Tämä oli kiinalaisille täysin tuntematon ilmiö.

Suomalainen insinööriosaaminen arvostetaan Kiinassa, mutta myös maailmanlaajuisesti korkealle. Kemianosaamisessa Vaasa kaipaa vielä vahvistusta, sillä litiumakkuteollisuudessa se on tärkeässä osassa. Tarkkoja toimintasuunnitelmia paikallisen kemiaosaamisen parantamiseksi Kuokkanen ei osaa sanoa, mutta kertoo, että se on otettu koulutustasolla jo huomioon.

Kiinalaiset vierailijat pitivät Suomea energiabisneksessä pienenä markkinamaana. Heille selvitettiin, että suuri osa Vaasan teollisuudesta on tarkoitettu vientiin ja siihen se tähtää myös energiatuotannossa.

– Heitä ihmetytti, että miten näin pienestä kaupungista voi lähteä 90 prosenttia tuotteita vientiin, Kuokkanen kuvailee.

Eurooppa kiinnostaa kiinalaisia siksikin, että Euroopan unioni on sitoutunut saavuttamaan Pariisin ilmastosopimuksen päästötavoitteitteet. Vuoteen 2030 mennessä hiilidioksidipäästöt pyritään jopa puolittamaan ja sen tavoittelun keskiössä on akkuteollisuushankkeiden edistäminen. Kiinassa suuri osa sähköstä tuotetaan edelleen polttamalla hiiltä. Suuntaa on muutettava, jos EU:n lainsäädäntö pakottaa akkuihin vihreää sertifiointia.

– Euroopassa akkutuotantoa ajatellaan vihreä kärki edellä ja akut pyritään tuottamaan päästöttömästi. Kiinassa akkuteollisuuden isot yritykset ovat noteeranneet tämän, Kuokkanen sanoo.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta