Tilaajalle

Vaasa löysi kotipalveluun uusia vakinaisia hoitajia, mutta vain omista sijaisistaan - ”Tämä on kuin hölmöläisten peiton jatkamista eli ei lämmitä yhtään”

Vaasan kaupunki on onnistunut palkkaamaan 21 lähihoitajaa ikäihmisiä hoivaavaan kotipalveluun. Vaikka kaikki haussa olleet toimet saatiin täytettyä, ilo on näennäistä.

Koti- ja laitoshoidon johtaja Leif Holmlund kertoo, että vakipaikan saaneissa on vain yksi uusi kasvo. Muut palkatut ovat pitkissä kaupungin sijaisuuksissa toimineita ammattilaisia.

– Tämä on kuin hölmöläisten peiton jatkamista eli ei lämmitä yhtään. Hoitajien nuppiluku ei kasvanut kuin yhdellä.

Holmlund kertoo, että Vaasa voisi palkata pitkiin sijaisuuksiin välittömästi 15 -20 uutta käsiparia, jos halukkaita vain olisi. Hyvin todennäköisesti tulijoita odottaisi tovin kuluttua myös vakinaistaminen.

– Eläköitymisten ja työntekijöiden vaihtuvuuden vuoksi vapaaksi tulee vuosittain 40 - 50 tointa. Kun sijainen osoittaa ammattitaitonsa, hän saa nopeasti vakituisen toimen. Vakipaikkaa ei joudu vuositolkulla odottamaan.

Holmlundin mukaan työvoimavaje on vain pahenemaan päin.

Olen ollut Vaasassa näissä kuvioissa yli kahdeksan vuotta ja tämä on ensimmäinen paha vuosi.

Hän ennakoi, että hoitajia saattaa hakeutua muualle kahdesta syystä. Tärkein on vuorotyö seitsemänä päivänä viikossa.

– Nykynuoriso haluaa olla illat ja viikonloput kotona, joten vuorotyö ei ole houkuttelevaa. Nuorille on yhä tärkeämpää, että myös erilaiset juhlapyhät ovat vapaita. Kesäsijaisetkin sanovat tullessaan, että mä en sitten halua olla juhannuksena töissä. Omassa nuoruudessani vuoroja tuli tehtyä, koska niistä sai hyvän korvauksen.

Holmlund sanoo toisaalta ymmärtävänsä varsinkin perheellisiä hoitajia.

– Jos puoliso tekee säännöllistä virkatyötä, perheen yhteinen aika jää vähiin, jos toinen on jatkuvasti illat ja viikonloput töissä. Sekin on yhä yleisempää, etteivät sijaiset halua ottaa tarjottua vakipaikkaa. Sijainen pääsee helpommin lähtemään muualle, kun siltä tuntuu.

Toinen työvoiman saantiin vaikuttava tekijä on palkkaus.

– Eihän palkkataso päätä huimaa koko terveydenhuoltoalalla. Kotihoidossa palkka on työn vaativuuteen nähden aika surkea. Kaikki odottavat mielenkiinnolla, mitä alkava työmarkkinakierros tuo tullessaan.

Holmlund kertoo, että työvoimapula vaivaa koko maata, mutta Vaasan tilanteessa on vielä oma erityispiirre.

– Lähellä olevat naapurimaat Ruotsi ja Norja houkuttelevat varsinkin sairaanhoitajia. Naapureissa heidän palkkansa on sata prosenttia korkeampi kuin Vaasassa. Moni tekee viikon tai kaksi putkeen töitä ja lomailee sitten loppukuun. Ansio on sama kuin kotimaassa.

Kotipalvelun noin 700 ikäihmistä on pakko hoitaa, joten ainakin toistaiseksi sektori on saanut täyttöluvan kaupungin rekrytointikiellosta huolimatta.

– Olisimme totaalisessa pulassa, jos emme saisi ottaa uusia työntekijöitä, toteaa Holmlund.

Hän kertoo, että isolle osalle uusista asiakkaista joudutaan silti tarjoamaan palveluseteliä, jolla he voivat ostaa kotipalvelua yksityisiltä palveluntuottajilta.

– Yksityisillä firmoilla on vain sama ongelma kuin meilläkin. Moni toimija on viestittänyt, ettei uusia asiakkaita voi ottaa, kun ei ole työntekijöitä.

Kotipalvelun ja laitoshoidon johtaja selailee huolissaan loppuvuoden kalenteria.

– Joulu asettuu tänä vuonna niin, että palkallisia vapaapäiviä on viisi. Hoitajia on noin 250. Kun nämä luvut kertoo keskenään, saa summan, minkä verran pitäisi löytää tuuraajia.

Holmlund tietää, että työpaine kysyy vakiväeltä jaksamista.

– Sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Hoitohenkilökunta on kovilla, kun jatkuvasti pyydetään vaihtamaan vuoroa tai tekemään tuplavuoroa. Tahti on kentällä kiihtynyt, joka näkyy kaikessa työhyvinvoinnissa. Tämä on ikävä asia.

Johtaja kertoo, että yhä useammin lääkkeeksi esitetään työntekijöiden koulutustasovaatimusten alentamista.

– Tämän päivän kotihoito on vaativaa lääkehoitoa, sairaanhoitoa ja terveydenhoitoa, joten henkilökunnan pitää olla koulutettua. Lähes kaikki asiakkaat tarvitsevat hoivan lisäksi hoitoa. Moni ehdottaa, että eikö voisi töihin ottaa kouluttamattomia, mutta ei se nyt ihan niin mene.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta