Tilaajalle

Uniapneadiagnoosien määrä räjähti kasvuun Etelä-Pohjanmaalla, kiitos Olli Lindholmin

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä keuhkoklinikan lähetemäärät ovat nousseet jyrkästi kuluneen vuoden aikana. Siihen kuuluvat myös uniapneaan liittyvät lähetteet.

Kaikkiaan keskussairaalan keuhkopoliklinikalle tuli lähetteitä viime vuonna hieman alle 2 500. Tänä vuonna ennuste on, että lähetemäärä nousee jopa 3 300:een. Noin puolet lähetteistä on yleensä uniapneaan liittyviä.

Suurin osa tämän vuoden lähetteiden määrän lisääntymisestä on uniapnean syytä. Vuonna 2017 uniapnealähetteitä oli noin tuhat. Tänä vuonna määrä on jopa 1 600.

– Uniapnea on tällä hetkellä meille iso ongelma, koska hoitoa tarvitsevia potilaita on niin paljon, ylilääkäri Hannu Kankaanranta sanoo.

Kuukausittain tarkisteltuna unilähetteiden määrä kulkee tänä vuonna omassa ylhäisessä yksinäisyydessään. Viime vuonna unilähetteitä kirjattiin enimmillään noin sata kuukaudessa. Tänä vuonna sata on vuoden alhaisin lukumäärä. Toistaiseksi ennätystä pitää hallussa toukokuu, jolloin lähetteitä tehtiin yli 160.

Yksi lähete tarkoittaa yhtä potilasta. Lähetteet jaetaan kahteen ryhmään eli keuhkolähetteisiin ja unilähetteisiin, jotka koskevat uniapneaa.

Käytössä olevia CPAP-laitteita on tänä vuonna yli viidellätuhannella eteläpohjalaisella. Se on 2,5 prosenttia koko maakunnan väestöstä. Viime vuonna laitteiden määrä oli reilu 4 500.

– Varmaan tuo muusikko Olli Lindholmin kuolema on vaikuttanut siihen, että ihmiset ovat hakeutuneet tutkimuksiin ja hoitoon. Koko ajan toki suuren yleisön ja terveydenhuollon henkilökunnan tietoisuus taudista on lisääntynyt, Kankaanranta arvioi määrän lisääntymisen syistä.

Hän sanoo, että sairastavan potilaan kannalta nykyinen tilanne ei ole kovin huolestuttava. Kuolleisuuden kannalta uniapnea on samanlainen riskitekijä kuin korkea kolesteroli, alkoholi, ylipaino, tupakointi tai korkea verenpaine. Kankaanrannan mukaan lääketieteellisesti on kyse harvoin kiireellisestä hoidosta.

– Yleisesti ottaen pidän tilannetta kuitenkin hyvin huolestuttavana, sillä uniapneapotilaiden suuri määrä vaikuttaa tällä hetkellä myös muiden potilaiden hoidon saatavuuteen. Toki pyrimme esimerkiksi syöpäepäilyt hoitamaan mahdollisimman nopeasti, mutta selvää on, että tässä tilanteessa monia muita sairauksia sairastavien potilaiden hoitoon pääsyn ja seurannan toteuttamisessa meillä on ongelmia.

Unirekisteröinti saadaan tehtyä potilaalle noin kolmen kuukauden kuluessa lähetteestä. Jos unirekisteröinnin tulos on jo tiedossa, lääkärin vastaanotolle pääsee noin kolmessa kuukaudessa. CPAP-hoidon aloittamiseen kuluu kaksi kuukautta lisää. Kiireellisissä tapauksissa, kuten ammattikuljettajat, hoito alkaa muutamassa viikossa.

Vaasan keskussairaalassa uniapnealähete tarkoittaa kahden kuukauden mittaista jonotusta. Ylilääkäri Johan Söderström kertoo, että APAP-hoito on tällä hetkellä noin 2 500 potilaalla. Vuosittain heitä tulee noin 400 lisää. Lieviä tapauksia on 100–200 vuosittain.

– Lähetteiden määrä uniapneasta lisääntyy koko ajan. Varsinkin kuluneen vuoden aikana Olli Lindholmin kuoleman jälkeen huomattiin klinikalla selvä ero.

Söderströmin mukaan tavallisinta on lievä uniapnea, mutta tapaukset eivät kirjaudu sairaalan tietoihin, sillä usein potilaat ovat lieväoireisia ja oireettomia.

– Lieväoireiset eivät mene uniapnea epäilyn vuoksi lääkäriin, väsymys ja kuorsauksen ja hengityskatkosten vuoksi kylläkin.

Vaasan keskussairaalassa uniapnea hoidetaan muuten, mutta valveillapysymistesti tai laaja unipolygrafia ostetaan palveluna Tampereelta.

– Tutkimuksessa arvioidaan uniapnean vaikeusastetta ja millä tavalla tauti pitäisi hoitaa. Keskivaikeat ja vaikeat uniapneataudit hoidetaan nykyään APAP-laitteella tehokkaasti.

Lievät uniapnea hoituvat yleensä painonpudotuksella ja nenähengityksen varmistamisella tarvittaessa nenäsumutteilla sekä liikunnan lisäämisellä.

Fakta: Uniapnea

Uniapneaa sairastaa Suomessa ainakin 300 000–350 000 ihmistä.

Sairaus tarkoittaa unenaikaisia hengityskatkoksia. Sairaus on lievä, mikäli katkoksi on 5–15 tunnissa. Sairaus on vaikea, jos hengityskatkoksia on yli 30 tunnissa.

Katkos syntyy, kun nielun alueen lihakset veltostuvat unen aikana. Ylähengitystiet ahtautuvat osittain, mikä aiheuttaa hengityskatkoksia ja kuorsausta. Katkokset voivat kestää muutamia sekunteja tai jopa yli minuutin.

Uniapnean merkittävin riskitekijä on ylipaino. Sairaus on yleisintä 40–65-vuotiailla.

Lievän uniapnean hoidoksi voi riittää nenän tukkoisuuden hoito ja elintapojen muuttaminen. Uniapneaa voidaan hoitaa myös nukkumisen aikana käytettävillä CPAP- ja APAP-laitteilla.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta