Tunnustamalla voi välttää ylinopeussakot

SEINÄJOKI

Monet Nurmon risteystyömaan ohi ajaneet saavat lähiaikoina ikävää postia poliisilta. Sakon voi kuitenkin välttää ilmoittamalla poliisille, jos epäilee ajaneensa alueella torstaina ylinopeutta.

Itäväylän päässä Nurmon eritasoristeyksen työmaan kohdalla järjestettiin torstaina poikkeuksellinen ylinopeusratsia. Jaksoittain yhteensä viiden tunnin aikana poliisi tallensi jokaisen ohi ajaneen ajoneuvon nopeuden.

Työmaa-alueen molemmin puolin on väliaikainen 50 kilometrin nopeusrajoitus. Poliisin mukaan merkittävä osa autoilijoista ylitti nopeusrajoituksen, osa jopa huomattavasti. Vähimmillään rikesakko ylinopeudesta on tällä hetkellä 170 euroa.

Liikennevirta valtatie 19:llä on yli 10 000 ajoneuvoa vuorokaudessa. Nopeusratsian syynä oli poliisin yleinen huoli tietyömaiden turvallisuudesta.

Yleensä ylinopeutta ajava kuljettaja pysäytetään liikenteessä välittömästi ja suppea esitutkinta suoritetaan tien päällä. Nyt päädyttiin resurssisyistä tallentavaan nopeusvalvontaan.

Risteyksen molemmin puolin on aiemmin ollut automaattinen valvontakamera, joilla havaitut ylinopeudet ovat olleet maan huipputasoa. Kameratolppien poistuttua tietyömaan takia nopeudet ovat kasvaneet poliisin mukaan huolestuttavasti.

Poliisi poimi eilen kuvanauhoilta kymmenien ylinopeutta ajaneiden rekisteritiedot. Ylinopeudet vaihtelivat muutamasta kilometristä 35:een.

Eilisen ratsian suppea esitutkinta tapahtuu tänään perjantaina Pohjanmaan poliisilaitoksella Fallesmannissa Seinäjoella. Autoilijat, jotka epäilevät tulleensa tallennetuksi poliisin kuviin, voivat käydä tunnistamassa autonsa videoaineistosta.

Mikäli ylinopeus ei ole merkittävä, kuljettajalle määrätty rikesakko voidaan mitätöidä. Ehtoja ovat, että kuljettaja myöntää ylinopeuden ja vakuuttaa, että teko on ollut satunnainen ja tapahtunut epähuomiossa.

Videotarkistuksen vuoksi Fallesmannissa asioivat ohjataan perjantaina tuloaulasta suoraan videonkatselutilaan, eikä heidän pidä ottaa jonotusnumeroa.

Poliisihallinnosta kerrotaan, että Nurmon kaltaiset digitaaliset valvontaiskut ovat yleistymässä. Syynä on poliisin paheneva resurssipula.

Toinen syy on niin sanottu tehokkaan katumisen periaate. Sitä ollaan jo oikeuslaitoksessa soveltamassa varakkaisiin henkilöihin, jotka ovat jättäneet ilmoittamatta ulkomailta saatuja huomattavia korkotuloja.

Poliisi uskoo, että rikesakon peruminen vaikuttaa myönteisesti kuljettajien myöhempään liikennekäyttäytymiseen.

Pienistä ylinopeuksista määrätään rikesakko, isoista ylityksistä päiväsakkoja. Rikesakkojen euromäärä nousi viime syyskuun alusta merkittävästi.

Alle 15 kilometrin ylinopeus 50:n rajoitusalueella tuo 170 euron rikesakon. Jos ylinopeutta on 15–20 kilometriä tunnissa, rikesakko on 200 euroa. Jos ylinopeutta on yli 20 kilometriä tunnissa, seurauksena ovat päiväsakot. Niiden arvoon ja lukumäärään vaikuttavat kuljettajan tulot ja mitatun ylityksen suuruus.

Kuljettaja voi kiistää ylinopeutensa, mutta poliisi voi silti määrätä sakot. Silloin lopullisen ratkaisun asiassa tekee syyttäjä.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta