Tilaajalle

Tubettaja Beata Rodas ei halunnut ottaa nimimerkikseen omaa nimeään, vaan hän ”varasti” Paqpa-nimen isältään

– Hello, meitsi on Paqpa! tietokoneella pelaava nuori nainen kajauttaa videon alussa.

YouTubessa olevan videon yläpuolella lukee naisen mainitsema nimi ja vieressä on hänen kuvansa. Siinä lukee myös "207 t. tilaajaa". Se tarkoittaa käytännössä sitä, että Paqpan videoita seuraa säännöllisesti 207 000 ihmistä.

Muutamalla klikkauksella selviää, että kaikkiaan naisen videoita on katsottu lähes 190 miljoonaa kertaa. Mutta kuka on Paqpa? Hän on Beata Rodas, 24-vuotias ammattitubettaja, asuu Vaasassa, kotoisin Seinäjoelta.

Hän tekee YouTube-kanavalleen suurimmaksi osaksi pelivideoita, joissa hän pelaa ja kertoo samalla peleistä.

– Koko lapsuuteni olen pelannut veljeni ja isäni kanssa. Kaverini keksi, että aloittaisimme omat YouTube-kanavat. Tykkään pelata, joten olin sitä mieltä, että se on mainio idea. Kaverini lopetti, mutta minä jatkoin, Rodas kertoo.

Aloittaessaan videoiden tekemisen hän huomasi, että aika harva nainen tekee Suomessa tai ulkomailla pelivideoita.

– Nyt näytän sitten naisen näkökulmasta pelejä.

Paqpa-nimimerkin Rodas "varasti" isältään, joka oli pelannut sillä erästä sotapeliä mutta päätynyt vaihtamaan nimimerkkinsä.

– En viitsinyt omaa nimeäni laittaa, koska sen saattaisi sekoittaa suomalaiseen miestubettajaan Deataan. Sitten ajattelin vain laittaa jonkun erilaisen, Rodas kertoo.

Kanavalleen hän tekee joka päivä uusia videoita eri peleistä. Rodas ei halua kanavansa erikoistuvan vain yhteen peliin, vaan hän pyrkii tekemään monipuolisesti videoita eri peleistä.

– Hyvä video on lyhyt ja ytimekäs. Siinä tapahtuu koko ajan asioita, eikä ole turhaa hiljaisuutta. Ytimekäs paketti, jossa on hauskuutta ja jännitystä. Toki se riippuu myös vähän pelistä, Rodas sanoo.

Viitisen vuotta sitten Rodas muutti Seinäjoelta Vaasaan opiskelujensa perässä. Hän opiskeli kokiksi, mutta se ei ollutkaan hänen juttunsa.

Rodas on tubettanut täysipäiväisesti kaksi vuotta. Tällä hetkellä hän myös harjoittelee pääsykokeisiin.

– En vielä tiedä, mille alalle haluaisin. Tällä hetkellä teen YouTubea, mutta sitten kun saan koulupaikan, se on molemmat, Rodas kertoo.

Hän pyrkii heräämään aamulla kello seitsemän ja kahdeksan välillä.

– Jotta ehdin herätä naamasta ja pystyn kuvaamaan, hän selittää.

Kuvaaminen kestää yhdestä kahteen tuntia, ja sen päälle tulee videon muokkaamista kolmesta kuuteen tuntia.

– Pyrin tekemään kaiken aamulla, että loppupäivä jää vapaaksi, hän kertoo.

Ennen kanavansa perustamista Rodas seurasi sellaisia tubettajatähtiä kuten PewDiePie, Cryaotic ja Markiplier. Nykyään hän katsoo tosi harvoin ketään ulkomaalaistakaan.

– Suomitubettajia en ole koskaan pahemmin katsonut. Toki kun aloitin, niin tutkin, keitä ja millaisia on, mutta ikinä en ole heidän videoitaan katsonut.

Jos intoa riittää, pelaamista saattaa olla ohjelmassa myös vapaa-ajalla. Nintendo Switch -konsolilla menossa on Zelda-peli, Playstation 4:llä Red Dead Redemption 2.

– Konsolien pelit ovat siksi kesken, etten jaksa niillä kauheasti pelata, kun kanavalle tulee niin paljon pelattua, Rodas sanoo.

Hänen mielestään kaikkien aikojen paras peli on verkossa pelattava World of Warcraft.

– Mihinkään muuhun peliin ei minulle ole tullut niin voimakasta kiinnostusta. Se on laaja seikkailufantasiapeli, Rodas kertoo.

Rodasin asunnossa paljon tubettamistavaraa: pari tietokonetta, pari pelikonsolia, kameroita, valaisimia, telineitä ja sisustuskoristeita. Hänen mukaansa hyvä tubettaja voi olla muutenkin. Laitteet toki helpottavat tekemistä.

– Kaikista halvimmillakin tavaroilla pystyy olemaan tubettaja, kunhan vain on itse persoona, valitsee hyvin pelit ja on viihdyttävä. Neljän vuoden aikana olen oppinut, että ei laitteilla ole niin väliä, Rodas sanoo.

Hän tekee videoilleen kaiken itse, ja kaiken hän on myös opetellut itse. Kanavansa alkuaikoina Rodas ja hänen kaverinsa neuvoivat toinen toisiaan. Nyt hän kokee tekevänsä tämänhetkistä unelmatyötään.

– Onhan se kieltämättä kivaa, kun saa omassa kodissaan tehdä töitä. Ei tarvitse herätä aamulla ja mennä kylmässä ja vesisateessa töihin, Rodas sanoo.

Hänen palkkakuitissaan lukee palkan maksajan kohdalla YouTube.

– Tietysti minulla on myös yritysnimi Suomen verottajan vuoksi.

Toisena Rodaksen unelma-ammattiensa listalla on eläinlääkäri, koska hänellä on aina ollut lemmikkejä.

– Täällä minulla ei ole eläimiä, koska pelkään, että ne söisivät johtoja.

Palataan vielä niihin lukuihin. 190 miljoonaa näyttökertaa.

– Se kuulostaa ja näyttää ihan jäätävän isolta luvulta. Kun puhuu kameralle, se ei tunnu isolta, mutta ohhoh-fiilis tulee, kun luvun näkee, Rodas sanoo.

Hän saa luvuista lisämotivaatiota.

– Sitä yrittää pitää laadun yllä ja tehdä parempaakin.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta