Tilaajalle

THL:n ylilääkäri jyrähtää: ”On vaikea ymmärtää, miksi Suomessa lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta”

SEINÄJOKI

Suomessa yläkouluun menevistä tytöistä noin 70 prosenttia on saanut papilloomarokotteen, ilmenee rokotusrekisteristä. Papilloomavirus eli HPV aiheuttaa useita eri syöpiä, ja paras keino suojautua tartunnalta on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan rokote.

Rokotuskattavuus papilloomaa vastaan vaihtelee selvästi eri kuntien välillä. Esimerkiksi Naantalissa, Siilinjärvellä ja Hangossa yhdeksän kymmenestä tytöstä on saanut HPV-rokotteen. Heikoin rokotuskattavuus on Pohjanlahden rannikolla. Raahessa, Pietarsaaressa ja Porissa tytöistä alle puolet on rokotettu.

Seinäjoella yläkouluun menevistä tytöistä 57,4 prosenttia on saanut HPV-rokotteen.

– Rokotekattavuus on noussut hiljalleen, mutta valtakunnallisesti olemme jäljessä, Seinäjoen koulu- ja opiskeluterveydenhuollon osastonhoitaja Lenita Kangas sanoo.

Seinäjoella noudatetaan THL:n ohjeita rokotteiden antamisessa. Tänä syksynä on ryhdytty rokottamaan viidesluokkalaisia tyttöjä.

– Tällä hetkellä rokotteita annetaan viides- ja kuudesluokkalaisille. Ohjeistus on muuttunut tutkimustiedon valossa niin, että mitä nuorempana rokotussarjan aloittaa, sen paremman suojan saa papilloomaa vastaan, Kangas kertoo.

Rokote annetaan kaksi kertaa ja ensimmäisen ja toisen kerran minimiväli on viisi kuukautta. Seinäjoella kysytään kaikilta perheiltä luvat rokotuksiin. HPV-rokotteeseen suhtaudutaan Kankaan mukaan vaihtelevasti.

– Osa suhtautuu hyvin myönteisesti, osa haluaa miettiä ja kaipaa lisää tietoa. Osa ei ota rokotetta lainkaan.

Rokotukset annetaan pääasiassa terveystarkastuksen yhteydessä tai erillisellä rokotuskäynnillä.

– Viidennellä luokalla on lääkärintarkastus, jolloin rokotteen ottamisesta on mahdollista keskustella terveydenhoitajan lisäksi myös lääkärin kanssa, jos asia mietityttää, Kangas vinkkaa.

Kangas kannattaa rokotteen ottamista.

– Rokotteen teho on todettu tutkimuksin. Se estää hyvin kohdunkaulansyöpää ja syövän esiasteita. Sivuvaikutuksia saatetaan miettiä, mutta ne ovat vähäiset. Joitain paikallisia reaktioita voi tulla pistoskohtaan, mutta mitään vakavia sairauksia rokote ei aiheuta. Tätä rokotetta on pistetty maailmalla jo kauan, ennen kuin se otettiin käyttöön Suomessa, Kangas perustelee.

Marttilan koulun terveydenhoitaja Päivi Ritola sanoo samaa.

– Rokote on hyvin siedetty ja tutkittu. Pistoskohtaan saattaa tulla pientä oiretta, mutta harvemmin rokotteesta tulee edes kuumetta.

Ritolan mukaan tytöt suhtautuvat rokotteeseen hyvin.

– Koulumme tilasto noudattelee hyvin pitkälti Seinäjoen kokonaislukemia. Hieman yli puolet ikäluokasta ottaa rokotteen. Välillä jonkin luokan tytöt saattavat tulla yhdessä kyselemään rokotteesta, kun he pohtivat, ottavatko vai eivätkö ota sitä, hän kertoo.

– Jaamme koteihin THL:n tietoa rokotteesta, mikä on oikeaa tietoa. Netissä voi olla mitä vaan, Kangas muistuttaa.

Suurista kaupungeista korkein rokotuskattavuus on Vantaalla, missä HPV-rokotteen on saanut 75 prosenttia vuonna 2006 syntyneistä tytöistä. Maakunnista Pohjois-Savossa HPV-rokotteen saa yli neljä viidesosaa tytöistä, kun Pohjanmaalla osuus on vain hieman yli puolet.

Ruotsissa koko maan HPV-rokotusten kattavuus on 85 prosenttia.

– On vaikea ymmärtää, miksi Suomessa lähes kolmannes jättää rokotteen ottamatta. Tutkimustiedon mukaan rokote on turvallinen ja antaa parhaan ja pitkäaikaisimman suojan syöpää vastaan, kun se otetaan riittävän aikaisin. Siksi sen ottamista ei kannata lykätä, painottaa THL:n ylilääkäri Tuija Leino.

HPV tarttuu iho- ja sukupuolikontaktissa. Jopa neljä viidesosaa ihmisistä saa vakavalle taudille altistavan HPV-tartunnan elämänsä aikana. Papilloomavirus aiheuttaa syöpää esimerkiksi suuontelossa, suunielussa, kohdunkaulassa, emättimessä ja peniksessä.

Papilloomarokote tuli osaksi kansallista rokotusohjelmaa vuonna 2013. Rokotus annetaan tytöille alakoulun viidennellä luokalla. Hallituksen talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna myös pojat saavat rokotteen.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta