Tilaajalle

Terveysoireet voivat liittyä sisäilmaan – Vaasan paloaseman vanha sisäilmaongelma on saattanut aktivoitua

VAASA

Vaasan paloasemalla kärsitään ilmeisesti sisäilmaongelmasta. Se ei ole kuitenkaan ilmaantunut yhtäkkiä, vaan ollut tiedossa jo vuosia ja sitä on yritetty korjata eri tavoilla. Nyt asiassa on jälleen aktivoiduttu.

– Järjestämme asiasta henkilökunnalle kyselyn, jonka avulla yritämme luoda kokonaiskäsitystä tilanteesta. Lisäksi meille on perustettu sisäilmatyöryhmä, jossa on työterveyden, tilojen vuokraajan ja tilan käyttäjien edustajia, sanoo Pohjanmaan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Tero Mäki.

Hän toteaa, että osa pelastuslaitoksen henkilökunnasta on oireillut tavoilla, joiden voi epäillä liittyvän huonoon sisäilmaan. Tuntemuksia ovat muun muassa yskä, kurkun käheys ja väsymys.

– Meillä ei ole täydellistä selvyyttä, mistä kaikki johtuu. Olen huolissani.

Rakennuksessa on kuitenkin tehty muutama vuosi sitten muutoksia ja korjauksia. Kyselyllä halutaankin selvittää, onko niillä ollut mitään vaikutusta henkilöstön terveyteen.

– Asiaa ei voi jättää puheiden varaan, vaan haluamme tietää, missä mennään. Heti, kun tiedot ovat käytössä, istumme alas ja mietimme, mitä tehdään.

Paloasema on rakennettu yli 50 vuotta sitten. Mäen mukaan sen ikäisessä rakennuksessa voi jo ilmetä jotain korjattavaa.

– Esimerkiksi toimistopuolen kellaritiloissa on haissut maakellarilta, ja tätä ongelmatiikkaa on yritetty ratkaista. Tämä osa kellarista on tyhjennetty ja kapseloitu.

Talossa on tehty myös säätöjä ilmastoinnissa ja muita toimenpiteitä. Myös salaojakaivoja ja vesitiivisteitä on kunnostettu.

– Emme ole nostaneet käsiä pystyyn, sillä kyse on työntekijöiden terveydestä. Olemme jo aikaisemmin toimineet olosuhteiden parantamiseksi ja edistämme niitä edelleen.

Hän korostaa, että toimenpiteiden, joihin mahdollisesti ryhdytään, pitää perustua tietoon.

Mäki sanoo, että jos rakennuksessa todettaisiin jotain vakavampaa, niin sitten edettäisiin sen tiedon varassa.

– Silloin pitäisi tehdä ratkaisuja.

Jos paloasemalta paljastuisi jotain todella vakavaa, jouduttaisiin sen toiminta siirtämään väistötiloihin. Jo tällä hetkellä kaksi työntekijää työskentelee väistötiloissa.

Toisaalta Liisanlehtoon rakennetaan lähitulevaisuudessa sivuapaloasema, joka saattaa olla ratkaisu tilanteeseen. Pahasti oireilevat voivat siirtyä sinne.

Mäen mukaan palokunnan siirtyminen väistötiloihin ei olisi helppo ratkaisu.

– Palokunnan nykyinen sijainti on ykköspaikka. Joku on sen joskus viisaudessaan sinne sijoittanut. Riskikartoituksen mukaan sen sijainti on todella hyvä. Ainoastaan Palosaarta on hieman hankala tavoittaa, mutta siihenkin tulee parannus, kun uudet tiejärjestelyt valmistuvat.

Vaasan paloasemalla työskentelee päivittäin noin 50 työntekijää.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta