Tilaajalle

Tasan vuosi ikäeroa, samat harrastukset ja yhteiset tulevaisuuden suunnitelmat – Niin läheisiä ovat isokyröläiset sisarukset Kati ja Rami Hakamaa

ISOKYRÖ

Monen suomalaisen maatilan lopettamiseen on syynä jatkajan puute.

Sitä ongelmaa ei näillä näkymin isokyröläisellä Yli-Kleemolan tilalla tule. Sisarukset Kati, 21, ja Rami Hakamaa, 20, ovat avustaneet kotitilallaan koko ikänsä ja suunnittelevat ottavansa sen aikanaan kokonaan kontolleen.

Parinkymmenen lehmän maitotila viljelyksineen on tällä hetkellä heidän äitinsä, Sari Hakamaan, 48, vastuulla – on ollut yli kolmekymmentä vuotta. Hän jäi 17-vuotiaana pitämään tilaa äitinsä kanssa vanhempiensa erottua.

– Silloin työnjako oli ollut perinteisesti se, että emäntä hoiti navetan ja tuvan, isäntä konehommat. Minä olin kahdeksanvuotiaasta asti tehnyt koneilla töitä. Minun oli vähän pakkokin jäädä.

Lapsiaan hän ei ole halunnut asettaa samanlaiseen pakkorakoon.

– Ennemminkin äiti on hätistellyt lähtemään kotoa, Kati Hakamaa toteaa.

Sari Hakamaa on halunnut mahdollistaa lapsilleen harrastukset ja koulutukset. Kati ja Rami Hakamaa harrastivat lapsena kilpatanssia, ja Kati lisäksi muun muassa jalkapalloa ja salibandya. Autot ovat olleet sisarusten yhteinen harrastus kymmenvuotiaasta saakka.

Kati Hakamaa opiskeli lähihoitajaksi mielenterveys- ja päihdetyöhön suuntautuen, mutta teki alan töitä vain parina kesänä, kunnes aloitti agrologiopinnot.

– Koen tämän palkitsevammaksi kuin hoitotyön, Kati Hakamaa sanoo.

Sisarukset oppivat navetta-askareet jo lapsina, ja ovat lomittaneet tilalla vanhempien ollessa poissa. Nyt tilan työt ovat ikään kuin harrastamista omien töiden ohessa.

Rami Hakamaa työskentelee yhdistelmäajoneuvonkuljettajana, Kati Hakamaa maanrakennustyöntekijänä.

Rami Hakamaa asuu tilalla äidin kanssa, Kati Hakamaa isän kanssa kahdeksan kilometrin päässä. Vanhemmat erosivat muutama vuosi sitten.

Ikäeroa sisaruksilla on vain vuosi. Molemmat ovat syntyneet huhtikuussa, Kati 22. ja Rami 5. päivä. Rami siis on horoskoopiltaan oinas ja Kati härkä. Sen kuulemma huomaa.

– Rami on sellainen jääräpää. Hän ei ikinä jätä mitään kesken, Kati Hakamaa kuvailee veljeään.

– Kati on rauhallinen ja luova. Hän keksii aina ratkaisuja, Rami Hakamaa puolestaan toteaa siskostaan.

Aina sisarukset eivät ole olleet niin sopuisia kuin tänä päivänä. "Päätä on auottu" puolin ja toisin, mutta kuten sisaruksilla yleensäkin, erilleen muutto tekee hyvää.

Kati Hakamaa muutti kotoa 15-vuotiaana lähtiessään suorittamaan kaksoistutkintoa Seinäjoelle. Sieltä hän muutti Ilmajoelle ja sitten Kauhavalle, kunnes palasi takaisin kotikonnuille.

Tilan työt jakautuvat äidin ja sisarusten kesken luonnostaan, niistä ei ole juurikaan tarvinnut erikseen sopia. Navetta on pääsääntöisesti Sari Hakamaan vastuulla, Kati Hakamaa taas vastaa esimerkiksi heinän ja rehun teosta, Rami Hakamaa maanmuokkaustöistä ja jyräyksestä sekä talvella lumenaurauksesta.

Johtajan roolin ottaa yleensä Rami, ja se hänelle myös annetaan.

– Ramilla on sellainen "minä itte" ja "ei tartte auttaa" -asenne, Kati Hakamaa huomauttaa virnistäen.

Apu on kuitenkin tullut tapaturma-alttiille veljelle tarpeeseen useammankin kuin kerran. Olkapää on mennyt useita kertoja sijoiltaan, ja kerran moottorisaha lipsahti leikaten turvakengän läpi jalkaterään vekin luuhun asti.

– Tunsin, että kenkä kastui ja lähdin kävelemään tupaa kohti. Joka askeleella tirskahti verta ruiskuna lumihangelle, Rami Hakamaa kertoo.

Kati Hakamaa teki jalkaan painesiteen ja kyyditsi veljensä Seinäjoelle paikattavaksi.

Nyt Hakamaat miettivät yhdessä tilan tulevaisuutta. 1800-luvulla rakennetusta sukutilasta he eivät halua luopua. Kehittää pitäisi, mutta rahat ovat tiukassa. Tilan yhtiöittäminen maatalousyhtymäksi voisi olla yksi ratkaisu. Sari Hakamaa näkisi tilalla mahdollisuudet green care -toiminnalle, eli maatila-avusteisille hyvinvointipalveluille.

Siihen Kati Hakamaan lähihoitaja-koulutuskin antaisi pohjaa ja Sari Hakamaa olisi itsekin halukas käymään alan kursseja. Avoimien ovien päivät ovat osoittaneet maatilavierailuille olevan kiinnostusta. Viimeksi tilalla vieraili liki 90 ihmistä päivän aikana.

Hakamaiden ovet ovat oikeastaan aina olleet avoinna kaikille. Kati ja Rami Hakamaan ystävät ovat aina olleet tervetulleita, ja monista on tullut Sari Hakamaallekin läheisiä. Osa on kutsunut häntä varaäidikseen.

Lapsena Kati Hakamaan ystävät saivat hoivattavakseen oman "kasvatti-vasikan", jolle he saivat keksiä nimen.

Aitassa saattoi olla liki kymmenen kaveria yhtä aikaa yökylässä. Monet Hakamaiden lapsuudenystävistä ovat myöhemmin myös autelleet tilan töissä.

– Ruokapalkalla hekin, Sari Hakamaa toteaa hieman pahoittelevaan sävyyn.

Lasten laajan ystäväpiirin ansiosta apua ja tukea on aina tarvittaessa saatavilla. Heinänteon aikaan Kati Hakamaa soittaa kökkäporukan kasaan. Löytyipä yhteisten ystävän kautta äidille uusi mieskin. Rami Hakamaa kavereineen oli korjaamassa sontakärryä, kun joku tiesi tyypin, joka voisi auttaa.

Tämä tuli käymään ja kävi tervehtimässä myös Sari Hakamaata navetassa.

– Jaahas, täälläkin pitäisi ilmeisesti jotain tehdä, Juha Laitinen totesi vilkaistuaan ympärilleen.

Pieni huomautus sai kovia kokeneen Sari Hakamaan herkistymään kyyneliin. Muutamaan vuoteen oli mahtunut äidin ja isoäidin kuolemat, pihasaunan tuhoutuminen tulipalossa, avioero ja tuoreimpana tapauksena vesivahinko. Taloustilanne murehdutti erityisesti.

Myöhemmin Hakamaan lapset järjestivät Laitisen kanssa äidilleen yllätyksen ja korjasivat parsinavetan parret.

Romanssi parin välille leimahti muutaman kuukauden päästä.

– Olen saanut lapsiltani valtavasti voimaa ja tukea. Ei minulla olisi mitään ilman heitä, Sari Hakamaa toteaa liikuttuneena.

Vastoinkäymiset ovat hitsanneet Hakamaan perhettä entistä lujemmin yhteen. Vaikeina hetkinä huumori auttaa.

– Yritämme aina jonkin valonpilkahduksen löytää synkälläkin hetkellä. Ramilla on kaikki raajat tallella ja minä en ole tämän hullumpi, Sari Hakamaa vitsailee.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta