Tilaajalle

Syytetty nimitti uhrin aviomiestä pelimieheksi – ”Hyvin on hallinnut kahden naisen pyörittämisen”

VAASA

60-vuotiaan laihialaisnaisen taposta syytetty 47-vuotias laihialaisnainen murtui muutaman kerran kyyneliin, kun häntä kuultiin torstaina Pohjanmaan käräjäoikeudessa.

– Missä vaiheessa tapasit uhrin ensimmäistä kertaa? syytetyn asianajaja kysyi asiakkaaltaan.

– Lokakuussa 2016. Se oli juuri näiden perheelleni tapahtuneiden ikävien asioiden jälkeen. Olin lenkillä ja poikkesin sisustusliikkeessä, jolloin hän (uhri) tuli itkien luokseni ja esitti osanottonsa, syytetty vastasi ääni väristen.

– Siirryimme pihalle ja juttelimme pitkän tovin. Hän (uhri) kyseli kaikkea minun ja aviomiehensä suhteesta ja minä kerroin totuudenmukaisesti, syytetty selvitti.

Naista kuultiin käräjäsalissa lähes kahden ja puolen tunnin ajan. Tuona aikana hän kertoi elämästään tavallisena suurperheen äitinä, joka huolehti lapsistaan, pesi pyykkiä ja kävi kaupassa.

Samalla nainen kertoi, miten oli arkirutiinien lomassa tavannut rakastajaansa syyskuusta 2015 lähtien välillä autossa istuskellen, välillä kotonaan ja välillä poikiensa tai ex-miehensä asunnossa.

Kaksikon suhde eteni syytetyn mukaan lopulta siihen pisteeseen, että pari kävi etsimässä yhteistä kotia kolmessa asuntonäytössä.

– Yhdessä talossa oli tuijia pihalla. Hän kertoi minulle, miten aivan näkee, kun laitan niihin jouluvaloja. Hän ei koskaan antanut minulle sellaista kuvaa, ettei meistä tulisi mitään. On ollut yllättävää huomata, että hän on kertonut minulle ihan eri tavalla kuin poliisille.

– Hän on sanonut vaimolleen yhtä, tyttärelleen toista ja minulle kolmatta. Tuntuu, että hän on pelimies, sillä hyvin on hallinnut tämän kahden naisen pyörittämisen, syytetty mietti.

Kihlakunnansyyttäjän päästessä esittämään kysymyksiä, alkoi oikeudenkäynnin riitainen osuus.

Syyttäjä Teemu Karppinen ja syytetty väänsivät keskenään naisen ja tämän tyttären polkupyörän kunnosta, naisen suihkussa käymisen ajankohdasta ja tämän puheista karaokeravintolassa surmayönä.

Todistajien mukaan nainen oli saapunut karaokeravintolaan tavanomaista myöhemmin puhuen rikkinäisestä pyörästään.

Syyttäjän mukaan olisi ollut loogisempaa puhua jalkapallo-ottelusta, jota nainen kertoi katsoneensa ennen ravintolaan lähtöään.

– Kerroit usealle, että myöhästymisen syy oli pyörän korjaaminen, mutta nyt kerrot, että korjaaminen kesti vain pari minuuttia. Mikset käyttänyt syynä jalkapalloa? Karppinen kysyi.

– Tämä on nyt aikamoista pilkunviilaamista, syytetty vastasi.

– Kävitkö suihkussa pelin aikana vai sen jälkeen? syyttäjä kysyi.

– En tiedä, mitä merkitystä sillä on, mutta pelin jälkeen aloin laittautua, syytetty vastasi.

Karppisen mukaan syytetty on polkenut rikospaikalle tyttärensä ehjällä Jopolla. Naisen mukaan myös Jopo oli rikki surmayönä, joten hän ei olisi voinut sitä käyttää.

Syytetyn kuulemisen loppuvaiheessa osapuolet väänsivät naisen lenkkikengistä ja uhrin silmälaseista.

Poliisi löysi naisen asunnosta takavarikoitujen lenkkikenkien jäljen rikospaikalta. Nainen ei muistanut tarkasti, milloin oli kengät ostanut – ennen uhrin kuolemaa vai vasta sen jälkeen.

– Missä vaiheessa tulit tietoiseksi, että uhrin silmälaseista oli löytynyt hiuksiasi? syyttäjä kysyi.

– Siinä, kun kuulusteluissa kerrottiin, syytetty vastasi.

Naisen mukaan hiukset ovat voineet joutua uhrin laseihin jo kolme päivää ennen tämän kuolemaa, kun syytetty on käynyt uhrin talolla ja naiset ovat halanneet.

– Kerrotko yksityiskohtaisesti, miten halaaminen tapahtui, uhrin tyttären asianajaja halusi tietää.

– En osaa sanoa, mistä otin kiinni. Yleensä otan kiinni ylävartalosta, syytetty selitti.

Uhrin tyttären asianajajan mukaan oli kovin ihmeellistä, että syytetty oli jo heinäkuussa 2018 huolissaan rikospaikan hius- ja dna-löydöistä, vaikka väitti saaneensa niistä tiedon vasta kesällä 2019.

– Totta kai mietin, kun olin käynyt uhrin luona monesti ja minulla on pitkät varisevat hiukset. Mielestäni sellaisen pohtiminen ei ole epänormaalia, syytetty totesi.

Kuulustelun aikana 47-vuotias nainen mainitsi useaan otteeseen, miten lämpimät välit hänellä oli ollut uhrin kanssa. Jos autolla ajettiin vastaan, niin aina tervehdittiin.

– Minulla ei ollut mitään häntä vastaan. Hän suhtautui minuun todella hienosti. Jos olisi ollut sama tilanne toisinpäin, en olisi varmasti pystynyt yhtä hyvin suhtautumaan, syytetty mietti.

Uhrin tytär kuunteli laihialaisnaisen vastauksia torstaina Helsingistä videoyhteyden välityksellä, mutta uhrin aviomies ei ollut paikalla.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta