Tilaajalle

Steinerkoulu ideoi politiikkasovellusta nuorille – ”Siellä voisi kertoa oman mielipiteensä asioista, ja nähdä, mitä mieltä muut ovat”

SEINÄJOKI

Nyt on huippuvinkki tarjolla päättäjille, jotka kantavat huolta nuorten yhteiskunnallisesta osaamisesta. Annamme esittelypuheenvuoron Seinäjoen Steinerkoulua käyvälle Virve Lahti-Luopalle .

– Voitaisiin luoda sellainen nuorille suunnattu sovellus, johon uusimmat poliittiset uutiset tulisivat, ja jossa niistä voisi kertoa mielipiteensä. Siinä voisi olla myös tilastot, joista näkee, mitä muut asiasta ajattelevat, hän sanoo.

Ei paha, vai mitä olette mieltä? Nyt tarvitaan vain taho, joka ottaa ideasta kopin.

– Siellä voisi olla uutisia, jotka liittyvät vaikka opiskeluun tai nuoriin yleensä, Lahti-Luopa antaa vielä lisävinkiksi.

Nuorille suunnattu uutissovellus on kehitelty ryhmätyönä meneillään olevalla Politiikkaviikolla, johon Steinerkoulun yläkoululaiset ovat osallistuneet.

Politiikkaviikkoon on lähdetty perusteista. Projektia vetävä äidinkielen opettaja Katariina Isosaari kertoo, että ihan aluksi mietittiin, mitä politiikka on.

Mitä se sitten on? Tähän oppikirjavastauksen antaa Minka Ojala.

– Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, hän tiivistää.

Yhteisiä asioita hoidetaan toki kaiken aikaa, mutta harva kutsuu sitä politiikaksi. Kun kysyn, moniko on mukana oppilaskunnan toiminnassa, nousee käsistä yli puolet. Isosaari joutuu vähän avittamaan, kun ryhmä muistelee, mitä kaikkea he ovat saaneet aikaan.

–Viime torstaina oli Halloween-juhlat, ja olettehan te pitäneet kioskia. Sitten te hoiditte purukumimyyntiä nelosluokkalaisten puolesta, ja siitä tuotosta osa meni hyväntekeväisyyteen.

Seuraava päätöskin on pian neuvoteltava ja tehtävä: mihin lähdetään kulttuurimatkalle.

Steinerkoululaisilta lähti kutsut myös kolmelle kansanedustajalle toiveena se, että joku heistä ehtisi piipahtaa koululla. Olisi päästy käymään demokratiadialogia.

– Pettymys oli, ettei kenelläkään sitten ollutkaan aikaa. He olivat kuitenkin ilmoittaneet, että ovat halukkaita tulemaan, Isosaari harmittelee ryhmän puolesta.

Ysiluokkalaisille kansanedustajat ovat tulleet jo tutuiksi, sillä he vierailivat eduskuntatalossa viime keväänä. Emännäkseen he saivat silloisen kansanedustajan Susanna Kosken.

– Se oli vähän semikiinnostavaa, vaikka aika kiireiseltä niiden työ vaikutti, muistelee matkalla mukana ollut Roni Kauppila.

Kauppilan havainto kansanedustajista kertoo paljon ikäluokan ajatuksista.

–On ne vähän liian vanhoja näin meidän näkökulmasta ajatellen.

Maaliskuun Nuorten parlamenttiin Seinäjoelta ollaan lähdössä. Lähtijöiden nimet eivät ole vielä tiedossa, mutta Isosaaren mukaan mukana ollaan.

Vaikuttaa voi ihan lähiympäristössäänkin, muistuttaa Kiia Salonen.

– Voi vaikka kirjoittaa sosiaaliseen mediaan, ja jos moni liittyy keskusteluun, voi sillä vaikuttaa.

Poliitikoksi ei tästä ryhmästä kukaan haikaile, mikäli sen voi päätellä vahvasta eeeiii-hyminästä, joka kysymystä seuraa. Ehkä kiinnostusta voisi kuitenkin herättää.

– Pidettäisiin eduskunnassa sellaisia kokouksia, joissa esillä on vain nuorten asioita, lunttaa Isosaari yhden ryhmän vastauspaperista.

Ei huono, vai mitä edustajat?

Mistä on kysymys Politiikkaviikossa?

Kyseessä on nuorille suunnattu valtakunnallisen vaikuttamisen teemaviikko.

Viikon teemana on politiikan uudistaminen. Viikkoon osallistuu noin 5 000 nuorta kautta maan.

Politiikkaviikolla tehdään ryhmätyö, jossa ideoidaan nuorille uusia tapoja vaikuttaa.

Tavoitteena on tuoda politiikkaa kouluihin, tutustuttaa nuoret poliittiseen päätöksentekoon ja kerätä heiltä ajatuksia ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Ryhmätöiden tulokset luovutetaan oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonille lapsen oikeuksien päivänä 20.11.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta