Tilaajalle

Soinilainen tohtori Kati Keski-Mäenpää yllättyi, millaiset asiat tyttöjen koulunkäyntiin Afrikassa vaikuttavat - jo terveyssiteet ja tyttöjen oma vessa auttaisivat

ALAJÄRVI

Kati Keski-Mäenpää on perheineen asunut Etiopiassa useita vuosia. Suomeen he palasivat vuonna 2012.

Viime vuonna Keski-Mäenpäältä ilmestyi kasvatustieteen väitöskirja. Siinä hän kehitti etiopialaisen maaseutukoulun opettajien kanssa opetusmenetelmiä luennoinnin ja ulkoa opettelun tilalle.

Sukupuoli ei ollut keskiössä, mutta kävi ilmi, että se saneli niin paljon kouluelämässä, ettei sitä voinut sivuuttaa.

Tytöt lopettavat koulunsa Etiopiassa aiemmin kuin pojat.

Suuri syy siihen on, että he pärjäävät poikia huonommin.

Ai miksikö? Koska heillä on niin paljon poissaoloja. Sitten tullaan sellaisten asioiden äärelle, joita länsimaisten ihmisten on vaikea käsittää.

Etiopian vuosien aikana Keski-Mäenpää teki monia työtehtäviä. Yksi niistä oli tiedottaja.

Tuossa roolissa hän meni tilaisuuteen, jonka järjestäjinä olivat kirkko, muslimiyhteisö ja kansalaisjärjestöt. Aiheena oli tyttöjen ympärileikkaus, sen valtavista haitoista valistaminen.

– Tiesin, että Etiopian maaseudulla on alueita, joilla jopa 90 prosenttia tytöistä ympärileikataan.

Tilaisuudessa Keski-Mäenpää jutteli tyttöjen, heidän vanhempiensa ja isovanhempiensa kanssa ja tajusi, että asiassa on kyse niin paljon muustakin kuin seksuaaliterveydestä.

– On päivän selvää, ettei tyttö mene seuraavana päivänä kouluun. Voi tulla pahoja tulehduksia ja vaikka kuukauden poissaolo koulusta. Voi seurata virtsanpidätysongelmia, mikä on todella iso tabu ja johtaa siihen, että kouluun ei palata enää koskaan.

Sitten on toinenkin puoli.

– Erityisesti isovanhemmat saattavat ajatella, että jos tyttöä ei ympärileikata, hänestä tulee rietas, saastainen, huolimaton.

Ollaan siis käsittämättömien uskomusten äärellä. Niiden kitkeminen on hidasta. Keski-Mäenpää on kuitenkin luottavainen.

– Kun kaikkia valistetaan siitä, kuinka järjettömiä haittoja ympärileikkauksesta on, ne vähenevät. Tuollakin alueella ne saatiin puolittumaan.

Sitten on kuukautiset. Jos ei ole kuukautissuojia, erillisiä vessoja tai pesumahdollisuutta koulussa, ei sinne voi kuukautisten aikana mennä. Käytännössä voi siis mennä melkein viikko kuukaudesta, että tyttö ei kouluun tule.

– Koulumatkatkin ovat tytöille vaarallisia. Vanhemmat pelkäävät tytöille tehtävää seksuaalista väkivaltaa.

Sitten on ehkä arvattavatkin selitykset: raha ja kotityöt. Koulutus on ilmaista, mutta koulupuvut ja välttämättömät tarvikkeet maksavat.

– Ajatellaan, että pojat on järkevämpi kouluttaa.

Lähes kaikki sukupuolesta riippumatta aloittavat koulunsa 7-vuotiaana Etiopiassakin.

Koulun aloittaminen ei ole enää varsinainen ongelma, vaan siellä pysyminen ja opetuksen taso.

Opetuksen parantamiseksi Keski-Mäenpää on tehnyt työtä viime aikoina Sierra Leonessa EU-projektin kautta ja kouluttanut paikallisia opettajankouluttajia kouluttamaan parempia opettajia.

Kansalaisjärjestöjen kautta on saatu valtavasti hyvää aikaan, jopa hyvin pienillä asioilla.

– Esimerkiksi rakentamalla tytöille vessoja. Näin olematon juttu, mutta sillä parannetaan sitä, että tytöt ovat kuukautispäivinä koulussa. Ilmainen kouluruoka nostaa huikeasti kouluun tulevien lapsien määrää.

Yksi tärkeä asia on ikärajan asettaminen, ja sen noudattaminen, avioitumisessa.

Keski-Mäenpää kertoo noin 30-vuotiaasta addisabebalaisesta miehestä, joka oli heidän hyvä perhetuttunsa.

Maalta kotoisin oleva mies oli mennyt kihloihin. Juhlat päädyttiin järjestämään Keski-Mäenpäiden kotona. Juhlapäivänä kävi ilmi, että kihlattu oli korkeintaan 12-vuotias.

Voitte kuvitella järkytyksen.

– On valtavan tärkeää, että paikallisilla nuorilla naisilla on esikuvina koulutettuja, hyvin pärjääviä itsenäisiä paikallisia naisia.

Keski-Mäenpää tietää itsekin, mitä esimerkillä voi saada aikaan. Hän sai elämälleen selvän tavoitteen 3.-luokkalaisena, kun kouluun tuli suomalaisnainen, joka työskenteli Namibiassa. Sillä hetkellä Keski-Mäenpää päätti, että hänestä tulee luokanopettaja ja että hän lähtee Afrikkaan töihin.

– Minulla on valtava sisäinen palo päästä uudistamaan kehitysmaiden koulutusta.

Fakta: Kansainvälinen tyttöjen päivä

Tänään on kansainvälinen tyttöjen päivä. Päivä muistuttaa syrjinnästä, jota tytöt kohtaavat kaikkialla maailmassa ikänsä ja sukupuolensa takia. Toisaalta se on juhlapäivä, joka nostaa esiin tyttöjen voiman ja mahdollisuudet.

Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt. Ilmastonmuutos heikentää tyttöjen ravitsemusta, vedensaantia ja hygieniaa, lisää koulupudokkuutta ja lapsiavioliittoja sekä altistaa tyttöjä hyväksikäytölle.

Koulutus parantaa tyttöjen elämää ja tarjoaa ratkaisuja ilmastokriisiin. Kun tytöt saavat koulutusta, heidän yhteisönsä ja yhteiskuntansa kyky sopeutua ilmastonmuutokseen kasvaa.

Lähde: Plan Suomi

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta