Tilaajalle

Seinäjoki liittyy nuorten maksuttoman ehkäisyn tarjoajiin – ”Tavoitteena on raskauden keskeytysten vähentäminen”

Seinäjoen talousarvioehdotuksessa vuodelle 2020 löytyy vihdoin maininta ilmaisesta ehkäisystä, jota tarjotaan alle 20-vuotiaille kaupunkilaisille.

Taustalta löytyy muun muassa valtuustoaloite.

Sosiaali- ja terveystoimialan tavoitteita avaa henkilöstöjohtaja-sosiaali- ja terveysjohtaja Raija Ranta.

Millaisia tavoitteita maksuttomalle ehkäisylle on asetettu?

– Tavoitteena on raskauden keskeytysten vähentäminen. Nykyisen hallituksen ohjelmassa on myös kirjauksia maksuttomasta ehkäisystä.

Seinäjoella toiminta käynnistetään pilotointina alle 20-vuotiaiden ikäluokkaan ja tarvittaessa sitä laajennetaan.

Miten ilmainen ehkäisy käytännössä hoidetaan?

– Tarkemmat ohjeet ja tiedotteet tulevat myöhemmin. Informoimme siitä mielellämme erikseen. Mutta se tullaan hoitamaan perhesuunnitteluneuvolan kautta.

Ilmajoen ja Kurikan terveyskeskukset sekä Jalasjärven ja Jurvan terveysasemat aloittivat maksuttoman ehkäisyn tarjoamisen alle 25-vuotiaille kuntalaisille jo syyskuun alussa vuonna 2018 .

Lapua liittyi lokakuussa 2018 Kurikan ja Ilmajoen seuraan Etelä-Pohjanmaalla, kun perusturvalautakunta hyväksyi esityksen alle 25-vuotiaille tarjottavasta maksuttomasta ehkäisystä .

Yli puolet eteläpohjalaiskunnista tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille

Viime kesäkuussa uutisoimme, että yli puolet Etelä-Pohjanmaan kunnista tarjoaa maksuttoman ehkäisyn alle 25-vuotiaille nuorille. Tähän joukkoon kuuluvat Evijärvi, Kauhava, Ilmajoki, Kurikka, Jalasjärvi ja Lapua sekä Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymän muodostavat Kauhajoki, Teuva, Isojoki ja Karijoki, jotka aloittivat ilmaisen ehkäisyn tarjoamisen viimeisimpänä maaliskuussa 2019. (Ilkka ja Pohjalainen 11.6.2019)

Ilmaisen ehkäisyn piiriin kuuluvat hormonaaliset ehkäisypillerit, ehkäisyrenkaat, kierukat, kapselit sekä kondomit.

Vaasassa on mahdollista saada maksutta ensimmäinen pitkäaikainen ehkäisy. Lyhytaikaiseen ehkäisyyn maksutta saa aloituspakkauksen sekä kolmen kuukauden pakkauksen.

Mustasaaressa, Laihialla ja Isossakyrössä kunta ei tarjoa maksutonta ehkäisyä yli kuudeksi kuukaudeksi. Valikoima ei kata pitkäaikaista ehkäisyä.

Nuorten maksuttoman ehkäisyn saatavuudessa on alueellisia eroja, koska kunnat ovat itse vastuussa nuorten ehkäisyn järjestämisestä. Ilmaista ehkäisyä tarjoavista kunnista ei ole tehty tilastoja, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Mika Gissler arvioi, että nuoret saavat maksutonta ehkäisyä 30–40 kunnassa. Useimmat suuret kaupungit ovat ryhtyneet järjestämään ilmaista ehkäisyä viime vuosina, mutta kaikkiin kuntiin muutos ei ole kiirinyt .

Seinäjoen talousarvioehdotuksessa vuodelle 2020 löytyvät maininnat muun muassa lapsiperheiden sosiaalipalvelujen vahvistamisesta sekä lastensuojelun jälkihuollon lisäresursseista.

Mitä tarkoittaa lapsiperheiden sosiaalipalvelujen vahvistaminen ja lisäresursointi?

– Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen osalta sosiaaliohjaajan virka muutetaan sosiaalityöntekijän viraksi ja kaksi määräaikaista sosiaaliohjaajan tointa vakinaistetaan.

Lisäksi lastensuojelun avohuollossa kaksi määräaikaista sosiaaliohjaajan tointa vakinaistetaan.

– Lapsiperheiden sosiaalipalvelujen ja lastensuojelun määrätavoitteina ovat lainsäädännön asettamien määräaikavelvoitteiden toteuttamisen varmistaminen ja sijaishuollon omatuotannon vahvistuminen niin perhehoidon kuin laitoshoidon osalta.

Mitä tarkoitetaan lastensuojelun jälkihuollon lisäresursoinnilla?

– Lastensuojelulain muutoksen myötä lastensuolain mukaisen jälkihuoltovelvoitteen ikärajaa nostettiin 21 ikävuodesta 25 vuoteen. Tämä aiheuttaa lisäresursoinnin tarvetta jälkihuollon toteuttamisessa. Kasvavan asiakasmäärän takia perustetaan yksi sosiaalityöntekijän virka jälkihuoltoon.

Jälkihuollon lisäresursoinnilla ei haeta, eikä saavuteta säästöjä, vaan vastataan lainsäädännön muutoksen mukanaan tuomaan palvelutarpeen kasvuun.

– Lastensuojelun osalta lyhyen aikavälin säästöjä on vaikea mitata, mutta sijaishuollossa painopisteen siirtäminen perhehoitoon ja kaupungin omaan laitoshoitoon tuo pitkällä tähtäimellä kustannussäästöä vaativan ostopalvelulaitoshoidon kustannuksiin.

Vammaispalvelujen Murto-lounaskahvilan mahtuu 8–10 osatyökykyistä

Seinäjoen vammaispalvelujen Murto-lounaskahvilan ravien aikainen toiminta on jo käynnistetty.

Vakinainen toiminta käynnistetään marraskuun alussa ja toimintaan mahtuu kerrallaan 8–10 osatyökykyistä työvalmennukseen ja kuntouttavaan työtoimintaan.

Ensi vuoden talousarviossa on myös maininta lakisääteisten palvelujen turvaamisesta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että toimimme niin kuin tällä hetkellä. Pystymme hoitamaan potilaat hoitotakuurajojen puitteissa.

Asiasta säädetään terveydenhuoltolain 51. pykälässä.

Lisäksi terveydenhuollossa kaupunki varautuu tekemään neuvola-, koulu- ja ehkäisevän suunterveydenhuollon ynnä muut -tarkastukset asetusten mukaisesti.

Taustalla on asetus neuvolatoiminnasta, koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta sekä lasten ja nuorten ehkäisevästä suun terveydenhuollosta.

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Uusimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset

Luetuimmat poliisiuutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta