Tilaajalle

Seinäjokelaisen koiratarvikevalmistajan tie maailmalle aukesi, kun Amazonista tuli viime keväänä yllättäen viesti

SEINÄJOKI

Viime keväänä verkkokauppa Amazonista pamahti viesti tavallisen näköiseen omakotitaloon Hyllykalliolla.

Yrittäjä Tarja Keen ihmetteli, että mikähän tässäkin on takana.

–Vaikka osaan kieltä, en tajunnut, mitä se tarkoittaa, hän sanoo.

Hän kääntyi Seinäjoella asuvan tutun britin puoleen, joka oli muutenkin auttanut yrityksen asioissa. Tämä sanoi heti, että nyt on kova juttu, tällaista kutsua ei kuka tahansa saa.

Verkkojätti halusi ruveta pienen eteläpohjalaisen lemmikkitarvikeyrityksen jälleenmyyjäksi.

Lemmikkieläinten tarvikkeita valmistavan FinNeron vauhti on ollut hurjaa sen jälkeen, kun Tarja Keen ja Tuula Pekkala perustivat yrityksen reilu kolme vuotta sitten.

Samassa työpaikassa tutustuneet naisen unelmoivat siitä, että saisivat tehdä juuri sitä mitä parhaiten osasivat. Ja molemmat neljän lapsen äiteinä tehdä töitä kotona.

Tuula Pekkala osasi suunnitella vaatteita, Tarja Keen tunsi numerot. Kolmas tärkeä osapuoli oli Pekkalan villakoira Fiona eli Finnero, joka sai toimia mannekiinina.

Yhteistyökumppaniksi saatiin Ristomatti Ratia, joka on suunnitellut yritykselle tähän mennessä kaksi kuosia.

He tähtäsivät alusta lähtien maailmalle, perustivat verkkokaupan, rakensivat brändin ja veivät tuotteet Englannin Amazoniin.

Tilauksia alkoi tulla ja paketteja lähteä merten yli kuluttajille Japaniin asti. Myös jälleenmyyjiä löytyi eri puolilta maailmaa.

Todellinen läpimurto tapahtui alan suurimmissa koiranäyttelyissä Englannissa. Siinä auttoi somevaikuttaja Jason Ashleyn julkkiskoira Ramsey, joka esiintyi 260 000 seuraajalleen FinNeron turkoosissa pehmopannassa.

–Jason tuli meidän osastolle ja oli hyvin kiinnostunut meidän pannoista. Me annoimme hänelle pannat ja siitä lähti ryntäys, Tuula Pekkala sanoo.

–Se lähti aivan järkyttävänä buumina, Tarja Keen vahvistaa.

–Jengiä kuhisi meidän osastolla niin paljon kuin olla ja voi, Tuula Pekkala sanoo.

Muutama viikko sen jälkeen Amazonista otettiin yhteyttä.

Messujen synnyttämän kysyntäpiikin ansiosta myös Amazon oli huomannut sivuillaan toimivan suomalaisyrityksen ja sen saamat arviot.

Siihen asti naiset olivat operoineet Amazonissa omiin nimiinsä. Messuhuomion jälkeen Amazon halusi ruveta myymään tuotteita itse.

FinNero pääsi seller central -puolelta vendor central -puolelle. Yksittäisten pantojen sijasta yritys myy nyt jopa parintuhannen euron kertaostoksia Amazonin varastoihin.

–Tilauksia tulee viikoittain. Eilen tuli kolme, Tarja Keen sanoo.

Suurin hitti on narttukoiran rimpsulliset juoksuaikahousut eli ballerinat. Ne herättivät aluksi suurta hilpeyttä.

Vieläkin niille nauretaan, mutta nyt niihin myös uskotaan niin, että seuraavaksi niillä valloitetaan ehkä Amerikkaa.

–Yhteys on jo saatu auki. Aika isoista kuvioista puhutaan, Tarja Keen sanoo.

Miten hyllykalliolaisen omakotitalon yläkerrassa konttoriaan pitävä pieni yritys onnistuu pyörittämään nyt jo lähes maailmanlaajuista bisnestä?

Tuula Pekkalan suunnittelemat tuotteet valmistetaan tehtaissa Kiinassa, Pakistanissa ja Puolassa. Varasto ja logistiikka on ulkoistettu Tallinnaan. Kotikonttorissa ei näy pannoista, valjaista, rimpsuhousuista ja pakkastossuista kuin mallikappaleita.

–Tallinnassa tytöt keräävät tavarat ja lähettävät eteenpäin.

Yhteydet maailmalle hoituvat Skypellä kotoa.

Tilausten hoitamista helpottaa se, että omaa kuluttajamyyntiä ei enää ole, vaan tuotteet myydään jälleenmyyjille, joita on tällä hetkellä kolmessatoista maassa. Seinäjoella apuna on yksi palkattu työntekijä. Somettaja päivittää instaa.

Tuotanto ei tahdo pysyä kysynnän perässä.

–Harkitsemme myös, että joudutaanko hakemaan sijoittajia lisää. Meillähän on jo nyt sijoittajia mukana, Tarja Keen sanoo.

Raha on tiukassa varsinkin loppuvuotta kohti, kun tuotanto kiihtyy loppuvuotta kohti ja kaikki rahat ovat kiinni varastoissa.

–Välillä on vaikeuksia saada omaa palkkaansa pihalle.

Leikkiin lähtiessään FinNeron naiset tiesivät, että lemmikkieläinten tarvikkeissa muhii kasvava bisnes, mutta markkinan suuruus on silti lyönyt ällikällä.

–Tämä on aivan järkyttävä bisnes, Tarja Keen sanoo.

He eivät edes yritä väittää, että homma on ollut helppoa. Omien tuotteiden saaminen Amazoniin oli ison työn takana. Nyt brexit aiheuttaa päänvaivaa ja neuvotteluita agenttien kanssa.

Liikevaihdon miljoonan euron raja aiotaan rikkoa ensi vuonna. Viime vuonna se oli noin 350 000 euroa. Se on jo tänä vuonna saavutettu. Kotimaan myynti on siitä noin puolet.

Työmäärään meinaa välillä hukkua, mutta se ei estä nauttimasta työstä.

–Tämä on niin kivaa työtä. Tämä on meidän molempien intohimo. Ei ole vielä ikinä ollut sellaista aamua, että ei huvita tehdä töitä. Saan puhua italiaa, saan puhua englantia, soitella asiakkaille, tehdä exceleitä, hakea niitä Viron alveja, laskea katteita ja tehdä kaikkea sitä, mistä tykkään ja missä olen hyvä, Tarja Keen sanoo.

Lisää aiheesta

KommentoiLuetuimmat Etelä-Pohjanmaan uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Luetuimmat urheilu-uutiset
  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi

Lisää Maakunnasta